wpu.nu

Sida:Ann-1999-09-13-SOU-1999-88 Del 3 GRK Granskningskommissionens bet+ñnkande.pdf/9

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


över finns ett antal tilläggsprotokoll. Sammantaget omfattar materialet, som inte är helt lätt att överblicka, ca 3700 sidor.

I stort sett hela förundersökningsmaterialet blev offentligt i och med att åtal väcktes. Den sekretessbelagda delen innehåller rättsmedicinska handlingar från obduktionen av Olof Palme, ett kriminaltekniskt utlåtande rörande slutsatser som kan dras från analyser av Olof och Lisbeth Palmes kläder samt en promemoria rörande telefonavlyssning av Sigvard C.

Utredningen avseende Christer P, sådan den förelåg vid tiden för rättegångarna, har alltså till största delen varit tillgänglig för allmänheten sedan länge. Mot den bakgrunden anser vi inte att vårt uppdrag kräver annat än en övergripande redovisning av utredningsmaterialet i denna del. Den övergripande redovisningen kan lämpligen ske genom ett återgivande av utdrag av delar ur den sammanfattande framställningen i huvudprotokollet.4

Fredagen den 28 februari 1986 kl. 23.23 larmades polisens ledningcentral (ODL) i Stockholm av Järfälla Taxi via larmcentralen (LAC) med anledning av att någon person blivit skjuten vid korsningen Sveavägen-Tunnelgatan. I detta moment fanns radiobilen 2520 med polismännen Gösta Söderström och Ingvar W på Kungsgatan. De stoppades av en taxichaufför som hört i taxiradion att en person blivit skjuten på Sveavägen vid Tunnelgatan, och de körde omedelbart dit. Samtidigt mottog pikétgruppen i radiobil 3230, under befäl av polisinspektören Kjell Ö, via radio larmet om händelsen. Pikétgruppen befann sig då på Beridarbansgatan och körde omedelbart i riktning mot Sveavägen. De anlände dit några sekunder efter en annan pikétbuss, radiobil 1230, som vid larmet kl. 23.23 fanns vid Norra Bantorget. På platsen fanns dessförinnan poliskommissarien Gösta Söderström, som anlänt med radiobilen 2520, vilken också observerades av polisinspektören Kjell Ö i pikétbussen, då den svängde in på Sveavägen från Kungsgatan. (Samtliga tre polisfordon bör ha funnits på mordplatsen kl. 23.25.) Polismännen observerade på platsen (Sveavägens östra gångbana, mitt för Tunnelgatan) en man liggande på rygg svårt skadad. Två personer gjorde återupplivningsförsök i form av hjärtkompression och konstgjord andning. (---) På brottsplatsen gav sig fru Lisbeth Palme tillkänna för polismännen (poliskommissarie Gösta Söderström, polisinspektör Kjell Ö m.fl.), och det blev snabbt klart att mordoffret var hennes make, statsminister Olof Palme. Ambulans hade larmats till platsen vid omkring kl. 23.24 (23.23.40) från

4

Från den sammanfattningen har uteslutits mer allmänna delar av utredningsmaterialet och de relativt kortfattade redogörelserna för utredningen av andra uppslag. Därutöver har viss redigering skett, bl.a. har understrykningar tagits bort.