wpu.nu

Sida:Pol-YYYY-MM-DD OKÄND UPPSLAGSKOD PM 17 Per Kjellsson S PO.pdf/9

Från wpu.nu

Version från den 21 maj 2022 kl. 15.59 av Utredaren (diskussion | bidrag) (→‎Ej korrekturläst)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Den här sidan har inte korrekturlästs


liknar en förhörsgrupps uppgifter.

Utifrån de påståenden som funnits i ingångshandlingen, själva tipset, har de utrett om uppgifterna kunnat beläggas eller vederläggas.

Om det funnits påståenden om att någon utpekad synts på en plats har undersökningsåtgärderna inriktats mot att kontrollera uppgiften genom förhör eller andra åtgärder, såsom exempelvis kontroll mot tjänstgöringslistor.

Påståenden om vapen har givetvis kontrollerats mot register.

Och påståenden om extremistiska åsikter har ofta diskret kontrollerats mot uppgifter vid arbetsplatsen i fråga.

Enligt vad såväl PG Näss som Jan Sundström uppgivit har kontroller sällan gjorts mot vad som kan ha funnits hos Säpo angående politisk extremism hos vissa polismän.

Vidare iakttogs försiktighet när det gällde frågor beträffande den hördes politiska hemvist. Bakgrunden till försiktigheten var ett JO-uttalande (1979/80 sid 62), i vilket JO konstaterade vissa begränsningar i möjligheterna att ställa sådana frågor.

De har båda anfört att de utöver uppgifterna i tipsen i fråga huvudsakligen inte haft annan information om mordutredningen.

Enligt P G Näss var de avskurna från annan information och Jan Sundström har uttryckt sig på det viset, att han var exkluderad från annan information; den han fick erhöll han i princip från tidningar, radio och TV.

Jan Sundström såg som sin uppgift att slaviskt utreda de spaningstips som hade överlämnats till Säpo. Det hade enligt P G Näss förhållit sig på ett helt annat sätt om Säpo haft i uppdrag att redovisa t.ex. möjligheten av att det inom svensk polis fanns en sammanslutning som kan ha konspirerat för att mörda landets statsminister, eller ett uppdrag att redovisa vad som var känt om extremism inom polisen i Stockholm eller någon liknande uppgift med analytiskt inslag.

Uppgifterna om vilken information Säpo hade om mordutredningen är nära förknippad med säpo:s medverkan i Hans Holmérs ledningsgrupp. I dessa hänseenden har PG Näss uppgivit bl.a. följande.

Han deltog inledningsvis i