wpu.nu

Att göra

Från wpu.nu

Det finns mycket att göra här på wpu. Alla kan göra något, men ingen kan göra allt!

Om du har några frågor är du välkommen in på #slack (länk finns i menyn) där det finns lite folk som kan svara.

Kapitlen nedan går grovt i ökande svårighetsgrad.


Ladda upp avatarer

Flera personer i persongalleriet saknar bilder. De knyts automatiskt till personen om man namnger filen på rätt sätt. Filnamnet skall börja med Avatar_ därefter personens namn (det som personsidan heter, inte något av de andra kända namnen) och sedan .png, .jpg eller .jpeg. För Hans Holmér blir det alltså Avatar_Hans_Holmér.png

Bilden skall vara kvadratisk och mellan 100x100 och 300x300 pixlar

Ladda sedan upp bilderna på uppladdningssidan eller sidan för massuppladdning.


Skriva artiklar

Det finns många artiklar av olika slag som behöver författas. Det finns exvis orienteringssidor som används för att inviga en person i ett ämne. Det gäller tex Vapen eller Området. Dessa ska vara lättlästa men ändå detaljerade. Inkludera gärna bilder och kartor.

Ibland kommer någon på att en sida behövs, men har inte möjlighet att själv skriva den då. Då skapar man en sida med en kort förklaring om vad som borde stå på sidan och så lägger man den i stub-sidor. Alla är välkomna att fortsätta på sidan och fylla ut med information. Man behöver inte göra klart den även om det såklart uppskattas!

Gå igenom stub-sidor och orienteringssidor för att se om du det finns något du vill skriva om

Om du kommer på ett ämne som saknas går det så klart bra att göra en stubsida och markera den som sådan genom att skriva [[Kategori:Stub-sidor]]


Ladda upp dokument

Om du har dokument som inte finns på wpu är det väldigt uppskattat om du laddar upp dem. Det finns separata instruktioner för det här: Illustrerade instruktioner för uppladdning av dokument


Leta referenser

Tanken med wpu är att man ska kunna referera tillbaka till materialet och kunna lita på att det inte försvinner eller byter namn. Därför finns ett antal funktioner för att referera till annat material.

Än så länge finns tre mallar man kan använda, det kan komma fler i framtiden.

{{RU|E13-00-A}} används i texten när man behöver referera ett uppslag. RU betyder "referera till uppslag". Det ser ut såhär. E13-00-A

{{RBok|Olof Palme är skjuten}} används i texten när man behöver referera en bok. Boken måste finnas i Litteraturlistan för att det ska funka. Om den inte gör det får man lägga till den. RBok betyder "referera till bok". Det ser ut så här.Olof Palme är skjuten En referenslista läggs automatiskt till i slutet av sidan.

{{RB}} används i texten när man behöver referera till något men av en eller annan anledning inte gör det. Man kan använda det som en påminnelse att leta upp material. Man kan också använda det när man läser en text någonannan har författat och man tycker det kan behövas en referens. RB betyder "referens behövs". Det ser ut såhär.Referens behövs

Alla sidor som har minst en {{RB}} läggs i en speciell kategori sidor som behöver referenser.

Gå igenom kategorin och se om du kan byta ut några "referens behövs" till riktiga referenser!

{{#referencelist: |listtype=ol|header=Exempel på referenslista}}


Skapa saknade personsidor

På sidan Funktionssida_Problempersoner under rubriken "Omnämnda personer utan personsida" finns en lista på just personer som blivit omnämnda men som inte har en personsida på wpu. Personsidor behövs för att man ska kunna länka personer till varandra och skapa olika nätverk av personer.

En person kan sakna en personsida av flera skäl. Det enklaste är ju förstås att den inte har skapats än. Om du ser ett namn du känner igen, och som de tycker verkar rätt stavat trycker du på den röda länken av namnet, och kommer då till personsidan där du fyller i informationen om personen. När du sparat personen och går tillbaka till listan och uppdaterar ska den försvinna.

Det kan också vara så att personsidan egentligen finns, men omnämnandet är felstavat, i fel ordning eller har extra ord. Gå då in på uppslaget genom att trycka den blå länken i höger kolumn och rätta till omnämnandet genom att redigera uppslaget.

Det kan också vara så att omnämnandet är ett smeknamn, en stavningsvariant eller vanlig förkortning för en känd person. Då vill vi lägga till det under "Andra namn" på personsidan. Då skapas automatiskt en omdirigering till den egentliga personsidan. Se tex Skandiamannen som leder till Stig Engström, eller HH och Hans Holmer som leder till Hans Holmér.

Det kan också vara så att språkmodellen fattat fel och att det egentligen inte är ett omnämnande. Tex "Mörk" kan ju vara ett namn, men också ett adjektiv. Kolla texten i uppslaget och ta bort det om det inte refererar till en person.


Koppla dokument till uppslag

Vanligtvis kopplas ett dokument automatiskt till ett uppslag, men det är inte alltid automatiken fungerar. När ett dokument inte är kopplat till ett uppslag hamnar det i denna lista: Funktionssida för okopplade dokument. Felet uppstår när uppslagskoden på dokumentet (dokumentets index-sida) inte hittas i uppslagen som lästs in från liggaren. Ett vanligt fel är att uppslagskoden är inskriven men inte korrekt, eller är felformaterad. Se mer om koderna på Uppslagskoder. Detta är det felet som också är lättast att åtgärda.

Det kan också vara så att uppslaget saknas, fast koden är rätt skriven på dokumentet. Det kan bero på flera sakar. Det kan vara så att uppslaget inte kommit med vid inläsning av liggaren. Gå in på ett uppslag som är nära i nummer och kolla i uppslagets liggarsida för att se om du kan hitta uppslaget som står på dokumentet. Om så är fallet får du skapa ett nytt uppslag. Om det inte finns där kan det hända att de har bytt namn på uppslaget i liggaren men inte på dokumentet. I så fall ska koden på dokumentets indexsida ändras. Markera detta genom att lägga till kategorin Annan uppslagskod på dokumentets indexsida.


Gå igenom spindelns import-kö

wpu-spindeln hittar en massa dokument, men det är många som inte är redo att importeras. Oftast handlar det om att ett dokument innehåller fler än ett uppslag. Det finns ett verktyg för detta här: wpu-pdf