wpu.nu

Sida:Pol-1996-11-18 HBG4818-00 Boris-Ersson-Stander-PM-förhör.pdf/73

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


Luleå, 96-10-07.

RIKSKRIMINALPOLISEN

Till palmegruppen, Jan Svelin," samt Solveig Riberdahl:

Hej!

Tack för inbjudan till förhör av mig med anledning av mina uppgifter kring det så kallade Sydafrikaspåret. Det tog tid, men jag ställer självklart upp. Jag har kopierat det jag tror att ni kan ha intresse av inför resan till Sydafrika. De två banden består av följande material: Band 1 innehåller en lång intervju med Craig Williamsson där han beskriver hur han arbetade som spion och bland annat infiltrerade IUEF mm. Han förnekar allt samband med mordet på Olof Palme i intervjun. Vidare innehåller bandet en intervju med Dirk Coetzee där denne berättar om olika morduppdrag och annat som han har varit inblandad i. Bland annat pekar han ut de han menar är ansvariga för mordet på Olof Palme.

Band 2 innehåller mer material med Dirk Coetzee. Bland annat har jag filmat honom på den hemliga basen Vlakplaas där han berättar om tortyr, mord mm som han begått. Av visst intresse kan kanske vara berättelsen om hur Eugene de Kock slog ihjäl en svart man på basen. På bilderna finns några korta scener där man ser "Mr A" i min rapport som står och grillar kött tillsammans med Dirk Coetzee. Vidare innehåller båndet scener där man ser Dirk Coetzee på Daisy Farm, den hemliga bas som Craig Williamsson lät bygga för svenska biståndspengar som han hade stulit genom IUEF. Basen användes för att utbilda mordgrupper och för att planera terroraktioner inom och utanför Sydafrika.

På slutet av bandet har jag kopierat in ett avsnitt som mer är till för att ni ska få lite bakgrund till de förhållanden som rådde i Sydafrika vid tiden före mordet på Olof Palme. Avsnittet skildrar överstesom, konfronterad av mig med en kopia på ordern att morda tre man, valde att erkänna och berätta. Av särskilt intresse är beskrivningen av hur den högsta politiska ledningen i landet drev på terrorn, men att man noga undvek att ge direkta order från högsta ort. OBS: Dirk Coetzees tal om "The. need to know chain." Vidare finns ett avsnitt om, vars man advokatenblev mördad av en bomb i hörlurarna till en bandspelare som egentligen hade blivit skickad av säkerhetstjänsten till Dirk Coetzee för att mörda honom. Två likadana hörlurar provades genom att man sprängde huvudena på grisar nere vid ett vattenfall på Vlakplaas. Coetzee misstänkte att det var något skumt med paketet och sände det tillbaka till den uppgivne avsändaren- som var tanklös nog att sätta på sig hörlurarna och trycka igang bandspelaren. Han huvud sprängdes i bitar framför ögonen på hustrun och den lille sonen. Detta hände 1990. Båda går fortfarande i terapi för att komma över sina psykiska sår. Sist finns ett avsnitt ur min intervju med Sydafrikas justitieminister Dullah Omar från 1994 där jag informerar honom om att jag fått uppgifter om att Olof Palme mördades av sydafrikanska säkerhetsagenter.