wpu.nu

Huvudsida

Från wpu.nu

 • Den 28 februari 1986 har Sveriges statsminister Olof Palme tagit...

  ...ledigt från regering och utrikespolitik. Han ska tillsammans med sin fru Lisbeth gå på bio. Det verkar vara en ganska lös plan, men de har nog i alla fall bestämt att de ska hitta på något tillsammans denna fredag. Lisbeth pratar om det på jobbet, men det är ännu inte bestämt var och när de skall gå. T2-00-B

  Olof avsäger sig livvaktsskyddet.Referens behövs Han vill vara ledig.

  De pratar i telefon med en av sina söner, Mårten Palme, som tillsammans med sin flickvän, Ingrid Klering skall se Bröderna MozartBiografen Grand. T2-00-B De har redan köpt två biljetter.

  Olof och Lisbeth lämnar sin bostad på Västerlånggatan 31 i Gamla Stan och tar tunnelbanan mot city. Är de övervakade? Mycket talar för det. A11544-00 Flera personer ser makarna Palme, och blir förvånade över att landets statsminister åker tunnelbana utan livvakter. Z8193-00-A Referens behövs

  Vid bion görs flera observationer av män som beter sig underligt.A11544-00 sid.23 ff

  Biljetterna är slut, men de får två biljetter som är undanlagda åt Sandrews chef.Referens behövs

  När filmen är slut går paret ut tillsammans med de övriga besökarna. Den numera kända komikern Robert Gustafsson skojar med Olof genom att knacka honom på ryggen och sedan vända sig om, och låtsas som inget. Robert vittnar senare om att han har sett män med Walkie-Talkies utanför biografen. L261-01-D

  Paret Palme bestämer sig för att gå Sveavägen söderut mot hemmet i Gamla Stan.

  De passerar korvkiosken vid Adolf Fredriks Kyrka. De sneddar över Sveavägen till butiken Sari, där de stannar en kort stund för att titta i dess skyltfönster. De fortsätter söderut längs Skandiahuset.

  I korsningen med Tunnelgatan skjuts Olof Palme i ryggen och avlider ögonblickligen. Lisbeth beskjuts också, men hon klarar sig undan med en skråma.

  Mördaren beskådar sitt verk i några sekunder innan han springer in på Tunnelgatan och upp för trapporna mot Malmskillnadsgatan. Nedanför trapporna står Lars Jeppsson och gör den sista någorlunda säkra observationen av gärningsmannen. Han har ändrat Sveriges historia för alltid. Han försvinner bort i Stockholmsnatten, kanske för alltid.

  Här samlas vi som inte kan låta detta förbli ett mysterium. Vi som vill att framtida attentatsmän ska veta att även om en helt obegränsad polisutredning inte får tag i dig så är vi många som kommer lägga energi på att du måste vara på din vakt, resten av ditt liv.


  #slack

  Slack är en chatt-app som är kopplad till wpu. Appen är gratis och finns både för dator och mobiler. Här diskuterar vi det "dagliga arbetet" på wpu som tex kommande uppdateringar och hjälp. Här postar också wpu-spindeln nya dokument den hittar. Klicka här för att komma in!

 • wpu

  Denna wiki är till för alla oss som vill föra den öppna utredningen av mordet på Olof Palme framåt. Till en början handlar det om att indexera, kategorisera, korrekturläsa, och avmaska dokument. Främst vittnesförhör och liknande som släppts av polisens Palmeutredning, men också annat av intresse. Allt eftersom denna wiki byggs på med innehåll kommer vi kunna använda den till att söka efter material, men också forska i det och skapa mer mening än vad delarna i sig utgör. När materialet är korrekturläst ska vi börja tagga och markera viktig information, såsom händelser, platser, personliga kontakter etc. Med detta kan vi visualisera händelseförlopp, geografi och positioner, sociala nätverk, med mera. Om intresset för denna wiki blir tillräckligt stort kan vi sedan göra crowd-sourcad bevisvärdering. Några skriver gärningsbeskrivningar, och några granskar dem mot förhör och annan känd information. Då kan vi avföra spår, och stärka andra. Vi kan lista ut vilken mer information som behövs, och kanske då till och med hitta den. Vad står w för? Wiki, whisky, weekend...? Välj vad som passar dig! w kommer få en alldeles särskild användning på denna wiki senare.


  Fel i widget Patreon: unable to write file /var/www/mediawiki/extensions/Widgets/compiled_templates/wrt6622cff0540eb0_82763832  Sidan kostar lite att driva bla pga att den behöver en ganska saftig webbserver. Andra kostnader är tex OCR-tjänsten och AI-hårdvaran. Om du känner att du vill stötta wpu är du mer än välkommen att göra det på Patreon.

  Tipsa wpu

  Om du har kännedom om information rörande mordet på Olof Palme så tar wpu tacksamt emot denna. Det kan röra sig om vilken information som helst, så länge den är relaterad till mordet. För att vi ska kunna bedöma värdet i ditt tips önskar vi att du berättar så mycket information du kan tänka dig att lämna. Du kan vara anonym om du vill. Vi lovar inte att publicera tipset på wpu, men kan göra det om det är av god kvalitet och du ger ditt samtycke.

