Skillnad mellan versioner av "SPÅR - TEORIER"

Från WPU
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Rad 209: Rad 209:
 
• Francesco Alonzo och/eller Henk Ruyssenars ska i en TV debatt menat att Mossad skulle kunna ha motiv för att döda Palme [Sven Anér].
 
• Francesco Alonzo och/eller Henk Ruyssenars ska i en TV debatt menat att Mossad skulle kunna ha motiv för att döda Palme [Sven Anér].
 
• Israel ska ha övervägts som misstänkta av Hans Holmér.
 
• Israel ska ha övervägts som misstänkta av Hans Holmér.
 +
|-
 +
|''' "Johan" '''<br>
 +
'''Högerextrem fd polisinspektör:'''
 +
 +
Palmegruppen förhörde 2013 den före detta polisinspektören Dan Klöverskjöld som ska ha uppmanat affärsmannen, förtagsledaren och vapenexperten Johan L att skjuta Palme. I januari 2013 gick "Johan" ut i Aftonbladet och berättade att en högerextrem polis fem månader före mordet hade bett honom att skjuta Palme. Palmegruppen bekräftade att man förhört expolisen. Klöverskjöld sade 1988 upp sig som kriminalinspektör och flyttade med sin fru till Pert, Australien. Han förnekar inte att han talat med "Johan", men vill inte prata om händelsen enl. Ab.
 +
 +
Klöverskjöld har utpekats som högerextrem.
 
|-
 
|-
 
|'''Palestinsk grupp'''<br>
 
|'''Palestinsk grupp'''<br>

Versionen från 4 december 2021 kl. 09.53

Sammanställning av spår, teorier & teser

Detta är bara ett grovt första utkast till en samlingssida över olika spår, teorier och teser som dykt upp i diverse olika forum & sammanhang.

En salig blandning av både högt och lågt!

Som sagt, säkert mycket felaktigheter så det behövs mycket editering och finslipning, vilket varmt välkommnas.

Det är bara att hugga in...

KLICKA PÅ NAMNEN FÖR YTTERLIGARE INFO

Sidan uppdaterad: 2021-04-28

Abdul Kassem

Erkänner mordet i ett brev till justitiekansler Hans Stark.

Action Direct

Avsnitt:HH
Ett spår som följdes av Palmeutredningen

Alf Enerström

Avsnitt:DA

Misstänkt för inblandning i mordet p.g.a. sitt Palmehat som bla gav sig uttryck i kampanjer mot Palme. Involverad i EAP.

(Se även SÄPO, EAP, "M")

Ananda Marga

Indisk sekt som utpekats som möjligt inblandade i mordet på Palme.

Anders Larsson

Avsnitt:HI
Högerextrem, medlem i WACL, tipsade Regeringskansliet att OP:s liv var i fara före mordet.

Vidare till Anders Larsson sidan för mer info

Se även Säpo, Bo Ragnar Ståhl

AGAG

Aktionsgrupp Arla Gryning.
Enligt Ulf Lingärde en grupp av poliser och militärer som organiserat sig med huvuduppgift att krossa Palme. Gruppen fanns i första hand i Östersund och Jämtland.

"Baseballigan"

Se Polisspåret nedan och Polisspåret sidan.

Baader-Mainhofligan

Avsnitt:UÖ
Även känd som Röda Armefraktionen (RAF). Tysk terroristgrupp. Skall i mediasammanhang föreslagits som tänkbara gärningsmän.

BSS

Avsnitt:HK
Bevara Sverige Svenskt,
svensk högerextremorganisation. Ett spår som följdes av Palmeutredningen.

"Biktmannen"

En man kontaktade komminister Berith Öhrnberg och ville bekänna något om Palmemordet.

Boforsspåret / Vapenhandel

Avsnitt:Q
Svensk vapenhandel i miljardklassen med Indien och andrahandsaktörer i Iran/Irak kriget kan ha varit orsaken till eliminering av Palme, enligt spårets förespråkare.

För mer info gå vidare till Vapenhandel sidan.

