wpu.nu

Sida:Pol-1989-01-31 KI13323-00 Förhör med Helge Eriksson .pdf/3

Från wpu.nu

Den här sidan har korrekturlästs


ingen skriven spaningsrapport oaktat personal själva vid förhör uppgivit att de varit ute i tjänst liksom att Cedergrens lägenhet bevakats trots telefonavlyssningen gav klara indikationer på att han var hemma, uttrycker han sin förvåning över detta, men hänvisar till ovanstående redogörelse om arbetssättet, dvs att biträdande operative chefen och under denne gruppcheferna har att göra bedömning av läget samt utifrån denna bedömning ge direktiv till personalen.

Vidare finner Eriksson det självklart, att ingen bryter angivna positioner eller tjänst för dagen utan att tjänstgörande arbetsledare underrättas icke minst utifrån skyddssynpunkt.

Eftersom ifrågavarande tjänst i stor utsträckning medförde ersättningar i enlighet med bestämmelser i ARA samt, som tidigare nämnts, i hög grad angiven övertid, medförde dessa räkningar attestskyldighet för överordnad kommissarie efter vidimering av gruppchef som i praktiken var den ende som hade omedelbar kontroll över angivna rapporter.

Eriksson meddelas, att bland andra Margareta Eklund tjänstgjort aktuell kväll utan att ha lämnat uppgifter som omnämnts ovan. Han uttrycker sin förvåning enär han anser henne som en av de bästa och mest omdömesgilla bland aktuell personal och en som han hyst obetingat förtroende för.

Att bevakningen denna kväll bedrivits som den gjordes kan möjligen bero på ej dokumenterad vetskap hos den gruppchef som tjänstgjorde under kvällen.

Då Eriksson meddelas, att gjord utredning visat, att personalen lämnat Cedergrens bostad redan vid 22:00 -tiden oaktat tjänstetid varat till klockan 01:00 påföljande dag kan ju en sådan åtgärd bero på ändrade dispositioner och efter order av gruppchef men skall i så fall vara dokumenterad i TK-centralen.

Skulle det vara fallet, att personalen självsvåldigt avslutat sin tjänst 3 timmar före arbetstidens slut föreligger ju ett klart undanhållande och bedrägeri.

Eriksson anser, att på en rotel med så stor personal och med så segrerade arbetsuppgifter är det omöjligt vara chef om man inte hundraprocentigt kan lita på sin personal i allmänhet och de uttagna undercheferna/gruppcheferna i synnerhet.

Den operative chefen hade enligt då gällande arbetsordning endast dagtidstjänst.

Med de upplysningar Eriksson nu erhållit anser han det bevisat, att denna verksamhet det är fråga om behövt i varje fall tre (3) biträdande