  Tips skickas som e-post till tips@wpu.nu. Om du vill vara anonym kan du skicka från en anonymiseringstjänst. Exempel på dessa är Protonmail eller Guerilla Mail. Om du vill ha svar eller en fortsatt konversation, tänk då på att välja en anonymiseringstjänst som kan ta emot epost. Om du är OK med att vi känner till din e-postadress går det bra att skicka via ditt vanliga epost-program.

 • Nytt/Notabelt/Intressant på wpu

  Sydafrika
  Sydafrika spåren

  Spår och teorier
  En lista på spår och teorier i utredningen. Givetvis inte komplett.

  Vapenhandel
  Spåren om vapenhandel

  Victor Gunnarssons adressbok
  Den sk 33-åringen hade en mycket välfylld adressbok. Här finns många intressanta namn. Beror det på att han hade kontakt med dessa eller var det pga ren social inkompetens?

  Förkortningar
  Utredarna och MOP-intresserade använder många förkortningar för att underlätta. Vi har samlat de flesta här.

  Ljudupptagning Tingsrätten 1989
  Lyssna på tingsrättsförhandlingarna mot Christer Pettersson

  Lennart Wester
  Lennart Wester. Liknar Grandmannen enl Mårten Palme

  Uppslag rörande Stig Engström

  Persongalleri
  Här sammlas personer som har varit eller är intressanta i utredningen. Förhoppningsvis också mördaren.

  Litteratur
  Sammanställning av litteratur om Palmemordet

  Lista - Personer verksamma inom utredningen
  .

  Förhörsanalys
  Förhörsanalys

  Funktionssida för okopplade dokument
  Okopplade dokument i wpu

  Vapnet
  Vapnet, kulorna m.m

  Avsnitt
  Avsnitten i utredningen

  Utredningsanteckningar Teknisk utredning av LAC-inspelningar
  Teknisk utredning av LAC banden

  Mordplatsvittnen
  Sammanställning av mordplatsvittnena. Länkar till deras vittnesmål. Behöver uppdateras och kompletteras

  Sociogram: CGÖ
  Sociogram för polisman A där kopplingar och nätverk redovisas. Tillägg och rättningar välkomnas

  Fil:Pol-Beslagsliggaren.pdf
  342 sidor om beslagtaget gods. Många godsaker gömmer sig i detta dokument

  Peterssons presentation vid presskonferensen om nedläggningsbeslutet
  Här finns det bildspel som Krister Petersson visade vid den berömda presskonferensen 2020.

  Ingenjörsspåret
  Runt jul 2021 presenterar SvD tillsammans med två "MOP-profiler" ett helt nytt spår. En nu levande rättshaverist erkänner att han erkänt mordet och skickat in två tomhylsor till PU. Hans revolver är inte provskjuten trots att polisen tagit den i beslag.

  Vapen
  Vapnet, kulorna m.m

 • wpu-Nyheter

  • En stor omstrukturering av datamodellen och hela wpu har genomförts. Tanken är att det ska möjliggöra enklare datasamanställning och ett effektivare arbete. Det mesta är klart men buggar finns säkert.
  • Tomas är nu redaktör på wpu. Han har hand om innehållet. Han nås på info@wpu.nu.
  • Flera nya uppdateringar på uppslagssidor och personsidor gör att man får en bättre överblick över materialet.
  • Förbättrat funktionen för att begära ut dokument. wpu författar ett mail som du skickar från din epostapp.
  • En anonym användare har donerat en 3D-modell över mordplatsen
  • wpu har skaffat en Patreon-sida.
  • Ett nytt persongalleri och funktioner för att lätt lägga till och redigera personinformation.
  • Ny funktion för att generera ett mail till polisen för att begära ut material finns nu på alla uppslag som saknar dokument.
  • wpu finns nu på GitHub
  • wpu-utforskaren är ett nytt verktyg för att utforska utredningen och hitta samband mellan personer och uppslag.
   Wpu-utredaren 2021-02-08.png
  • MOPOCR skickar meddelanden till Slack när den OCR:at ett nytt dokument. Då vet man direkt när det är klart att hoppa in och granska.
  • MOP-Spindeln skickar numera PDF-filer direkt till Slack så fort den hittar något nytt. Smidigt sätt att hålla koll på alla nya dokument som kommer ut.
  • Välkommen till #wpu på Slack Det är chat där vi kan diskutera vad som händer här på sidan. Wikin kommer också automatiskt posta info om nya artiklar etc. Du kan använda slack direkt i webbläsaren, eller som app i Windows, Mac, Android eller iPhone/iPad
 • Nyaste dokumenten


  Senaste ändringarna

 • 3D-modell över mordplatsen

  En användare som önskar vara anonym har donerat en detaljerad modell över mordområdet. Den är fri för alla att ladda hem och göra vad de vill med. Möjligheterna är i det närmaste oändliga. Man kan tänka sig många användningsområden. Till en början kan den användas till att skapa miljöbilder, tex för att illustrera vad vittnen har sett. Användare som kan 3D-modellering kan också använda modellen för att illustrera alternativa placeringar av vittnen och fordon. I en förlägning skulle man också kunna animera hela händelseförloppet och därmed kunna få mer nyttig information om händelsernas inbördes ordning.

  Här kommer några exempel på bilder skapade i modellen.
  Sveavagen-render.jpgSveavagen-render2.jpg
  Mer om modellen här

Logo_1600x1000.png