Huvudsida

Från WPU
Hoppa till navigeringHoppa till sök


Den 28 februari 1986 har Sveriges statsminister Olof Palme tagit...

...ledigt från regering och utrikespolitik. Han ska tillsammans med sin fru Lisbeth gå på bio. Det verkar vara en ganska lös plan, men de har nog i alla fall bestämt att de ska hitta på något tillsammans denna fredag. Lisbeth pratar om det på jobbet, men det är ännu inte bestämt var och när de skall gå. T2-00-B Olof avsäger sig livvaktsskyddet.Referens behövs Han vill vara ledig. De pratar i telefon med en av sina söner, Mårten Palme, som tillsammans med sin flickvän, Ingrid Klering skall se Bröderna MozartBiografen Grand. T2-00-B De har redan köpt två biljetter. Olof och Lisbeth lämnar sin bostad på Västerlånggatan 31 i Gamla Stan och tar tunnelbanan mot city. Är de övervakade? Mycket talar för det. A11544-00 Flera personer ser makarna Palme, och blir förvånade över att landets statsminister åker tunnelbana utan livvakter. Z8193-00-A Referens behövs

Vid bion görs flera observationer av män som beter sig underligt. A11544-00 sid.23 ff

Biljetterna är slut, men de får två biljetter som är undanlagda åt Sandrews chef.Referens behövs När filmen är slut går paret ut tillsammans med de övriga besökarna. Den numera kända komikern Robert Gustafsson skojar med Olof genom att knacka honom på ryggen och sedan vända sig om, och låtsas som inget. Robert vittnar senare om att han har sett män med Walkie-Talkies utanför biografen. L261-01-D

Nytt/Notabelt/Intressant


Hubert Falk
Maskinist på Skandia som var Stig Engströms arbetskamrat
Hubert Falk såg från busskuren cirka 35 meter söder om biografen Grands entré och i samband med att makarna Palme kom till Grand en man som tycktes övervaka Grand och området mellan Grand och Kammakargatan.
Falk såg mannen strax före klockan 21:00 till 21:15.
Säpo har i sin analys A11544-00 (se nedan) bedömt att mannen kan ha övervakat makarna Palmes ankomst till Grand.

För signalementsuppgifter se nedan "På brottsplatsen".


Ann Victor Gunnarssons adressbok.pdf

J27001-00
Victor Gunnarssons adressbok


Logo 1600x1000.png

JDA26100-00
Åklagarmyndigheten och Polismyndigheten håller pressträff 10 juni klockan 9.30 ang. nedläggning av Palmeutredningen.
Länkar:

YouTube

Presskonferensen digital
Nyhetsartiklar, media
Förteckning av länkar till olika nyhetsartiklar och annan mediaLogo 1600x1000.png

Q9592-00
Förhör med Ambassadören i Teheran Göran Bundy ,Q9765,Q9711
|120x120px|link=Uppslag:T8517-00-A]]

T8517-00-A
INGVAR CARLSSON fd statsmisterns senaste förhör, Förhör statsminister Ingvar Carlsson
wpu

Denna wiki är till för alla oss som vill föra den öppna utredningen av mordet på Olof Palme framåt. Till en början handlar det om att indexera, kategorisera, korrekturläsa, och avmaska dokument. Främst vittnesförhör och liknande som släppts av polisens Palmeutredning, men också annat av intresse. Allt eftersom denna wiki byggs på med innehåll kommer vi kunna använda den till att söka efter material, men också forska i det och skapa mer mening än vad delarna i sig utgör. När materialet är korrekturläst ska vi börja tagga och markera viktig information, såsom händelser, platser, personliga kontakter etc. Med detta kan vi visualisera händelseförlopp, geografi och positioner, sociala nätverk, med mera. Om intresset för denna wiki blir tillräckligt stort kan vi sedan göra crowd-sourcad bevisvärdering. Några skriver gärningsbeskrivningar, och några granskar dem mot förhör och annan känd information. Då kan vi avföra spår, och stärka andra. Vi kan lista ut vilken mer information som behövs, och kanske då till och med hitta den.

4.99% av utredningen finns tillgänglig på wpu 

Vad står w för? Wiki, whisky, weekend...? Välj vad som passar dig! w kommer få en alldeles särskild användning på denna wiki senare.

Fel i widget Patreon: unable to write file /var/www/mediawiki/extensions/Widgets/compiled_templates/wrt61a43617c44b30_07348067

Sidan kostar lite att driva bla pga att den behöver en ganska saftig webbserver. Andra kostnader är tex OCR-tjänsten och AI-hårdvaran. Om du känner att du vill stötta wpu är du mer än välkommen att göra det på Patreon.

