wpu.nu

Sida:Pol-YYYY-MM-DD OKÄND UPPSLAGSKOD PM 17 Per Kjellsson S PO.pdf/6

Från wpu.nu

Version från den 21 maj 2022 kl. 16.51 av Utredaren (diskussion | bidrag) (→‎Ej korrekturläst)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Den här sidan har inte korrekturlästs


vidtogs i anledning av tips mot polismän.

Annat material som kommissionen haft tillgång till är dels den s.k. Norrmalmsutredningen och dels den rapport med anledning av påståenden om högerextremism m.m. inom Stockholmspolisen, som den 21 december 1987 upprättats inom Stockholms polisdistrikt.

Den senare rapporten har ganska utförligt refererats i annat sammanhang (se avsnittet om "Polisspåret").

Norrmalmsutredningen, som avlämnade sin rapport den 24 september 1984, har sitt upphov i ett beslut den 13 december 1983 av dåvarande polismästaren vid Stockholms polisdistrikt, att tillsätta en arbetsgrupp för att undersöka arbetsförhållandena i Norrmalms vaktdistrikt.

Skälet till att Säpo tilldelades uppgiften att handlägga ärenden rörande tips om polismän har inte helt kunnat klarläggas med ledning av protokoll fört vid ledningsgruppens möten och bandupptagningar i samband därmed.

Enligt vad P G Näss uppgivit inför kommissionen förklarade Hans Holmér vid ett ledningssammanträde, troligen redan torsdagen den 6 mars 1986, att Säpo skulle handlägga angivna ärenden.

Det var aldrig någon diskussion om saken utan P G Näss uppfattade det som ett dekret. Uppgiften om att Hans Holmér den 6 mars 1986 tilldelade PG Näss ansvaret för s.k. polisärenden bekräftas av det protokoll, som löpande fördes vid ledningsgruppens möten.

Mötena upptogs som ovan nämnts på band, men bandet från den 6 mars 1986 har tyvärr ej kunnat återfinnas.

Juristkommissionen hörde Hans Holmér den 8 december 1987 angående handläggningen av s.k. polisärenden.

Hans Holmér uppgav då att han ansåg det vara en bra ordning eftersom klagomålssektionen, som normalt svarade för sådana uppgifter, inte var representerad i ledningsgruppen och att Säpo var fristående från Stockholmspolisen.

P G Näss fick uppdraget att leda utredningen i denna del och denne rapporterade utredningsresultaten till Hans Holmér med