wpu.nu

Sida:Pol-1988-03-01-Q9592-00 Göran Bundy Iran Ambassadör.pdf/23

Från wpu.nu

Den här sidan har korrekturlästsFM: Ja, nu när bandet har varit avstängt och vi har haft en paus här, så har vi ju talat om att du inte vid något tillfälle har sett några Boforsvapen och att ni inte fick tillfälle att göra det heller under din tid i Teheran.

Om vi övergår att tala om krutleveranser från Sverige, kan du med egna ord berätta om dina erfarenheter därvidlag?

B: Det var någon gång i maj 1985 ,alltså bara halvannan, två månader innan jag slutligen lämnade för gott Teheran, så fick jag höra talas om dessa leveranser.

Och då erfor jag i det sammanhanget, ur en som jag bedömer säker källa, att dessa leveranser skulle, även andra helt allmänt tror jag intrycket var, vapenleveranser, skulle ha ägt rum till Iran.

Men att de vid det tillfället skulle ha plötsligt stoppats och då på order av Palme.

Palme, enligt källa, skulle ha börjat inför det förestående valet september 1985 ,ha börjat bli orolig för att om det kom ut en läcka eller så att detta skulle kunna negativt påverka valresultatet från hans synpunkt sätt, och att han därför skulle ha givit order om att alla slags leveranser som kunde på något sätt ha varit utsett för de iranska krigsansträngningarna skulle stoppas.

Som sagt var, detta fick jag som jag bedömde det från en säker källa. Jag kan givetvis inte garantera att de är korrekta för det.

Det är vad jag kan kommentera beträffande krutleveranserna, bortsett från det telegram som jag 1983 i juli skickade.

Jag hade faktiskt glömt bort telegrammet ända tills jag blev påmind om det via pressen.

Tydligen hade, var det Dagens Eko eller Aktuellt eller någon av de här redaktionerna som hade fått tag på det telegram som jag faktiskt skickade i juli 1983 och som gick ut på att jag hade blivit uppkallad till iranska UD och fått mig påskrivet deras.. där de gav uttryck för sitt missnöje med att vissa leveranser från Bofors, om jag minns rätt, skulle ha uteblivit.

Jag försökte efteråt att.. har funderat mycket över det där telegrammet vad det var som verkligen låg bakom telegrammet om det gällde leveranser till den här kemiska anläggningen utanför Isfahan eller om det gällde färdiga system, vapen från Bofors det har jag inte kunnat riktigt reda ut.