dag två
era
frukost på Valalen Gård och sedan buss till Lövåsgården på svenska finns skidlift och övriga utrymmen vi behöver för en dags utbildning hade ett rullande schema i utbildning i vinterfjäll.Foto: H. Forsslund
duktiga och genomcharmiga norska skidlärarinna: Enberget från Trysil. Lite skillnad på stil mellan elev och lärare, men bättre. Behöver jag tillägga att Gedde är den som åker th.
Jag hade den sista utbildningsstationen och avslutade med övningsinformationen: ...I morgon skall ni få ut ryggsäckar, liggunderlag, vindsäckar, spadar, kök, karta, kompass och övrig utrustning för att klara er själva gruppvis på fjället i ett dygn. Sedan är det dags för er att visa framfötterna, eller åtminstone skidspetsarna: 1. Bivackbygge/matlagning/övernattning Gruppvis skall ni skida ut till foten av Gruvhammaren, gräva era bivacker och sedan övernatta i dessa, laga er mat, ingen flytande dryck får tas med, utan ni får lösa den biten själva. 2. Fjällmarsch/orientering Efter att ha lagat morgonmål och planerat dagens uppgifter, packat er utrustning startar ni sedan gruppvis med 45 min mellan grupperna. På era kartor har ni fyra kontroller inritade. Med hjälp av karta och kompass skall ni ta er ta er från Gruvhammaren i Norge över fjället till vindskyddet vid hängbron över Grövlan på svenska sidan. Målet med uppgiften: På kartan finns det fyra kontrollpunkter utsatta. Dessa skall ni leta reda på och lösa de uppgifter som finns där. • Kontrollerna består av landstingsryggsäckar innehållande uppgifterna. Ryggsäckarna är fastbundna i orange käppar. •Kontrollerna skall tas i nummerordning Ni får inte ta några som helst risker utan meningen är att ni skall nå ner till vindskyddet i så bra form som möjligt och helst löst uppgifterna vid kontrollerna. Vägvalet skall ni själva göra utifrån väder och eget omdöme. Vid kontrollerna ute på fjället finns uppgifter att lösa. När ni kommit ner till vindskyddet vid Grövlan väntar vi på er med varm mat och dryck samt transport till Valdalen och den varma goa bastun. Ert nästa dygn kommer alltså se ut så här: DAG 1. •Ni börjar altså i morgon med att gruppvis plocka ihop och packa ner den utrustning ni tror att ni behöver under dygnet ute på fjället. • Skidar ut till Gruvhammaren, bygger era bivacker, latrin, lagar mat etc.
•Lagar middag och planerar för morgondagen. • Övernattar sedan i egna handgrävda bivacker. DAG 2. Fjällmarsch. • Ni ordnar med era morgonbestyr och fixar frukost. Strategiupplägg, vägval och väderuppdatering etc. • Gruppvis start från lägret vid Gruvhammaren ner till vindskyddet vid hängbron vid Grövelsjöns utlopp på svenska sidan. Ni har som jag nämnt tidigare fyra kontroller med uppgifter att lösa på vägen. Distansen ni skall färdas är ca 15 km fågelvägen men den verkliga distansen blir beroende på vägval och terräng. Ni skall bl.a. om möjlighet ges ta er upp till Lifjällets topp på 1.219 m.öh. där en av kontrollerna finns. När jag var klar med min genomdragning blev tyst i mina grupper. Solbränna tycktes mörkna hos några. Hos andra upphörde den helt. (Bara en i grupperna hade lite vana från vinterfjäll. Som jag tyckte mig förstå mest bestod av utsikten från hotell Sun Ving i Åre). I bussen tillbaka till Valdalen sas inte heller så mycket. Att det blåste ca 15 ms, och fjällvägen nästan blev oframkomlig höjde inte stämningen.
När jag senare stod och tittade efter kursdeltagarna som i den hårda vinden hukande och bleka gick från bussen och snart försvann in i snödrevet på jakt efter sina stugor. Då tänkte jag oroligt: - Vi kanske skall anpassa övningen efter gruppens humör, och inskränka övningen till en enda uppgift för dem: “Att hitta hem till stugorna, duscha, byta om. Och sedan försöka hitta pensionatet innan middagen”. När deltagarna började dyka upp till middagen hade vinden mojnat något. Jag tittade oroligt på deltagarna. En av tjejerna närmade sig mig och jag blev ännu oroligare. Hon lade sina händer på mina axlar och log med hela ansiktet när hon sa: - Det var tyst en hel timme i tjejstugan. Vi tittade bara oroligt ut på stormen medan tankarna snodde runt i huvudet. Får man verkligen göra så här mot oskyldiga människor...?
Forts sid. 18.
Foto: H. Forsslund
I BIVACK-BYGGE lite hundspann under ledning av vår duktiga instruktör från Os Ketil Reitan
YEN
, LAVINFARLIGA OMRÅDEN,KARTA, KOMPASS kurs i fjällvett, karta, kompass samt övrig övningsinformation och att använda en vindsäck i olika situationer. praktik. GPS var inte tilåtet att använda.
Foto: H. Forsslund
Foto: H. Forsslund