"Brittisk legoknekt"

Enligt tips till TV mannen Claes Elfsberg från Mike Lenihan utfördes mordet på Palme av en brittisk legoknekt på uppdrag av några penningstarka Svenska Palmehatare.

Bulgarligan

Bestod av en grupp bulgarer i Stockholm och Malmö med kriminellt förflutet i Sverige. Två av Stockholmsbulgarerna finns också i Viktor Gunnarssons telefonbok J27001-00 .

"Bussmannen"

En man på en SJ buss i Småland ska dagen innan mordet sagt "I morgon ska jag åka upp till Stockholm och skjuta Palme" till en medpassagerare.

Byrå.1

Hemliga terrorgrupp, avfälling ur Scientologkyrkan.

Se även:
Pelle Svensson, Lars Tingström, Hannu Hyttinen, Scientologkyrkan

Carl G Edquist Borgenstierna.

Se Christer Pettersson och Riksförbundet för demokratisk upplysning.

Carl Lidbom.

Enligt Sven Anér i boken "Affären Chamonix" betedde sig Lidbom på ett sådant sätt i samband med hämtningen av Mattias Palme från Chamonix efter mordet, att det verkar som om Lidbom kände till mordet i förväg.

Se även:

Ingvar Carlsson
Chile

Chile/Chilenska assasins har misstänkts ansvariga för mordet i flertalet scenarion. Även med inblandning av internationella organisationer och intressen.

Vidare till Chile sidan för mer info

Christer Andersson (GH, CA) - Avsnitt:IVA

Enstöring, ägde en .357 magnum, enligt somliga GM.

Christer Pettersson

Avsnitt:KD 
Greps i december 1988 och dömdes i tingsrätten för morden. Domen överklagades i högre instans men Pettersson frikändes i hovrätten 1989. Christer Pettersson avled 2004.

Se även Christer Pettersson

CIA

Avsnitt:HA
• Sovjetunionen ska ha framställt en film med bevis att CIA dödade Palme.
• Riksdagsman Jörn Svensson menar att CIA kan ha mördar Palme. Motivet skulle vara att USA kände sig hotat av Palmes fredsarbete.
• Enligt journalisten John Anderson belutade fd CIA chefen George Bush om mordet på Palme eftersom Palme vägrat samarbeta med USA och hotat med att stoppa vapenförsäljning till Iran.
• Två f.d CIA agenter ska i tv sagt att mordet på Palme var organiserat av "P" på order av CIA och utfört av Gladio som är den Italienska delen av Stay Behind nätverket med anknytning till CIA.   Motivet ska ha varit att Palme stod i vägen för amerikanska vapenleveranser till Iran. Enligt den tyska tidningen Stern fanns Palme på Gladios dödslista tillsammans med flera framträdande socialdemokrater och socialister i Europa  Ska ha föreslagits av Olle Alsén som möjliga förövare. Även Erik Holmberg menar att Gladio måste undersökas.
• Mordet på Palme har kopplats samman med Amerikansk underättelsetjänst genom en avhoppad CIA agent Oswald LeWinter (aka Y, George Cave och Razin) som nämns ett telegram från Licio Gelli. Detta enligt journalisten Barbara Honegger.
• Svenske Tommy J tipsade polisen att det skall ha varit varit två gärningsmän som begått mordet. Den ene skulle heta Sjevjenko och vara ryss med amerikanskt medborgarskap. Gärningsmännen skulle vara utsända av den sovjetiska underrättelsetjänsten GRU. CIA skulle betala dem 700 000 amerikanska dollar för mordet.
• Richard Brenneke ska ha vittnat om att Reagan/Bush administrationen genom CIA låg bakom mordet på Palme.
• Enligt f.d. CIA agenten Gene "Chip" Tatum mördades Palme därför att han vägrat ge USA tillgång till den s.k. Bofors-routen och för att han hotat avslöja USAs vapenleveranser till Iran.
Se även Gladio, Charles Morgan, Operation Condor, Boforsspåret , "Tommy J" och Club of the Isles.

