wpu.nu

Sida:Pol-1996-11-18 HBG4818-00 Boris-Ersson-Stander-PM-förhör.pdf/39

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


Längs ned på sidan 3 tillfrågas också Ersson om uppgiften om, att Craig Williamson höll sig i bakgrunden när det smutsiga jobbet skulle utföras; men att det skulle ha varit han som planerade mordet på Olof Palme.

Ersson säger, att denna uppgift kommer från Riian Stander och att han återgivet denna.

Ersson tillfrågas om Craig Williamsons roll i Sydafrika vid tiden för mordet på Olof Palme, således slutet av 1985 och 1986 års början.

Ersson uppger, att 1980 lämnade Craig Williamson Europa, då som avslöjad spion inom IUEF. När han återvänder till Sydafrika kom han att arbeta, som tidigare nämnts, i närheten av FW de Klerk. Hur länge han arbetat under FW de Klerk är inte Ersson säker på och vad han hade för arbetsuppgift vid den specifika tidpunkten för mordet på Olof Palme törs inte Ersson säga. Han säger dock, att han har för sig, att Craig Williamson någonstans i den långa intervjun som han gjort med honom, nämner när han lämnar sitt officiella uppdrag i Nationalistpartiet. Därefter för Ersson ett resonemang med sig själv om att skulle han gissa, så tror han, att Williamson fortfarande fanns som officiell person och säkerhetsrådgivare och åt FW de Klerk i Nationalistpartiet vid tiden 1985/86. Därefter så säger också Ersson, att eftersom Williamson i intervjun påstår, att han var den som rådde FW de Klerk, att inleda kompromisspolitiken med Nelson Mandela, så bör han alltså ha varit kvar inom säkerhetsapparaten i Sydafrika vid tiden för mordet på Olof Palme och fortfarande åtnjutit en central position inom säkerhetspolisen och Nationalistpartiet.