wpu.nu

Sida:Pol-1989-04-04 D6750-06 Ulf Lingärde.pdf/11

Från wpu.nu

Version från den 29 december 2020 kl. 00.23 av Botten Anna (diskussion | bidrag) (Auto Google Cloud Vision OCR (mopocr2.py))
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Den här sidan har inte korrekturlästs


UM Lingarde

SA

som annars är svåra att förstå. Exempelvis bidrog SÄK till mordet på Bouchiki i Lilleharamer, genom att till Mossad överlämna oriktig information om denne förmodade terrorist. Informationen lär ha omfattat dels en föregiven "cerroristlegend", dels uppgifter som identifierade och lokaliserade mannen i Lillehammer. Uppsåtet torde i detta fall inte ha varit ont. Händelserna visar i all enkelhet vad som kan inträffa när den kvantitativa databehandlingen ej balanseras av en kvalitetskontroll.

Ett annat säreget fenomen är bysantinernas förkärlek för stående operationer. När massregistreringen av ordinära kommunister tonades ner mot 1960-talets slut, fann man nya ersättare. FNL-rörelsen volymbevakades på ett nästan komiskt sätt, och akten med täckaamnet "ÅSA" kom till slut att, omfacta mer än 3000 sidor. Därefter följde de grekiska frihetskämparna, stick i stäv med regeringens politik. Idag kan vi bara konstatera att kurderna, i synnerhet PKK, är den stående operationen, och att förbindelse synes upprätthållas med turkiska MIT (politiska polisen).

En annan slutsats man kan dra är bysantinernas förkärlek till kvantitativa operationer, där insatsen av datakraft och fältpersonal är omfattande. Kanske behöver en stor säkerhetsstyrka sysselsättas? Det är uppenbart hur organisationen fått styra målen istället för tvärtom.

av

Konfrontation med regeringen Som framgått ovan har de bysantiska målsättningarna ofta inneburit korrektiv till regerings- och riksdagspolitiken. Det finns andra exempel på den saken. Läckorna kring UD:s utvisningar oönskad östblockspersonal är numera så välkända att de knappast behöver presenteras närmare. Det händer att man av politiska skäl vill utvisa folk i tysthet. Bysantinerna vill gärna däremot ackompanjera sådana fall med största möjliga uppmärksamhet. Och voila! - en initierad läcka uppstår. De

mest störs detta är UD:s konservativa tjänstemän, som kanske ogillar besluten, men anser att fattade beslut är heliga.

som

av

En annan välkänd konfrontation regering - bysantiner är fallet med läckan i utrikesnämnden. Detta ska refereras i korthet.

i

Det förefaller som om regeringen utifrån fått kännedom om en läcka i utrikesnämnden. Vilka de två männen var torde stått klart från början, liksom att läckaget tycks ha börjat 1981. Man beslöt att gillra en fälla för bysantinerna inom SÄK. De drattade huvudstupa densamma. Medan snaran sakta drogs åt förklarade alltmer nervösa ansvariga till

oförställda häpnad! att en

männen varit säpoagent från augusti 1986, från mars 1986, från "före 1986", 1985, ja kanske ända sedan 1983. Det troliga är att männen varit "bysantiner" sedan 1965. Den gillrade fällan fyllde även det dubbla syftet att på ett fint sätt klargöra utrikesnämndens bristande sekretess för omvärlden i allmänhet, och den borgerliga oppositionen i synnerhet.

av

Den bysantinska politikens sanktionsmedel