wpu.nu

Sida:Pol-1996-11-18 HBG4818-00 Boris-Ersson-Stander-PM-förhör.pdf/70

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


Datum

NOA Utredningssektionen Dag Andersson Kriminalkommissarie

2015-08-12

PM

UL Onsdagen den 12 augusti 2015 kl.10.30 ringde journalisten Boris Ersson till undertecknad. Boris uppgav att han ringde i anledning av att han blivit kontaktad av en journalist vid namn Jan Stocklassa. Stocklassa uppgav att han arbetade för SVT och man höll på att göra en dokumentär om Sydafrika och om det kunde vara så att de styrande i Sydafrika låg bakom mordet på Olof Palme. Stocklassa hade vetskap om att Boris hade kännedom i ärendet och att Boris skrivit en rapport som byggde på den teori som dokumentären skulle handla om. Stocklassa ville av den anledningen intervjua Boris.

H

Boris uppgav att han innan intervjun ville veta vilka åtgärder som vidtagits från polisens sida i anledning av den rapport han skrivit. Boris hade också blivit förhörd av personal från Palmegruppen efter man tagit del av rapporten. Boris hade också informerat Hans Ölvebro personligen om vilka kontakter han haft i Sydafrika. Vad Boris förstått resulterade hans material i att Hans Ölvebro och en åklagare besökte Sydafrika. Boris säger att han lämnade in rapporten 1994 och samma år höll man förhöret med honom. Boris uppger att hans rapport innehöll uppgifter om vem som planerat mordet och vilka gärningsmännen var. Den person som lämnade de mesta uppgifterna om detta var en Sydafrikansk agent vid namn Riian Stander.

Under tiden Boris arbetade i Sydarika blev han varnad för att ställa obekväma frågor. Han märkte också att han hela tiden var bevakad och förföljd. Hans väskor genomsöktes på hotellet när han var ute och arbetade mm. När Boris skulle resa hem till Sverige tog han kontakt med ambassaden i Pretoria och bad dessa skicka hem väskan på diplomatiskt sätt, så att inte hans material skulle försvinna. Boris fick hjälp med detta och fick sedan hämta ut väskan på UD.

På UD tog Boris kontakt med Pierre Schori som uppmanade Boris att skriva ned vilka kontakter han haft och vilken information han kommit

Postadress Box 12256 102 26 Stockholm

Besöksadress Polhemsgatan 30 Stockholm

E-post www.polisen.se