Contra   Avsnitt:HO 

Högerextrema krafter ska ha slutit sig samman i konspiration för att mörda Palme.
• Bland annat gav Contra ut en högerextrem tidning som på förstasidan av ett nummer publicerade en nidbild av Palme som en måltavla.
• I några fall hävdas att både poliser och Säpoanställda skall ha ingått, så som Stig Johansson (SJ) , polis inom Säpo, Stig kallas ibland  ”Contra-Stig”.

Dekorimamannen, (Finländaren)

Två finländskor ser en person de känner igen stå på mordplatsen och vänta minuten innan mordet. Mannen är beväpnad och pratar på finska i en walkie-talkie. Den utpekade var enligt enstaka privatspanare Anti Avsan (AA) polis, senare politiker (m). Detta spår har på senare år setts som helt innehållslöst av de flesta.

EAP,  Europeiska Arbetarpartiet. Avsnitt:HE

Den internationella rörelsen startades av Lyndon LaRouche vilken svenska EAP skall vara en del av. EAP var ett märkligt parti som ställde upp i svenska val. De förespråkade kraftiga satsningar på kärnkraft och ansågs ha kopplingar till CIA. De pekade ut Olof Palme som sin särskilda fiende vilket bla. manifesterades av en hätsk kampanj mot Palme.
• EAP kopplas av Anna-Maria Hagerfors i en artikel i Dagens Nyheter samman med European American Evangelistic Crusade.
• Mikael Eriksson, EAP företrädare, skall enligt ett anonymt brev till radioprogrammet Kanalen deltagit i möte tio dagar före mordet med syfte att till varje pris hindra Palmes resa till Moskva. Vid mötet skall också Hans von Hofsten deltagit
• En EAP:are ska till journalisten Jan Justegård sagt att det kan bli nödvändigt att skjuta Palme.
• Den f.d. Stasi agenten Herbert Brehmer har erkänt i tidningen ”Journalisten" att det var han som på Stasis order, tänkte ut EAP spåret som sedan planterades hos svensk polis och media.
• Efter mordet ska flera i EAP:s toppskikt lämnat landet hastigt.
• Enligt Per Dacken så skall LaRouche ha sagt att Olof Palme borde skjutas.
• Victor Gunnarssons kopplingar till EAP har också ansetts öka misstankarna mot honom.
• Alf Enerström känd som ”palmehatare” ledde en kampanj mot Olof Palme och skall också varit involverad i EAP.

Ebbe Carlsson.   GRK

I en tysk dokumentär om MOP av WDR frågar man sig om Hans Holmér, Carl Lidbom och Ebbe Carlsson kan vara inblandade i mordet. Att de tre menas ha försökt skaffa sig falska alibin för mordnatten skulle ge anledning till misstanke. 
• Sven Anér menar att det inte finns några bevis för att Ebbe Carlsson var i Paris mordnatten som han hävdar.
• Olle Alsén ska i minnesanteckningar inlämnade till Rikspolisstyrelsen spekulerat i om Ebbe Carlsson vetat, eller misstänkt, att han smittat Palme med HIV och att det närmast varit en human eller 'statsskyddande' insats att förkorta Palmes liv. Hans Holmér skulle i så fall hjälpt till.

Ekonomi

Näringslivstoppar, betydande aktieägare.
Dagen innan mordet på Palme rasade börsen med 17 miljarder som följd av att regeringen beslutat höja aktiebeskattningen. Drabbade stora aktörer på aktiemarknaden har diskuterats inom polisen som möjliga konspiratörer till mordet.

Eugene DeKock

Avsnitt:HBE
För mer info gå vidare till Sydafrikaspåren sidan

Familjedramaspåret.

I boken ”Ett verkligt drama” av Tv-producenten Lars Krantz hävdar han att det var Lisbeth Palme som ville röja Olof Palme ur vägen. Varför hon samtidig blivit bedkjuten själv i samband med attentatet har han inget riktigt bra svar på. Dessförinnan hävdade han att Olof Palme själv iscensatt mordet.

Frihetsrörelsen

Utpekade som Palmes mördare .

