Uppslag:A14220-00-B

Från WPU
Hoppa till navigeringHoppa till sök


SPANINGSUPPSLAG
i grövre brottmål

Avsnitt
Löpande nr
14220-00-B
Registrerat
1992-01-21
Ad acta
1995-03-08
Avsnittsanteckningar
Uppslagsanteckningar
  ,PA/VD2
Till SPC
Åter SPC
SPC Noteringar
PTR
PTR Datum
Ant/enhet
Redov/enhetKort sammanfattning
Därefter sakuppgifter
Uppgiftslämnare
Uppgiftsmottagare
Förhöret påbörjat
1989-05-30
Avslutat


Den 28 februari 1986 tjänstgjorde Pontus Vikner i cielt radiobil, röd Saab 900. tillhörande KSL 2 i Stockholms polisdistrikt tillsammans med kollegan Crik Sundin, ank. 3315.

När de befann sig i hajd med Stureplan maddelades via ODL att en man skottskadats i hörnet av Sveavägen/Tunnelgatan i Stockholm De åkte då vidare Kungsgatan västerut fram till Sveavägen och vidare fran mot Tunnelgatan där Vikner sag en radiobil pariterad. Han förmodar att det var pkom. Gösta Söderströns bil som stod där. Om ytterligare radiobilar fanns på platsen ir Vikner något osäker på

På trottoaren låg en okänd man. De passerer förbi platsen och fortsätter sakta Sveavägen norrut. Framme vidL Adolfs Fredrik Kyrkogata svängde de höger fram met Luntmakargatan. I denna korsning observerar Vikner en snett uppställd passat med två män intill. Männen ser utländksa ut och är klädda i halvlanga jackor cch i ålder 30 - 35 och uppåt. Det var relan tivt mörkt på platsen och Vilmer uppfattade bilens färg till grön eller orange. I samband med att de kom till denna plats meddelades från ODL act mannen som skjutits vai identisk med statsministern. De stannade aldrig för att kontrollera personerna invid passaten utan fori... satte til en spaiklubb på Johannesgatan. Vikner minns att de inne på spelklubben lade meke till en slängdtäckiacka. De tog aldrig tillvara denna jacka, utan den blev kvar på klubber. Han kommer idag inte ihåg den exakta adressen till klubben. Senare under kvällen kontroilerade de en person

uppslag

Pol-1989-05-30 A14220-00-B Pontus Wikner civil patrull 2733.pdf

utanför restaurang Karelia. Anledningen till denna kontroll var att mannens klädsel stämde överens med det signalement som gått ut via ODL. Under det att de undersöker mannen närmare meddelas ett nytt signalement på gärningsmannen som nu helt avviker från det tidigare varför mannen de just kontrollerar släpps. Vikner minns idag inte hur de utlarmade signalementen löd. De tog inga identitetsuppgifter på mannen utanför rest. Karelia.

Vikner har nu i tidningen sett ett fotografi på den man som åtalats för mordet på statsminister Olof Palme och tyckt att denne liknade en av personerna han såg utanför den parkerade passaten.

Vikner uppger att han ringt in sina iaktagelser till tipsmottagningen redan någpn dag efter mordet.

Pol-1989-05-30 A14220-00-B Pontus Wikner civil patrull 2733.pdf