wpu.nu

Sida:Ann-1999-09-13-JA25000-00 SOU 1999 88 Del 3 GRK Granskningskommissionens betänkande.pdf/142

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


Gärningsmannaprofilen i utredningen av mordet på Olof Palme

7.1.1

Om metoden

PU har, som nedan närmare skall redovisas, till stöd för utredningsarbetet låtit utarbeta en s.k. gärningsmannaprofil (”GMP”). I polisens (kriminalunderrättelsetjänsten) material beskrivs GMP-metoden på följande sätt.

En GMP kan definieras som ”ett polisiärt spaningsinstrument bestående av en demografisk, social och beteendemässig beskrivning av mest sannolika gärningsman till ett brott”.? Till grund för en GMP ligger bl.a. en brottsanalys, definierad som ”en systematisk analys av all tillgänglig information om en brottsplats och offret för brottet samt iakttagelser av gärningsmannen med syfte att beteendemässigt rekonstruera brottet, dess förspel och efterspel med avsikt att kunna klassificera brottet, att klarlägga dess motiv och att kunna beskriva en GMP”.3

I mer allmänna termer brukar man ibland beskriva en GMP som en "psykologisk fantombild”. En vanlig fantombild bygger på vittnesuppgifter av en förövares utseende. Om man sammanställer ett vittnes signalementsuppgifter kan man konstruera en bild på grundval av dessa uppgifter sammantagna; ju fler och ju entydigare uppgifter, desto tydligare bild. På ett i någon mån motsvarande sätt kan man sammanställa de psykologiska och beteendemässiga data som kan utläsas kring en brottslig gärning och sammanställa dessa till en bild – ”profil” – av hur gärningsmannen kan tänkas vara och fungera som människa.

I kriminalunderrättelsetjänstens material ges följande beskrivning av hur en GMP förhåller sig till traditionellt kriminalpolisiärt arbete.

Poliser ställer sig alltid frågan: Vem har gjort detta brott? Svaret formuleras ofta i allmänna termer och man använder sig av sin erfarenhet för att skapa en bild av gärningsmannen. I många fall är detta en tillräckligt effektiv metod för att komma till en lösning. Det finns gott om polisiära spårhundar med god näsa för kriminellas beteende och närmast intuitiv kunskap om var den specifike förövaren finns att söka. Den arbetsuppgift

1

Ulf Åsgård, Om brottsanalys och gärningsmannaprofiler (augusti 1995), s. 3; skriften gavs in i samband med att Ulf Åsgård och Jan Olsson för den tidigare Palmekommissionen i augusti 1995 presenterade den gärningsmannaprofil de utarbetat på PU:s uppdrag. A.a.s. 3. A.st. A.st.

2

3

4