3230

Från WPU
Version från den 17 augusti 2021 kl. 20.56 av Tottis (diskussion | bidrag)
Hoppa till navigeringHoppa till sök


Foto

Andra kända namn

Piket 3230
C-turen
rb 3230
Södermalmspiketen


Relevans
C-turspiketen med patrull nummer 3230, VD3 (Södermalm) var den piketbuss som kom först till brottsplatsen efter pomiskommisarie Gösta Söderström. De var tillsammans med piket xxxx de som besvarade det första larmet som gick ut.


Se nedan för mer info...
Avsnitt
Har inget eget avsnitt alt. ej angivet
Eget signalement
Ej angivet
Känner


Allmänt

3230 var bemannad av sex stycken poliser där polisinspektör Kjell Östling förde bäfälet

Kjell Östling, bäfälhavare
Leif Svensson, chaufför
Claes Djurfeldt
Klas Gedda, polisassistent
Jan Hemansson
Peter Wikström

När de kom fram till brottsplatsen hoppade de ur piketen och fyra av dom kommenderades av Söderström att uppta förföljandet av GM (två dubbelpatruller). Samt att två av dem skulle stanna kvar för att bistå Söderström/Windén med att hjälpa till med att ta vittnesuppgifter. När de förföljande kommit upp på åsen och mött Christian Dalsgaard beordrade Dalsgaard att Jan Hemansson skulle följa Lars Jeppsson tillbaka via trapporna till mordplatsen. Då var alltså tre kvar i jakten på GM.

På brottsplatsen

Vid tiden innan mordet befann sig 3230 på Brunkebergsåsen, några hundra meter från mordplatsen.
Anledningen till att denna piket befann sig utanför sitt eget distrikt och cirkulerade i kvarteren uppe på Brunkebergsåsen, som hör till Norrmalms polisdistrikt, var att en i besättningen, Claes Djurfeldt, trött som han var på parkeringsböter, ville parkera om sin bil. Djurfeldt hyrde tillfälligt en lägenhet på David Bagares gata, vid korsningen till Regeringsgatan. Klockan var väl ungefär 23.00, när Djurfeldt denna kväll gick ur piketbussen och satte sig i sin bil, som han sedan körde Regeringsgatan norrut i en vid cirkel parallellt med Sveavägen, samtidigt som makarna Palme promenerade där, på väg hem från biografen. Minuterna före mordet parkerade han så sin bil på David Bagares gata, varefter han gick tillbaka till de väntande kollegorna i piketbussen.

Just när mördaren kom flyende upp på Brunkebergsåsen åkte piketbussen iväg från området. I ett tidigare delvis hemligstämplat avsnitt från Juristkommissionens intervju med Kjell Östling, (1986-08-27) kan man läsa följande: "De befann sig i trakterna av Sveavägen av en slump. Passerade förbi trapporna upp till Malmskillnadsgatan alldeles före skottlossningen, hade hunnit nästan ner till Brunkebergs torg då radioanropet kom. Ö uppgav position och åkte mot platsen." (Juristkommissionens förhör med Kjell Östling, 1986-08-27)

När manskapet hörde larmet på polisradion befann de sig, enligt Kjell Östling, alltså vid Brunkebergs torg, varifrån de kunde ta sig till mordplatsen på 20-30 sekunder. Men enligt den rekonstruktion som TV 3 gjorde tillsammans med de båda piketpoliserna Klas Gedda och Claes Djurfeldt, befann de sig vid larmtillfället "i böjen" vid Sergels torg. (TV 3, Polisspåren, 1995-02-15)

Om piketen vek av ner mot Sergels torg betyder det att man, efter besöket uppe på Brunkebergsåsen, inte gjorde någon ansats att åka direkt tillbaka till det egna distriktet.

Hur som helst kunde de från båda platserna ta sig på mindre en halv minut till mordplatsen, dit man alltså anlände sekunderna efter kommissariebil 2520.

Fyra man ur piketen blev snabbt beordrade att ta upp jakten på mördaren. Djurfeldt tog själv rulltrappan upp för Brunkebergsåsen, där han hastigt blev illamående och kräktes (p g a att han före språngmarschen alltför snabbt ska ha druckit en Coca-Cola). Därefter sammanstrålade han och en av kollegerna med Dalsgaard och Ekesäter från kommissariebil 1520, som vi ska berätta mer om här nedan. Djurfeldt blev sedan kvar ensam vid sin nyligen omparkerade bil, som alltså kom att hamna i mördarens flyktväg. Tre dagar senare lät Gatukontoret forsla iväg bilen och Djurfeldt väntade en hel månad med att lösa ut den.

Teorier

Enligt Sven Anér och tidningen Proletären har poliserna i piketen på mordnatten betett sig på ett sådant onormalt sätt att det tyder på att de kan varit inblandade i mordet på Palme.

Södermalmspiketens turer uppe på Brunkebergsåsen förefaller märkliga i flera avseenden. Vi har här att göra med ett flertal omständigheter, som sammantagna är svåra att förklara. Den förre spaningsledaren Hans Ölvebro värderar alla dessa som just tillfälligheter, för annars "har man ju fem poliser där som skulle vara inblandade"- en möjlighet som Ölvebro är främmande för (SVT, Norra Magasinet, 1994-04-28).

Tillfälligheterna är alltså många när det gäller denna piket och dess besättning:

För det första hade man vid tillfället lämnat sitt eget distrikt på Södermalm för att ägna sig åt något så trivialt som en omparkering av en bil och befann sig alltså "av en slump" uppe på Brunkebergsåsen samtidigt som skotten föll nere på Sveavägen.

För det andra hade Djurfeldts färd med sin vita VW på en parallellgata till Sveavägen ägt rum samtidigt som makarna Palme började promenera hemåt från biografen.

För det tredje hade bilen parkerats vid vad som kom att bli mördarens flyktväg, på en plats där vittnet Lars Jeppsson sett sista skymten av den flyende mördaren, samt, dessutom, strax bakom den bakdörr som ledde in till firman Strateg Protector, som drevs av den högerextremistiske vapenhandlaren och f d Norrmalmspolisen Carl-Gustaf Östling, känd i polisspårssammanhang som "Ö".

För det fjärde slumpade det sig så att det var just dessa piketpoliser som kom att bli de första att springa efter Olof Palmes mördare, som de, enligt både Hans Holmér och Kjell Östling var "hack i häl" på och nära att gripa.

För det femte befann sig deras kollega Ulf Helin, som hade sin ordinarie tjänstgöring i just denna Södermalmspiket, vid tillfället på SBC, där han tog emot det första larmet om händelsen och genom diverse underlåtelser, som vi ska studera närmare, gav mördaren ett alltför stort försprång.Resten av denna artikel är länkar till det material som finns registrerat på 3230 i wpu.nu.

Avsnitt

3230 har inget eget avsnitt.

Dokument

Det finns inga dokument registrerade där 3230 är uppgiftslämnare. Det kan finnas uppslag där hens namn är maskat eller felstavat.

Dokument där 3230 omnämns

Förhör

Det finns inga registrerade uppslag med 3230 som uppgiftslämnare. Det kan finnas uppslag där hans namn är maskat eller felstavat.

Omnämnd

3230 har nämnts i följande förhör eller uppslag:

Bilder


Lägger till {{Person_i_utredningen}} till nya personer