Frimurare

Se "P", Gelli och Victor Gunnarsson

Främlingslegionären.   Avsmitt:D

F.d. soldat i franska främlingslegionen som enligt en idrottsofficer i Halmstad kan ha mördat Palme.

Förbedjare För Sverige

Se Kjell Sjöberg och John S. Torell.

Föreningen för demokrati och frihet 

På natten efter mordet ringer en person till "Sveriges Radio" och säger att Föreningen tar på sig ansvaret för mordet.

Föreningen för Palmes Likvidation FPL

En liten grupp svenskar ska ha erbjudits att gå med i FPL för 5000 kr. Pengar skulle användas till att leja en professionell yrkesmördare. Hösten 1985 ska FPL haft 17 medlemmar.
Se Alf Enerström.

Galleri Atrium (Övervakning av Palmes bostad) - Avsnitt:Z

Bla. 3 mystiska personer ses utanför det konstgalleri (Galleri Atrium) som låg vid makarna Palmes bostad i Gamla Stan. Har av vissa i efterhand avfärdats som svart arbetskraft från Polen.

För mer info gå vidare till Galleri Atrium sidan

"Göteborgaren".   Avsnitt:HBL

Enligt ett anonym tips till TT en månad efter mordet var det ett antal toppar inom svenskt näringsliv som betalade för mordet och mannen (Göteborgaren) ordnade fram två man som utförde det.

Håkan Ingerwald (HI)     -

Fallskärmsjägare, eventuellt kidnappad enligt somliga relaterat till MOP.  Kidnappningen skall ha gjorts för att Ingerwald skulle hålla tyst om mordet. På Palmes dödsdag, den 28:e feb. 2012 hittades han liggandes i skogen, silvertejpad till händer och fötter, endast iförd strumpor och skjorta 14 mil hemifrån.

IRA.   Avsnitt:HH 

Ska ha övervägts som misstänkta av Holmér

IrakAvsnitt:HC 

Enligt Ruth Freeman i boken "The Death of a Statesman" låg Irak bakom MOP. Mordet beordrades av chefen Fahdel Barrak för den hemliga säkerhetstjänsten Makhabarat. Motivet var att dra SÄPOs uppmärksamhet från mordet på den irakiske avhopparen Majed Hussain i Stockholm som Makhabarat låg bakom. Freeman sägs vara en pseudonym för Ejve Tungstedt. • Bertil Wedin ska ha sagt att han har information som pekar på att Irak kan ha legat bakom mordet på Palme. Motivet ska ha varit att Sverige sålde lastbilar till Iran.

Iran   Avsnitt:HC

Enligt CBS "60 minutes" ska Iran varit inblandade i mordet på Palme. Motivet ska ha varit att Palme sålde vapen till båda sidorna under Iran-Irak kriget.
• Enligt en tipsare till franska tidningen ”L'Express” hade Palme personligen gripit in och stoppat två leveranser av vapen till Iran. Som straff mördade Iran Palme [Henrik Westander i "Bofors svindlande affärer"].
• Den f.d. iranske presidenten Abolhassan Banisadrska skall ha sagt att Palme mördades eftersom han visste att Iran köpte vapen och betalade med narkotika [Gunnar Wall] • Enligt tidningen World in Review var Alan Francovich på väg att möta en av Palmes mördare när han dog. Francovich trodde att mördarna var ryssar som tjänstgjorde i den iranska säkerhetstjänsten.
• Enligt hovrättspresident Britta Sundberg-Weitman mördades Palme av Iran som också skall ha mördat krigsmaterielinspektör Carl Algeron. F.d. kanslirådet Gunvor Bergström stödde Sundberg-Weitmans uppfattning.