Nyheter

  • wpu har skaffat en Patreon-sida.
  • Ett nytt persongalleri och funktioner för att lätt lägga till och redigera personinformation.
  • Ny funktion för att generera ett mail till polisen för att begära ut material finns nu på alla uppslag som saknar dokument.
  • wpu finns nu på GitHub
  • wpu-utforskaren är ett nytt verktyg för att utforska utredningen och hitta samband mellan personer och uppslag.
    Wpu-utredaren 2021-02-08.png
  • MOPOCR skickar meddelanden till Slack när den OCR:at ett nytt dokument. Då vet man direkt när det är klart att hoppa in och granska.
  • MOP-Spindeln skickar numera PDF-filer direkt till Slack så fort den hittar något nytt. Smidigt sätt att hålla koll på alla nya dokument som kommer ut.
  • Välkommen till #wpu på Slack Det är chat där vi kan diskutera vad som händer här på sidan. Wikin kommer också automatiskt posta info om nya artiklar etc. Du kan använda slack direkt i webbläsaren, eller som app i Windows, Mac, Android eller iPhone/iPad

Under konstruktion

wpu.nu är under uppbyggnad. För att smidigt kunna hantera den mängd dokument som är aktuellt här, måste så mycket som bara är möjligt automatiseras. Det ska heller inte krävas några större tekniska kunskaper för att kunna använda sidan. Det krävs en del tid för att få de båda punkterna att gå ihop. Sidan använder mediawiki (samma som Wikipedia) som ramverk. I MediaWiki används sen ett antal moduler för att anpassa funktionen. Den viktigaste är kanske Semantic MediaWiki som används för att kunna kategorisera information och presentera den dynamiskt. Proofread page används för granskning av OCR-ade dokument. ElasticSearch används för att kunna göra fritextsökningar i materialet.

Ett antal olika komponenter har byggts speciellt för denna sida. MOPOCR är ett Pythonprogram som hela tiden kollar om nya dokument kommit in, om så är fallet så OCR:as de, och en del information extraheras. När den gjort det skickas resultatet tillbaka till wikin. En modul som bara används av admin är den som läser in liggaren från skannade dokument. Liggaren består av ca 1000 sidor med en tabell med 14 kolumner och 20-90 rader. Varje cell bryts ut, rensas från linjer och brus, och OCR:as i Tesseract. Därefter sker en hel del efterbehandling som stavning, jämförelse med närliggande rader etc. På grund av det stora antalet celler körs det hela parallellt på mitt beräkningskluster med drygt 300 processorkärnor. Systemet har också en webb-spindel som hela tiden letar efter nya MOP-dokument att ladda ner och ladda upp på wpu. Än så länge måste de dokument den hittar godkännas manuellt.

Om man kan acceptera att en del saker ändras utan förvarning, så är det fritt fram att använda sidan. Om man vill bidra med feedback finns här Instruktioner för testare

Även om bara en bråkdel av utredningen finns OCR:ad och indexerad, och än mindre är granskat, går det ändå fint att söka i den. Skriv tex "Rotebro" eller "hundkoja" i sökrutan till vänster. Tryck "sök", och välj sedan "allt" så får du se alla sidor som innehåller texten.

Nu har wpu fått en ny server, med 6x fler CPU-kärnor och 32x mer minne!

Kanon

Viss MOP-litteratur har kanoniserats och blivit "obligatorisk". Läs mer om litteraturen här. Fyll gärna på, och länka till var man bäst får tag i böckerna.
Jag vill även inkludera Dan Hörnings (och Tobias Henrikssons) podd Palmemordet även om den inte är tryckt i bläck på döda träd. Här finns mycket källmaterial att ta del av utan att behöva använda ögonen.


Crowd-sourcat initiativ för begäran om dokument

Fupdok.png
Lejonparten av alla de dokument som lämnats ut av Palmeutredningen efter dess nedläggning har samordnats av en liten, men aktiv, grupp eldsjälar. De samordnar begäran om dokument, scanning och delande av dokumenten. De kan också ersätta för kostnader som uppkommer i samband med utbegärandet. De är organiserade i facebook-gruppen Palmemordet - FUP och övriga handlingar. Gå gärna med där och bidra! Swisha dem gärna en donation också!
"Med tanke på vad som sedermera hände..." För mer info se "Cirkelresonemang"Logo_1600x1000.png