wpu.nu

Sida:Ann-1989-01 SOU Rapport Hotbild-Skydd OP.pdf/28

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


4Vid min bedömning av om det förelåg ett konkret hot mot Olof Palme från organisationen PKK utgår jag från de omständigheter som jag redogjort för och som var kända för SäK vid tiden för mordet.

Inledningsvis vill jag då konstatera att det enligt min mening inte förelåg några sådana omständigheter att det framstod som uppenbart att Olof Palmes säkerhet var i fara. Det hade således inte till SÄK framkommit sådana uppgifter om t.ex. tid och plats för ett eventuellt attentat att faran för ett sådant framstod som akut. Det åligger emellertid SÄK att försöka komma till insikt om förekomsten av eventuella hot på ett tidigare stadium än så, dvs. innan hotet framstått som överhängande eller akut. Jag anser att man av en säkerhetsorganisation bör kunna kräva att den skall vara så vaksam på olika förhållanden i samhället och på andra företeelser, vilka kan tyda på att en hotbild av mer allvarligt slag håller på att växa fram, att organisationen på ett så tidigt stadium som möjligt kan vidta motåtgärder för att på så sätt eliminera eller minska risken för ett angrepp. Detta kräver naturligtvis att det inom organisationen finns nödvändiga kunskaper och resurser. Som exempel på sådana åtgärder vidtagna i förebyggande syfte kan nämnas det livvaktsskydd som ett statsråd försågs med under några perioder hösten 1985. Åtgärderna motiverades i ett fall med att SÄK iakttagit aktiviteter inom personkretsen kring PKK. I ett annat fall var anledningen att e regeringen vid den tidpunkten beslutat att inte ändra ett av

utvisningsbesluten från december 1984, vilket SÄK förutsåg skulle kunna uppfattas negativt av samma personkrets. Vid det tredje tillfället sattes skyddet in med anledning av det tidigare nämnda mordet vid Medborgarplatsen.

sls Det var i tiden före mordet på Olof Palme för Säk känt att den