Israel, (Mossad)

Avsnitt:HD 
Enligt Lisbet Palme en möjlig misstänt till mordet [Krussell, Gunnar Wall]. • Författaren Jan Myrdal har fört fram att Israel kan ligga bakom mordet i olika sammanhang.
• Pehr Garthon har i en artikel pekat ut Israel som möjliga förövare. Motivet skulle kunna finnas i Bofors-affären eller i Palmes positiva inställning till PLO [EIR2, Gah]. • Sigbert Axelsson har i ett PM spekulerat i att grupper i Israel kunde vara inblandade i mordet. Motivet skulle kunna ligga i att Palme för Socialistinternationalens räkning försökt medla fred mellan PLO och Israel. Dåvarande israeliske premiärministern Yitzhak Shamir var en stark motståndare till detta. Dessutom har Shamir redan varit inblandad i mordet på en svensk fredsmedlare, Folke Bernadotte [Gah]. • Francesco Alonzo och/eller Henk Ruyssenars ska i en TV debatt menat att Mossad skulle kunna ha motiv för att döda Palme [Sven Anér]. • Israel ska ha övervägts som misstänkta av Hans Holmér.

"Johan"

Högerextrem fd polisinspektör:

Palmegruppen förhörde 2013 den före detta polisinspektören Dan Klöverskjöld som ska ha uppmanat affärsmannen, förtagsledaren och vapenexperten Johan L att skjuta Palme. I januari 2013 gick "Johan" ut i Aftonbladet och berättade att en högerextrem polis fem månader före mordet hade bett honom att skjuta Palme. Palmegruppen bekräftade att man förhört expolisen. Klöverskjöld sade 1988 upp sig som kriminalinspektör och flyttade med sin fru till Pert, Australien. Han förnekar inte att han talat med "Johan", men vill inte prata om händelsen enl. Ab.

Klöverskjöld har utpekats som högerextrem.

Palestinsk grupp

Avsnitt:HD

• PFLP. Lars Tingström ska ha haft kontakter med deras General Command [Sve]. • Abu Nidal, Palestinsk terroristgrupp.
Ska ha övervägts som misstänkta av Hans Holmér. Enligt terroristexperten Asbjörn Eide kan Palme ha mördats för sin vänskap med Yassir Arafat av någon rivaliserande grupp inom PLO (möjligen på order av Abu Nidal), i syfte att stoppa Arafats fredssträvanden.

PKK (Kurdspåret)

Avsnitt:YE
Den kurdiska militanta organisationen PKK ska ha beordrat morden på Olof Palme som vedergällning för tidigare tillslag mot kurdiska PKK-anhängare.
Se även Sydafrika

För mer info gå vidare till PKK sidan.

Polisspåret

Avsnitt:EAE

En samling poliser med högerextrema åsikter skulle i en sammansvärjning ha utfört mordet. Gruppen har sammankopplats och/eller sagts haft kontakt/hjälp av diverse andra aktörer såsom Contras, EAP, Sydafrika, militärer, Säpo m.m.

Se även Arla Gryning, "Baseballigan", Christian Dalsgaard, "Norrköpingsgruppen", Piket 3230, SÄPO, Contras

För mer info gå vidare till Polisspåret sidan

Sovjetunionen, KGB.

Avsnitt:H
En sovjetisk diplomat, Vladimir Nezjinskij skulle på mordkvällen ha buggats av SÄPO. Han skall i telefon ha gjort yttranden som tyder på att Sovjet kände till mordet i förväg.

Se även:
EAP och PKK.

För mer info gå vidare till Sovjetunionen sidan

Sveriges Nationella Förbund

Avsnitt:HL

Sydafrika

Avsnitt:HB

Den sydafrikanska apartheidregimen skall ha använts sig av inhemska eller internationella torpeder för att göra sig av med Olof Palme som var den politiska ledare som internationellt uttryckte starkast sympatier med den sydafrikanska befrielserörelsen ANC mot den ledande apartheidregimen.
Flera andra aktörer och personer har också pekats ut att med Sydafrikanska kontakter varit inblandade i mordet, såsom CIA, KGB mfl.

För mer info gå vidare till Sydafrikaspåren sidan

Se även:
COIN, CIA, KGB m.fl.

SÄPO

Se bla GRK
Anders Larsson skulle av Bo Ragnar Ståhl fått reda på att ett attentat mot Palme planerades med anledning av Palmes Moskvaresa. Larsson trodde att Ståhl fått sin information inifrån SÄPO, som kände till hotet. Enligt Lars Borgnäs trodde Ståhl att någon inom SÄPO låg bakom mordet.
Se även:
Anders Larsson.

