wpu.nu

Sida:Pol-1988-03-01-Q9592-00 Göran Bundy Iran Ambassadör.pdf/3

Från wpu.nu

Den här sidan har korrekturlästs


politiker och det dröjde väl fram till november då Palme med representanter för bland annat FN och i sällskap med Jan Eliasson, som då var byråchef på UD, att besöka Teheran och diskutera med dem liksom han sedan också givetvis besökte Bagdad och förde förhandlingar där om vilka möjligheter som fanns att få konflikten bilagd.

Sen återkom Palme igen om jag minns rätt på våren 1981 ,nej förlåt mig jag tror att det var på sommaren 1981 då jag tyvärr själv var hemma på semester i Stockholm, det var vid midsommartiden 1981 men för mig vikarierade nuvarande generalkonsuln i Leningrad Bengt Åkerrén som då på den tiden var chef för den s k B-avdelningen på UD och vad som hände då det var väl inte mycket mer än vad som hade hänt under Palmes första besök, några nämnvärda framgångar i sitt medlingsarbete och sina samtal med iranierna hade han knappast.

En av hans stora uppgifter var väl då att försöka få de fartyg som låg infrusna i Shatt-el-Arab som hade fastnat där när kriget bröt ut, att få dem frisläppta och båda parter att ge dessa fartyg fri lejd ut ur Shatt-el-Arab.

FM: Förlåt, vid det här andra besöket då, även om inte du var hemma så att säga i Teheran, hade Palme någon mer med sig?

B: Ja, han hade alltid en representant med sig från FN, bland annat var, ja, namnet sviker mig nu, Cordobez var ständigt med och Diego Cordobez är biträdande generalsekreterare och har ju under de sista åren varit huvudansvarig för förhandlingarna om ett biläggande av konflikten, kriget i Afghanistan, men .. och dessutom hade han tolkar vill jag minnas och andra experter och rådgivare med sig från FN.

Den ende svensk som var med honom då var Jan Eliasson, som för övrigt alltid var med honom på hans besök i Teheran, och dessa reste både till Teheran och till Bagdad.

FM: Vid det första besöket då, fick du som svensk ambassadör vara med?

B: Nej, och det var... jag var faktiskt nere och det var ytterligt tveksamt om jag överhuvudtaget skulle åkt ner och möta Olof Palme när han anlände i det av FN chartrade planet på Teherans flygplats, där för att Palme besökte ju då, han var ju oppositionsledare i Sverige men han besökte ju Iran på uppdrag av FN och hade alltså FN-hatten på sig och det var ytterligt.. men trots det så var jag nere och tog emot honom och hälsade honom välkommen, men under de förhandlingar som han sedan förde med iranierna var jag icke närvarande och det var inte heller meningen och hade inte heller varit lämpligt för han förhandlade ju på uppdrag av FN och generalsekreteraren.