wpu.nu

Sida:Pol-1996-11-18 HBG4818-00 Boris-Ersson-Stander-PM-förhör.pdf/76

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


stark personlig konflikt mellan Craig Williamsson och Olof Palme, och att konflikten gällde pengar.

Men mer än så sade han inte när jag frågade om detaljer.

Anthony White, captain ex Rhodesian Selous scouts was given the green light to kill Palme.

CW var kontakten som gav ordern att ta ut OP.

CW var ledande i att sköta CCB-3'e force. (Den styrkasom sysslade med terror, mord och bland annat en massa aktiviteter för att provocera fram våldet mellan olika svarta grupper i Sydafrika.)

Ovanför honom = försvarsminister Malan. "Main brain." Smugglade vapen och diamanter. (Syftar på den verksamhet som Craig Williamsson och hans kumpaner sysslade med, bland annat i företaget Longreach.)

Man hade en italiensk miljonär Mario Ricci - han gav de Klerk pengar för tjänster. Mike Mitten arbetade för RS. han tog hela trunken till FW med pengar sedan FW de Klerk tog över i Nationalistpartiet.

Med dessa pengar köpte man Craigs plats i nära kontakt med W de Klerk.

(Efter det att Craig Williamson hade avslöjats som spion 1980 flydde han' tillbaka till Sydafrika, och fick snabbt en hög tjänst som säkerhetsrådgivare till FW de Klerk.)

Så följer en del adresser och namn som inte har med saken att göra, men på nästa uppslag följer ytterligare några anteckningar från ännu ett möte med Rian Stander: Peter Casselton + Craig Wiliamsson hade en yacht i Pireus i Grekland.

PC sprängde ANC's kontor i London. Peter Casselton kan tala? (Det sista är min privata fundering. Jag tog inte kontakt med Casselton.)

Craigs företag i Seyshellerna: GMR corporation.

Rian Stander arbetade med Hammer unit!

(Detta var sensationellt för mig eftersom jag hade forskat i flera mord i Port Elisabeth som enligt ryktena hade begåtts av den så kallade Hammer unit, en löst hopfogad paramilitär grupp av både civila och poliser som låg bakom mord , tortyr och terror i Sydafrika under 80-talet.)

Så följer en anteckning med namn, han har inget med dessa saker att göra. Han är en ANC-kontakt som jag har haft.

Jag frågade Rian Stander om han kände till det kända mordet på Mathew. Goniwe 1985, ett mord som jag hade forskat mycket i, och som enligt en del obekräftade rykten skulle ha begåtts av Hammer unit.'


Han överraskade mig med att genast berätta att detta mord hade planerats en kväll hemma på hans farm utanför Pretoria medan agenterna satt och drack öl och grillade kött.

Så gav han mig namnen på de tre män som enligt honom skulle ha begått mordet. Namnen finns i min anteckningsbok: teamet som tog Goniwe: sprängde de svarta poliserna som hade hotat att ge upplysningar om Winter.

och är två poliser i Port Elisabeth som har pekats ut för en rad fall av tortyr och andra övergrepp.

En bil med svarta poliser sprängdes i luften och dog och en officer vid namn observerades i närheten.