wpu.nu

Sida:Pol-1986-03-26 L846-07 Förhör-Peter-Olofsson-vaktmästare-Grand.pdf/1

Från wpu.nu

Version från den 11 januari 2022 kl. 18.29 av Utredaren (diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Den här sidan har korrekturlästs


Olofsson är anställd som vaktmästare på biografen GRAND på Sveavägen i Stockholm.

Han arbetade under kvällen 1986-02-28 tillsammans med maskinisten Bertil Lantz, kassören Göran Fredricius samt kioskkvinnan Gerd Waldemarsson.

Olofsson hade hand om insläppet i biosalongen och rev biljetterna.

Han hade rivit biljetterna till makarna Palme som kommit för att se filmen bröderna Mozart, som började klockan 21:15 . Han vill minnas att när Palme kom så hade reklamfilmen redan börjat.

På särskild fråga om han lagt märke till någonting ovanligt i samband med insläppet så hade Olofsson ej gjort detta. Han kunde ej heller minnas någonting speciellt beträffande de personer som kommit efter makarna Palme.

Han hade ej tidigare hört talas om att Palme skulle se filmen den aktuella kvällen.

Kassören Göran Fredricius berättade senare att han lämnat andra biljetter - förbeställda - till makarna Palme eftersom han ville att de skulle få bra platser i salongen.

Vad Olofsson förstått så hade Palmes biljetter egentligen varit ämnade till någon flicka på kontoret.

Efter att filmen börjat så hade Olofsson gått in på ett kontor alldeles bakom kassan.

På fråga om Olofsson varit inne på bion efter det att filmen börjat så kunde han inte minnas detta.

Han menade att det inte är ovanligt att folk kommer sent till filmen och att han i så fall följer med in i salongen och hjälper vederbörande att hitta sin plats.

Han har då tillgång till en ficklampa som han lyser med mellan bänkraderna. Om detta skulle ha inträffat under föreställningen av "Bröderna Mozart" 1986-02-28 minns han inte.

Efter att filmen börjat så hade kioskkvinnan Gerd Waldemarsson och kassören Göran Fredricius börjat med att räkna sina kassor.

Det normala i samband med detta är att Gerd Waldemarsson brukar bli klar omkring klockan 21:30 -tiden och att hon sedan åker hem.

Göran Fredricius brukar normalt bli klar en stund efter Gerd Waldemarsson, och då omkring klockan 21:45 -tiden.

Om så skett även denna kväll mindes Olofsson inte.

När Göran Fredricius är klar med sin kassarapport så brukar man låsa igen biografens entrédörrar, vilket fungerar som så att dörrarna ej går att öppna utifrån, men kan låsas upp med vred om man befinner sig i foajén. Detta är för att ingen obehörig skall komma in i salongen.