Sida:Pol-1988-03-01-Q9592-00 Göran Bundy Iran Ambassadör.pdf/18

Från WPU
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs


med huvuduppgift att slå vakt om revolutionen och se till att den blev bestående och där inom den som hade väl kanske i första hand en landarmé, där hade man nu börjat att bygga upp en marin avdelning, även en flygdel och det var som jag tidigare nämnde om de här skolflygplanen så var det tror jag i första hand att få, att använda dem till att utbilda de här revolutionsgardisterna till flygare, men också givetvis att kunna sättas in i strid.

Men den marina delen, det var alldeles tydligt att det var man i hög grad intresserad av, att få in, bygga upp en marin del inom det här revolutionsgardet.

Då nämnde jag att de här båtarna, när de nu var så enormt snabbgående, kunde de ju användas för många ändamål, bland annat talade jag om att man lätt kunde fara över Gulfen och landsätta terrorister och sabotörer på den arabiska sidan.

Och jag tänkte bland annat på hur oändligt känsligt t ex ett land som Kuwait är, vars vattenförsörjning helt baserar på så kallade desaveneringsanläggningar ???.

Och skulle en sådan sprängas i luften så vete sjutton hur det skulle går för den stackars befolkningen.De skulle, höll jag på att säga, törsta ihjäl.

Och användas för den typen av sabotagehandlingar eftersom, från Irans sida var ju Kuwait i hög grad i skottgluggen där för att de ansågs ju vara lierade med Irak och stödde dem i deras krigsansträngningar.

Sedan så talade jag visst också om att de kunde användas för amfibieoperationer.

Då fick vi bara, så vitt jag kan minnas, en uppgift från Stockholm om dess prestanda. Om det var de som berättade att de kunde ta 20 man eller om det var en information som jag hade fått annat håll... men jag tror att Stockholm svarade med att skicka ut också någon slags beskrivning på de här båtarna.

De var utrustade med Volvo-Penta motorer, men på grund av någon slags utväxling och på grund av skrovets form osv och lätthet och jag undrar om de inte var byggda i aluminium så skulle de kunna komma upp i dessa fantastiska farter som 50 knop.

Och då minns jag att jag började lansera teorin om att.. kan de här båtarna bortsett från att landsätta.. att de också skulle kunna fyllas med sprängämne, men då hade vi väl redan fått vetskap om att de hade fyllt lastbilar med .. och då hade de här självmordschaufförerna som körde lastbilarna fullastade med sprängämnen mot ambassaden, var det amerikanska eller franska ambassaden i Beirut.

Sedan upprepades de ju liknande i Kuwait och då så skulle de här båtarna kunna användas helt enkelt som torpeder att komma farande fyllda med sprängämnen mot ett fartyg.