wpu.nu

Sida:Pol-1996-11-18 HBG4818-00 Boris-Ersson-Stander-PM-förhör.pdf/14

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


under våren 1994, cirka sju veckor. Han vill. minnas att det var i april

månad och att han övervarade det första demokratiska valet. i Sydafrika. ... Vidare uppger han, att han återvände till Sydafrika under senhösten

1994, också denna gång cirka sju veckor.

Ersson tillfrågas om han fortfarande, när han befann sig i Sverige och inte hade åkt ner till Sydafrika, således före 1994, hade några kontakter som gjorde, att han visste vilka personer han skulle prata med när han kom ner för att göra sin film i Sydafrika. Ersson uppger, att det var nödvändigt för honom, att förbereda sig, då han skulle skildra en hemlig operation som skett under en längre tid, med bl.a. SIDA inblandad och den norska statliga hjälpen samt IDAF i London. Ersson uppger, att det var viktigt för honom, att bygga upp ett förtroende här i Sverige för sin sak och sin filmning och att han inte kunde komma okunnig till Sydafrika. Han säger således, att han hade en bra kunskap om Sydafrika och kontakter som gjorde att han hade en ingång direkt till folk i central ställning, bl.a. nämner han Rica Hodgson, tidigare medlem i IDAF och nu under 1994 fungerade som personlig sekreterare till Walther Sisulu, partiledare i ANC.

Po

Ersson säger, att han hade en lista på femtio personer som var offer för Sydafrikas apartheidpolitik och en del advokater till dessa offer, som han hade för avsikt att intervjua under sin tid i Sydafrika. Han säger vidare, att redan första dagen i Sydafrika så mötte han Per Wästberg i Kapstaden, som hade direktkontakter till ledande personer inom ANC.