wpu.nu

Sida:Pol-1996-11-18 HBG4818-00 Boris-Ersson-Stander-PM-förhör.pdf/13

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


Tillfrågad om när han anser att Sydafrika-engagemanget var klart, så uppger han, att han gjorde en.film benämnd."Hemligt uppdrag” samt en film: benämnd ”Förlåta och glömma”. Dessa filmer var-färdiga i slutet av.

1.995 och sändes också då i TV.

Tillfrågad om anledningen av Sydafrika-engagemanget, så uppger

Ersson, helt enligt med det han tidigare skrivit i sin rapport angående mordet på Olof Palme. Han kände intresse för att börja med Sydafrika i samband med, att han arbetade som frilansfilmare inne på UD. I det sammanhanget fick han höra Sten Andersson prata med Nelson Mandela och vid ett tillfälle, så nämns av Mandela, att man har Sverige samt IDAF att tacka för den framgångsrika kampen i Sydafrika. Ersson säger, att han inte kan säga exakt tidpunkt när han börjar engagera sig i Sydafrika, men säger att intresset väcktes vid detta tillfälle och att det

sedan utvecklade sig.

Tillfrågad om när han besökte Sydafrika första gången, så säger Ersson, att alltihop började egentligen 1991, när han började undersöka förhållanden runt Sydafrika i Sverige, Norge och England. Han säger, att han under denna tid och fram till 1994 försökte få fram pengar från Sveriges Television samt Filminstitutet. Han säger, att det var svårt vid denna tid få fram pengar från Sveriges Radio och säger att Filminstitutet var skeptiska till, att lämna pengar då han ville arbeta med videoteknik. Ersson säger, att 1994 är första gången besöker Sydafrika.

Tillfrågad om hur många tillfällen han under 1994 varit i Sydafrika, så

uppger Ersson, att han varit där vid två tillfällen. Det första tillfället