wpu.nu

Sida:Broken/Ann-1999-09-13 1327 Granskningskommissionens bet\xc3\xa4nkande ang\xc3\xa5ende brottsutredningen efter mordet p\xc3\xa5 statsministet Olof Palme Del 3 1999\x3b88 - Del 3\x2epdf/213

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


Som det nu blev kom GMP att vidlådas av en misstanke om att resultatet ”anpassats” till de huvudhypoteser som tidigare hade etablerats i utredningen (jfr de kommentarer om GMP av Hans Ölvebro som återges nedan). RRV-experterna pekade på enskildheter i GMP, som ger tydliga associationer till Christer P:s person; det framstod enligt dem som om GMP sökt gardera sig för möjligheten att denne är gärningsman. De exempel RRV-experterna lyfte fram, till vilka andra kan fogas, kan onekligen ge detta intryck.

Även en del av det som Robert Ressler pekade på som mindre förenligt med den personlighetstyp profilen tecknar, var sådant som skulle kunna ses som en ”anpassning” till Christer P. Det gäller bedömningen att gärningsmannen skulle ha vägletts av ett hat mot Olof Palme. Det trodde Ressler som framgått inte, han talade i stället om en ”fixering”. Det gäller även bedömningen att gärningsmannen är psykopat, vilket Ressler direkt vände sig emot. En psykopat kan mycket väl ha ett förflutet med grova våldsbrott, som Christer P har, medan den typ profilen tecknar enligt Ressler inte kan antas ha en sådan bakgrund.

Risken för att den som gör en profil med kunskap om en misstänkt gärningsman omedvetet eller medvetet låter sig påverkas av denna kunskap synes därmed ha materialiserats eller i vart fall illustrerats i GMP. Detta gäller inte bara om profilen faktiskt blivit "partisk”, utan även om den är alldeles korrekt. Vad som tydligt framgår är nämligen att värdet av GMP minskar på grund av profilförfattarnas förhandskunskaper, och det gäller alldeles oavsett om det från profilsynpunkt förelegat saklig grund för de bedömningar som på detta sätt kan sägas associera särskilt till Christer P som person. I själva verket är detta ett lika stort problem i sammanhanget, dvs. risken att en alldeles riktig profil misstros på grund av att den som gjort profilen inte varit avskärmad från individkunskap som han inte bör ha. Oavsett om profilen i detta fall är resultatet av en medveten eller omedveten anpassning till utredningsarbetet i övrigt eller inte, illustrerar förfaringssättet alltså vikten av att inte utföra ett profilarbete på detta sätt, eftersom man då inte kan visa att man gjort vad man kunnat för att avskärma sig från påverkan.

Andra invändningar som förekommit mot lämpligheten av att upprätta en gärningsmannaprofil i detta fall är dels att metodens användbarhet skulle vara begränsad till sexualbrott och seriemord, dels att ett statsministermord inte lämpar sig för analys av detta slag. Ingendera invändningen synes vara generellt bärkraftig. Det avgörande för om det går att göra en profil eller inte är den information som finns tillgänglig. Enligt de upplysningar kommissionen inhämtat, och som redovisats ovan, är den information som föreligger beträffande mordet på Olof Palme fullt tillräcklig för att göra en profil. Det bör särskilt