wpu.nu

Sida:Pol-1996-11-18 HBG4818-00 Boris-Ersson-Stander-PM-förhör.pdf/77

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


vittnesmål om hans uppgifter i Goniwemordet stämmer med vad Rian Stander uppgav för mig. Jag har själv aldrig kontaktat de Kock, och han äralltså inte källa till något jag har fått fram - det kan jag hälsa Jan · Danielsson som har spekulerat:om det i en tidningsartikel. I dag när jag skriver detta har jag blivit uppringd av en svensk TVjournalist och en journalist från den tyska tidningen Stern som båda uppger att de har talat med Dirk Coetzee. Han har tydligen sagt att Rian Stander är min huvudkälla. Jag har vägrat kommentara uppgifterna. Vid en snabb kontroll fick jag höra ett rykte att Rian Stander har flytt från landet och nu gömmer sig i Angola. Möjligen kan Dirk Coetzee veta var han är, jag vet inte. Till sist några ord: 1 - Jag vill inte att banden, mina bandutskrifter eller texten i min anteckningsbok dyker upp utanför polishuset. Jag begär därför att de behandlas under tystnadsplikt. Jag har blivit både pressad och lockad med stora pengar för att offentliggöra mina band och anteckningar, men har sagt nej utom i några fall där jag har haft full kontroll över vad som gått ut, och utan att nämna några detaljer i min rapport. Bland annat har jag av en annan tidning fått anbud om att få en liknande roll som den Tommy Lindström haft i Sydafrika för Aftonbladet. Att en "ex" hög polischef i det här läget beter sig på detta sätt anser jag vara fruktansvärt omdömeslöst. Jag var frestad att ge mig ut på privata spaningar redan hösten 1994, men valde att istället följa den linje jag har följt sedan dess. 2 - När jag lämnade rapporten och hade mitt första möte med Hans Ölvebro tog jag med en god vän och polis som jag litar på - Caj Enqvist - som en form av förhörsvittne. Jag skulle vilja ha honom med som förhörsvittne under tystnadsplikt även vid detta förhör. Det är inte för att jag misstror er utan bara för att ha en annan trovärdig person som kan intyga vad som har sagts. Jag har varit utsatt för en fullkomligt sanslös anstormning av media och andra intressen under den senaste veckan, och är nu noga med att dokumentera vad jag gör och säger...

Jag gör det här för att hjälpa till så gott jag kan i ert arbete med att söka svaret på vem eller vilka som mördade Olof Palme. Jag är besviken att det av olika skäl tydligen tog så lång tid innan rejäla undersökningar påbörjades. Nu hoppas jag att det ska gå bra för er. Som jag sagt tidigare är min främsta rekommendation att ni samarbetar med Justitieminister Dullah Omar. Honom har jag den största respekt och tilltro till.

Till sist: Om jag vore i era skor skulle jag omedelbart ta kontakt med Sydafrikas justitiedepartement eller Sanningskommisionen och se till att Rian Stander och hans eventuella bevismaterial säkras. Jag är rädd att både han och hans material kan försvinna för evigt.

Boris Ersson.Presswellinen

dowy

port