wpu.nu

Sida:Ann-1999-09-13-JA25000-00 SOU 1999 88 Del 2 GRK Granskningskommissionens betänkande.pdf/7

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


SOU1999:88 sid 277 Polisspåret

krets tillsammans i organiserade former gett uttryck för en kraftig aversion mot Olof Palme.

Det finns vidare några polisärenden som förekommit i diskussionen kring polisspåret utan att de utpekade för den skull hör till de ovan nämnda kategorierna.

Det gäller t.ex. en officer med vapenintresse och kopplingar till polisen.

Det gäller även en del enskilda polismän, som inte synes ha något samband med ”baseballigan” etc.

Ett sådant polisärende som synes vara fristående från de nämnda uppslagen gäller den polisman, som bl.a. företog en märklig resa kort efter mordet.

Uppslag som berör polisen i allmänhet

Polisspåret innehåller ett antal uppslag som mer eller mindre uttryckligt pekar ut poliser och som också innefattar ett påstående om att uppslaget kan sättas i samband med mordet, dvs. mer konkreta sammansvärjningsanklagelser.

Det gäller uppgiften om ett privat polismöte i Stockholm dagen före mordet (Södermötet), där mordet skulle ha planerats eller diskuterats på något sätt.

En tid före mordet skall det vidare ha förekommit ett möte med deltagande av bl.a. poliser i Norrköping, där deltagarna skall ha konspirerat mot regeringen och Olof Palme (Norrköpingsmötet).

En annan uppgift av detta slag gäller den s.k. Polisfesten. Dagen efter mordet hölls en polisfest i Stockholm med deltagande av ett stort antal polismän.

Det förekommer uppgifter om att det vid denna fest skulle ha utbringats en skål för mordet, en uppgift som skulle kunna uppfattas som ett tecken på polisiär inblandning.

Buss 43 kallas ett tips som härrör från en journalist. Denne iakttog kring tidpunkten för mordet två mystiska män i anslutning till 43:ans buss. Han utpekade männen som två av dem som ingår i kretsen kring ”baseballigan”. Även bussföraren redovisade iakttagelser.

Uppgifterna om dåvarande länspolismästaren Hans Holmérs uppehållsort under mordnatten hör också hit. Det har ifrågasatts om denne, som han själv uppgett, befann sig i Borlänge på mordnatten. Misstanken är att Hans Holmér i själva verket var i Stockholm och att han således ljugit om sina förehavanden vid tidpunkten för mordets begående.

Eftersom det är en misstanke som rör den dåvarande chefen för Stockholmspolisen och omständigheter som kan sättas i ett tidsmässigt samband med mordet kan det räknas till polisspåret i denna del.

Det är väl känt och dokumenterat att polisens insatser under mordnatten var anmärkningsvärt otillräckliga.

Även i den följande mordutredningen har en många fel och misstag begåtts.

Till polisspåret hör