wpu.nu

Sida:Ann-1999-09-13-SOU-1999-88 Del 3 GRK Granskningskommissionens bet+ñnkande.pdf/4

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


Från förundersökningsledningens sida har förklarats att intresset för Christer P som möjlig gärningsman alltfort kvarstår.

6.1.2 Utredningsåtgärder i anslutning till mordet Christer P:s namn aktualiserades relativt tidigt i utredningen. Det finns tre från varandra oberoende tips om honom från april 1986. Med tanke på att Christer P var en känd kriminell person som tidigare begått grova våldsdåd i Stockholm finns det skäl att anta att hans namn bör ha aktualiserats bland utredningsmännen även på annat sätt än genom tips utifrån.

Den 9 april 1986 lämnade en anställd vid Rättspsykiatriska kliniken på Huddinge sjukhus uppgift om att Christer P var mycket lik fantombilden av ”skuggan”. Det angavs att Christer P suttit på rättspsyket samt att han stuckit ned någon med bajonett och därför kallades ”bajonettmannen”. På uppslaget har antecknats: ”P lång - 190? Farlig – psykop.”, ”Bra typ” samt ”Pri: 3” 2. Vidare finns en notering om att spaningschefen tagit del av uppslaget den 10 april 1986.

Två dagar senare, den 11 april, inkom ett den 9 april poststämplat brev, enligt vilket Christer P var mycket lik "fantombild 2”, dvs. bilden av ”skuggan”. Brevet kom från en namngiven person som var intagen på fängelset Hall och som tidigare suttit i fängelse samtidigt med Christer P. På det i anledning av brevet upprättade spaningsuppslaget har antecknats: 'Bajonettmördaren’ P. Är intressant som typ, när det gäller 'skuggan' psykopat” samt ”Pri:3”. Spaningschefen har enligt en notering tagit del av uppslaget den 12 april 1986.

Den 22 april samma år ringde en namngiven person från kansliet på Kumla-fängelset. Han uppgav att under 1983 satt en person vid namn Christer P på anstalten för mordförsök. Christer P var enligt uppgiftslämnaren ”fullkomligt galen”. Uppslaget är mycket kortfattat uppgiftslämnaren måste rimligen ha sagt något mer om vad som fått honom att ta kontakt med mordutredningen – och saknar anteckningar av den typ som finns på ovannämnda uppslag. Det anges som färdigbearbetat den 29 augusti 1986.

'I en promemoria av professorn vid Polishögskolan Leif GW Persson, daterad den 23 november 1994, anges om Christer P att ”han dyker upp i utredningsmaterialet som tänkbar gärningsman redan söndagen den andra mars 1986 när man ur datorn plockar fram tidigare våldsbrott på den aktuella platsen” (promemorian ingiven till den tidigare Palmekommissionen på uppdrag av dess ordförande Sigvard Marjasin).

"Pri:3” är en informell prioriteringsklassning, som betyder att uppslaget är prioriterat (siffran 3 betyder högsta prioritet).

2