wpu.nu

Sida:Pol-1996-11-18 HBG4818-00 Boris-Ersson-Stander-PM-förhör.pdf/45

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


Ersson tillfrågas också om uppgiften från rapporten på sidan 10, där det bl.a. nämns om att Eugene de Kock ska vittna i november månad inför kommissionen och att det där möjligtvis också skulle kunna komma fram vid sidan om andra mord, uppgifter om mordet på Olof Palme.

Ersson uppger i dag att han inte kan minnas varför han gjort denna notering och vad han egentligen haft för tanke bakom den här funderingen och kan i dag inte lämna någon direkt förklaring till detta.

Därefter övergår förhöret till att gå igenom en skrivelse, insänd till Rikskriminalpolisen daterad den 7 oktober 1996 och med avskrift av dagboksanteckningar gjorda av Ersson. Anteckningarna är hämtade från sidan 2, 3 och 4 i aktuell skrivelse.

F: Ja, Ersson, jag ställer direkta fråger till dig och kommer att läsa upp anteckningarna och jag ber dig själv kommentera direkt vad du menar med aktuell anteckning.

F: "Mordet på Olof Palme, eller OP, förbereddes i Johannesburg + Europa. Military Operation. MI = Military Intelligence. Codword: "Hammer”. Kan du kommentera vad du menar med de här två raderna?

E: Ja, det är att under ledning av Craig Williamson, så förberedde man mordet på Olof Palme och hade då en del möten, både i Johannesburg men också i Europa. Han sa Europa. Han sa inte Sverige, utan han sa Europa. Så sa han också att det här var en militär operation som