wpu.nu

Sida:Ann-1999-09-13-SOU-1999-88 Del 3 GRK Granskningskommissionens bet+ñnkande.pdf/191

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


om den ensamme gärningsmannen bedömdes vara väl utförd, men att resonemangen angående övriga hypotesers jämförelsevis lägre halt för den skull inte alltid övertygade.

I sin kritiska analys inriktade sig RRV-experterna på det stöd som i GMP anfördes för att utesluta andra scenarier, framför allt möjligheten av en konspiration.

De huvudreflektioner som redovisades hade dock en vidare syftning. Enligt RRV-experterna verkade GMP ha ”påverkats mycket av möjligheten av Christer P som gärningsman”. Det framstod som om GMP på flera punkter hade garderat sig för att täcka in just denne som förövare. Till stöd anfördes följande citat ur GMP, vilka alla föreföll som "klippta ur Christer P:s personakt”:

”Det är även tänkbart att han är förtidspensionerad.” "varvid olaga hot eller misshandel kan ha blivit följden av hans oförmåga att hantera frustrationer och kränkningar” ”vanligen inte leda till kontakter med den psykiatriska vården, i varje fall inte under frivilliga former" ”att ett eventuellt amfetaminmissbruk vid tiden för mordet inte kan ha varit nämnvärt intensivt. Detsamma torde gälla för alkoholmissbruk.”

RRV-experterna hade i sammanhanget påpekat att en konstruktör av en gärningsmannaprofil omöjligen kan frigöra sig från särdrag hos kända misstänkta. De pekade på risken för att konstruktörerna kunde frestas att gardera sig för att inte behöva "stå med lång näsa” om gärningsmannen skulle vara identisk med en sådan känd misstänkt gärningsman.

En andra övergripande synpunkt var att ”en gärningsmannaprofil inte bör konstrueras utifrån en enstaka händelse med så magert underlag som i detta fall”. Det behövdes mer specifika särdrag i det enskilda brottet eller flera händelser med likartat mönster.

Dessa två brister i förhållande till det ideala utgångsläget inför ett GMP-arbete, som ju var väl kända och diskuterade även i den utarbetade GMP, utgjorde dock inte ett sådant hinder mot metodens användande att man hade bort avstå helt, enligt RRV-experterna. Det alternativet hade varit sämre.

I enskildheter och med sikte på det som i GMP anfördes för att utesluta en konspiration noterade RRV-experterna bl.a. följande.

GMP:s slutsatser att en konspiration måste engagera mycket folk (från tre till fyra upp till ett dussin) och ta mycket tid i anspråk var överdrivna och grundade på förhållanden i andra länder. RRV-experterna pekade på att Olof Palme ofta rörde sig ute utan livvakter och att