wpu.nu

Sida:Ann-1989-01 SOU Rapport Hotbild-Skydd OP.pdf/30

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


hotet från PKK mot regeringen hade under lång tid legat på en hög nivå. Detta hade dock inte föranlett något förhöjt skydd för Olof Palme. SÄK hade däremot vid flera tillfällen under hösten 1985 gjort den bedömningen att ett annat statsråd varit i behov av livvaktsskydd mot den nu aktuella personkretsen.

När det gäller att avgöra huruvida t.ex. personer inom regebringen kan vara i behov av ett särskilt skydd skall SÄK inte

heller avvakta till en tidpunkt då det står helt klart att ett attentat är förestående. Man bör vidtaga åtgärder på ett tidigare stadium. Mot bakgrund härav och med hänsyn till den tydliga hotbild som förelåg från PKK mot den svenska regeringen med Olof Palme som dess främste företrädare, anser jag att SÄK borde ha uppfattat innehållet i bröllopssamtalen som ett hot, vilket även skulle kunna vara riktat mot Olof Palme.

Vid denna tidpunkt fanns en överenskommelse mellan SÄK och Olof Palme, vilken innebar att han skulle ha ett ständigt livvaktsskydd utom vad gäller området mellan bostaden - riksdagen - regeringskansliet samt på Fårö. Detta skydd var enligt SÄK:S bedömning bristfälligt. Mot bakgrund härav och då hotet, som jag konstaterat, kunde vara riktat mot Olof Palme, anser jag att SÄK borde ha vidtagit någon åtgärd för att om möjligt höja skyddet kring Olof Palmes person. Det enligt SÄK bristfälliga skyddet var ett resultat av Olof Palmes egen inställning i denna fråga. Jag delar SÄK:s uppfattning att skyddet var bristfälligt. Olof Palmes inställning i denna fråga får emel - lertid inte av SÄK tas till intäkt för att underlåta att agera. Jag anser således att SÄK skulle ha informerat Olof Palme om det föreliggande hotet i syfte att skapa förutsättningar för ett bättre skydd inom det område där han inte redan hade skydd. I den bedömningen ligger också min uppfattning att polisen i denna typ av frågor hellre skall agera en gång för mycket än en gång för litet.