wpu.nu

Sida:Pol-1988-04-04 Q9858-05 Ebbe Carlsson om samtal med Abolhassan Banisadr.pdf/4

Från wpu.nu

Den här sidan har korrekturlästs


inblandad i mordet på Palme. Fanns några relationer mellan Iran och PKK?

Under Shahens tid hade regeringen stött den kurdiske ledaren Barzani bland annat med vapen, sade Bani Sadr.
Efter revolutionen hade vi att ta ställning till vad vi skulle göra. Irak hade stött de kurder som i Iran var fientliga mot regimen i Teheran.
Skulle vi försöka ordna detta på annat sätt? Skulle vi ge de Bagdadfientliga kurderna vapen?
När kriget bröt ut beslutade vi att ge lätta vapen framförallt, fusils och andra enkla vapen. Vi byggde också upp relationerna med kurderna genom ledaren Talabani. Vi fortsatte också stödet till Barzani.

1985-1986 intensifierade Khomeini relationerna med Talabani och nyligen har regimen i Teheran också ställt tunga vapen till förfogande, tror Banisadr.

Han hänvisade också till artiklar nyligen i Le Monde, bland annat en intervju med Talabani.
Banisadr är okunnig om PKK och om existensen av ett kurdiskt arbetarparti. Vad är det?

Däremot hävdar han att det är möjligt att PKK i Iran uppträder som en islamisk grupp. Enligt hans informationer har en särskild kurdisk islamisk organisation nyligen konstituterat sig i Teheran.

Banisadr lovade informera sig bättre om detta och återkomma.
  • Jag nämnde att vi tidigare inhämtat information om att PKK begått andra attentat för Irans räkning.

Det enda Bani kände till var ett attentat som utfördes 1979/1980 ungefär, mot en religiös ledare vid namn Hoseini och där kurdiska islamister tydligen utfört dådet.

  • Banisadr kände till uppgifterna om att mordet på Olof skulle ha planerats och beslutats i Damaskus. Han sig mycket skeptisk. "De arbetar inte på det sättet".
Ambassadör Mohtashami som nämnts i detta sammanhang är i för sig en fanatisk person, kapabel till vad som helst. Men han kan inte besluta själv, utan är i så fall instrument, han lyder order.
Hans främsta tillgång är att han är "homme de confiance" till Khomeinis son.
Om Mohtashami låtit genomföra ett mord av den här karaktären har beslutet tagits på högre nivå i Teheran, sannolikt av Ahmad Khomeini.

Samtidigt berättade Banisadr att en av de första dagarna av revolutionen begicks flera attentat av kontrarevolutionärer.

De kallade sig Forghan. De sköt en hög militär och några mullor, i augusti 1979.

Khomeinis son Ahmad skapade då en särskild grupp revolutionsgardister som skulle uppspåra Forghan. Flertalet i denna grupp har senare ställts under befäl