wpu.nu

Sida:Pol-1996-12-11 OKÄND UPPSLAGSKOD En Revisionell bed mning.pdf/89

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


nande från organisationens högsta ledning i Damaskus, har det förts till utrikespolitiska motivbilder. Detta huvudspår redovisas i kapitel 9 och utförligare i bilaga 3.

Inrikespolitiska motiv

Moskvaresan

Bakgrunden till den motivbild som ofta benämns Moskvaresan är sammansatt av flera delar: de ubåtskränkningar som registrerades under sjuttio- och början av åttiotalet; förhandlingar om en ny territorialgräns i Östersjön mellan Sverige och Sovjetunionen samt den svenska östpolitiken i stort. En bild, som illustrerar hur många med rätt eller orätt upplevde den svenska regeringens inofficiella och reella syn på ubåtskränkningarna, ges i en av Ströyers teckningar i DN år 1984. Den kom i anslutning till Jan Eliassons resa till Moskva i egenskap av chef för politiska avdelningen vid UD. I denna teckning kommer Eliasson på besök hos sin motsvarighet i Moskva iford simfötter och med en undertext som säger att han åtminstone kunde "pika dem litet för ubåtskränkningarna”. Stämningarna i Sverige inför Moskvaresan, som var planerad till 7 april 1986, var upphetsade. Belägg för detta finner man i den artikel som skrevs av dåvarande SIDA-chefen Carl Tham någon vecka före mordet. Han skriver litet tillspetsat: ".. folk som står på kajerna och hurrar eller gråter” inför Olof Palmes förestående Moskvaresa. (DN 1986-02-?? s?)

Ubåtskränkningarna hade, enligt en initierad källa, under många år väckt "enormt starka känslor" i vissa kretsar i Sverige. På dagordningen vid Moskvabesöket stod dessutom delningen av Östersjön mellan Sverige och Sovjet. Det gällde ett rätt stort område utanför Gotland som eventuellt kunde innehålla olja och därför vara av stor ekonomisk betydelse. Stämningarna bland annat på Gotland var mycket starka. Det forekom manifestationer på ön.

Det uppges vid denna tid ha funnits en del marinofficerare som var mycket fosterländska. Det kan därmed ha funnits stämningar bland vissa av dem som skulle kunna utgöra grunden för attentatet mot Olof Palme. Belägg för detta ges i bl a von Hofstens artikel i DN (1986-02-??) någon tid före mordet.

Nuvarande försvarsministern Tage G Pettersson finner det i en TV-intervju i år (Norra Magasinet 1996-02-??) vara "en otrolig situation då svenska officerare vid denna tidpunkt nästintill såg statsministern som en landsförrädare" (syftar sannolikt på von Hofstens DN-artikel). Grunden till denna motivbild skulle således delvis stå att finna i ubåtskränkningarna och den hantering som dessa fick av den svenska regeringen under en följd av år. Det är inte svårt att föreställa sig att svenska officerare och i synnerhet marinofficerare som deltagit i jakten på vad som antogs vara sov