wpu.nu

Sida:Pol-1996-11-18 HBG4818-00 Boris-Ersson-Stander-PM-förhör.pdf/74

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


Jag skickar med mina bandutskrifter till banden. Utskrifterna är inte alltid ordagranna utan har tjänat som stöd för mig att hitta i.banden. Tidskoderna är inkopierade på bandet.

Jag har gått igenom min anteckningsbok som jag antecknade i när jag talade med de olika personerna i Sydafrika. Ni får kopior på de sidor som har anknytning till "Mr A", Craig Williamsson och andra. Jag upptäcker nu att det finns en del uppslag där som jag inte tog med i min rapport. Jag har skrivit ut anteckningarna ordagrant med fet text och skriver mina kommentarer med vanlig text. Dessutom får ni fotostatkopior på sidorna ur anteckningsboken. Anteckningar från samtal med Rian Stander: "Mordet på OP förbereddes i Johb + Europa. Military operation. MI = Military intelligence. Codeword: "Hammer." Craig W var ledande. Han hade inf. Man försökte stoppa stödet för ANC. Palme + Sweden var det största stödet för ANC - därför blev han det främsta målet, "prime target." RS (Rian Stander) var själv med i gruppen. CW (Craig Williamsson) var chef för "Long Reach", tillkommet för att göra operationer ut i världen. Man hade observerat OP i veckor innan mordet. PaUL Asmussen, Anthony White. (Craig var i Sverige då men höll sig i bakgrunden.) Männen med radio i Sthlm natten var deras agenter. En del svenska agenter som arbetar exakt som våra hemliga var inblandade. Swedish intelligence org. En kvinna var chef då för den avdelning som man samarbetade med. Vi hade telefonkontakt med dom - men dom ändrade alla telefoner efteråt. Svenskarna informerade Craig om Palmes rörelser. Några individer där samarbetade. ( Jag minns att jag frågade Stander om det var ett organiserat samarbete med någon avdelning inom den svenska polisen. Han sa då att det inte var så, men att man samarbetade med individuella personer inom polisen. ) SA (Sydafrika) hade folk i Sverige, Norge. Vi skötte donationer (IBM, Ford Foundation) Vi visste allt om hur man förde pengar till SA. Craig stal pengar sill sej själv. Yacht 350 000 D. Golfbana 300 000 xx milj. (osäker på hur det sista beloppet ska tydas)

(It col, hjälpte CW att fly. Sen gick över till ANC. Bankkonton. (överstruket) Stander var nära att ge mig numren på de bankkkonton som Craig Williamsson, enligt Stander, använde för den ekonomiska delen av operationen.) Peter Casselton levde på yachten i Grekland. CW hade pengar på konton i Jersey, St Helier. Anthony White mördade Palme. Han är nu i Beira, Mozambique, på en plantation. Business. Sysslar med smuggling av noshörning, elefantbetar. Nu exporterar han trä, stinkwood, hardwood. CW's byggplaner i Mozambique är tillsammans med dom här personerna. Så följer en sida med anteckningar om adresser mm som inte har med den här saken att göra. På nästa sida fortsätter anteckningarna från samtalet med Rian Stander.