Tommy J

Avsnitt:HA
Inkom den 5 mars 1986 med tips om att två gärningsmän skulle begått mordet. Gärningsmännen skulle vara utsända av Sovjetiska GRU och CIA skulle ha betalat för mordet. Se även:
Tommy J, CIA spåret

Victor Gunnarsson.

Även känd som "33-åringen".
I Thomas Kangers bok "Mordet på Olof Palme" kallas han för "Rune", och i Hans Holmérs "Olof Palme är skjuten" för "Fredrik Svanberg"
Gunnarsson är från Blekinge. Han blev tidigt gripen för mordet på Palme men släppt utan rättegång. Gunnardson påstås ha kopplingar till Europeiska Arbetarpartiet EAP vilket han förnekar.
• Pekas ut som Palmes mördare av Börje Wingren i hans bok "han mördade Olof Palme" där han Kallas för"Fredrik Granfeldt".
• Enligt Lars Krantz agerade Gunnarsson som ett villospår, en bedömning som även tidningen Proletären delar, och mördades när han ville komma ifrån rollen som syndabock.
• Jan Ove Sundberg menar att Gunnarsson säkert kände till vilka som mördade Palme även om han själv inte var mördaren. Han menar också att det var dessa som beslöt sig för att slutligen tysta Gunnarsson som mördades i USA år ???? Genom modets symbolik tros det av vissa ha utförts av frimurare.
Se även Mårtensson och EAP

WACL, World Anti-Communist League.  Avsnitt:HI

Utredda för inblandning i MOP. • Se Anders Larsson. • Åke J Ek, (ÅJE) militär, polis, kopplad till WACL, enligt somliga knuten till SB. • Ulf Hamacher (UH) advokat och politiker, medlem i SNF, aktiv i WACLKällor:

Böcker:

Victor Gunnarsson
"33-åringen" ["33"]

Sven Anér [Ané] "Jag och Palmemordet"
"Polisspåret"
"Fyra nycklar"
"Affären Chamonix"
"Affären Borlänge"
"Dominoeffekten"
"Cover-up:Palmemordet"

[Bau] Frank Baude m.fl. (red)

"Mordet på Palme och polisspåret" [EIR] EIR Special Report
"A classical KGB disinformation campaign"

"George Bush and the 12333 serial murder ring".

[Fre] Ruth Freeman "The Death of a Statesman"
[Gah] Per Gahrton "Cirkus Sverige"

[Hol] Hans Holmér "Olof Palme är skjuten"

[Kan] Thomas Kanger "Mordet på Olof Palme"

[Kra] Lars Krantz "Ett verkligt drama" "Dö i rättan tid"

[Kru] Ingemar Krusell "Palmemordets nakna fakta"

[LiE] Ernst Lindholm "Offrets uppdrag"

[Lin] Tommy Lindström "Mitt liv som snut"

[Lyx] Sune Lyxell "Sanningen segrar"

[Mos] Chris Mosey "Sverige och mordet på Olof Palme" [NKR] Nordisk Kriminal Krönika 1990

[Pat] Christer Paterson "On Stage"

[Pou] Kari och Pertti Poutiainen "Inuti labyrinten"

[Sve] Pelle Svensson "Sanningen om mordet på Olof Palme"

[Wal] Gunnar Wall "Mörkläggning del 1 & 2".

[Wes] Henrik Westander "Bofors svindlande affärer"

[Win] Börje Wingren "han sköt Olof Palme" (Finns på nätet).

Nätet: [Con] Contra. [FNA] Flashback News Agency. [Hal] Joakim Hallmans hemsida. Artikel 1. [KraH] Lars Krantz hemsida. [Leo] Leopold Report Artiklar 1, 2, 3 & 4. [NyS] Ny Solidaritet Artiklar 1 & 2. [Pet] Fritz G. Petterssons hemsida. [SVT] Artiklar 1, 2 & 3.

Tidningar: [Lob] Lobster. [PN] PALME Nytt