wpu.nu

Sida:Pol-YYYY-MM-DD OKÄND UPPSLAGSKOD PM 17 Per Kjellsson S PO.pdf/10

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


av andra tjänstemän inom Säpo.

Från mitten av april 1986 utsågs en annan som fast observatör för Säpo vid ledningsgruppens sammanträden.

Enligt protokoll från möten i ledningsgruppen deltog P G Näss vid möten totalt 17 dagar i mars 1986 (den 6-16, 18, 22-23, 25-26 och 31 mars).

Ledningsgruppen höll möte två gånger dagligen, men PG Näss deltog sällan i fler än ett möte per dag.

Den 2 april 1986 godkände dåvarande chefen för säkerhetsavdelningen Sven-Åke Hjälmroth ett av Hans Holmér framfört förslag, att kommissarien Christer Grankvist skulle besätta säpo:s plats i ledningsrummet.

Åtgärden finns antecknad i protokollet från ledningsgruppens möte, men den finns inte med på det band som upptogs vid mötet.

På åklagarsidan, där chefsåklagaren K G Svensson var förundersökningsledare, fanns såvitt PG Näss förstod ingen som ägnade sig åt de ärenden om tips mot polismän som Säpo utredde.

Förhållandena ändrades i maj 1986, när K G Svensson ersattes med en kvartett av åklagare.

I augusti 1986 diskuterades P G Näss de s.k. polisärendena med överåklagaren Claes Zeime, som då hade övertagit ansvaret för förundersökningen, och de gick tillsammans igenom alla ärenden, vilka åtgärder som vidtagits och vad som avsågs vidtas i den vidare hanteringen.

Som P G Näss uppfattade det hade åklagaren därigenom markerat att förundersökningsledningen beträffande polisärendena övertagits från polisen. Några uppslag eller direktiv, med annan inriktning, gavs inte för den fortsatta utredningen beträffande tips om polismän.

När ett uppslag hade bearbetats i den utsträckning PG Näss ansåg erforderligt redovisade han ärendet för Hans Holmér, som då bedömde om utredningen skulle kompletteras.

Om Hans Holmer ansåg att ytterligare åtgärder inte skulle vidtas lades ärendet ad acta, dvs. det lades till handlingarna i avvaktan på att eventuella nytillkomna uppgifter medförde en komplettering eller att