wpu.nu

Sida:Pol-1988-03-01-Q9592-00 Göran Bundy Iran Ambassadör.pdf/11

Från wpu.nu

Den här sidan har korrekturlästs


men tydligen gick bl a vissa Rolls Royce-motorer till stridsvagnarna till Iran.

Sen försökte de med Brasilien och sedan blev det det givetvis aktuellt med Nordkorea framför allt.

De tog kontakt där för att få vissa system, de var i kontakt också med Sydkorea hette det, sedan så blev det aktuellt att kontakta kineserna.

Iranierna själva förnekade bestämt att de hade fått nånting därifrån och när jag talade med min kinesiske kollega så förnekade också han alldeles bestämt att några vapen hade levererats från Kina till Iran.

Det var inte en tanke på det, sen har det tydligen trots allt skett leveranser av dom här, vad heter dom, missilerna som kommer från Kina som har använts för att skjuta mot Bagdad, vad var det, jag minns inte var det Sikron dom kallades dom här, men i alla fall, och sedan försökte dom också med andra länder

och vad vi tror oss säkert veta det är att dom fick Sam-missiler, ryska, från Libyen som togs in via Syrien och det var väl inte så konstigt att dom försökte kamouflera dom här leveranserna genom att ta dom via Syrien som har ju varit det enda land som har varit, stött Iran i den här konflikten mot Irak.

Dom, men helt allmänt kan man väl säga att dom var ute och shoppade och varhelst dom kunde hitta och fick någon som var villig och beredd att medverka till att dom fick dom vapensystem som dom behövde,

dom var ju också på oss i allra högsta grad, det var en fråga som jag mycket ofta fick på mig, dom ville bl a köpa ett radarsystem från Sverige som skulle vara både för också kunna användas för civilt ändamål, det liksom kamouflerade genom att systemet, det här radarsystemet skulle kunna vara i första hand för civilt ändamål.


FM: Vilken tidpunkt ungefär, var det i samband med att kriget bröt ut eller var det därefter?

B: Det var efteråt, det var nog först ett par år efteråt som dom här systemen, som dom vände sig till oss när det gällde radar t ex.

De ville köpa flygplan, dom sa att dom behövde skolflygplan men avsikten med det var ju naturligtvis att dom skulle beväpnas och sedan användas i striderna mot Irak men det avböjdes, men... och sedan så...


FM: Ja, förlåt, blev du personligen då kontaktad i de här frågorna?

B: Ja, det blev jag, det blev jag, jag blev under samtal, jag kan inte längre påminna mig om dom direkt för den sakens skull kallade upp mig utan det var frågor som framställdes och förslag som framfördes i samband med samtal om andra saker, så... men det var återkommande det här att dom ville köpa radarsystem från oss.