wpu.nu

Sida:Pol-1990-03-22 QÖ12823-00 Översikt-avsnitt-Bofors.pdf/3

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


Utredningen, som innefattar förhör med anställda såväl i olika departement som i det privata näringslivet, har också visat, att det inte alls är ovanligt att länders ministrar och ledare personligen utnyttjar sina kontakter för att hjälpa landets företag att få exportera varor eller tjänster.

I utredningen om "Indienordern" har också nämnts, att även om stetsminister Olof Palme personligen medverkade till att ordern gick till Sverige istället för Frankrike, så är det sistnämnda landet så mycket större vapenexportör att en förlorad order om ca 8 miljarder inte betyder någonting speciellt.

Av de 3 nämnda motivbilderna synes det sistnämnda vid en inbördes jämförelse vara det mest troliga om man arbetar efter tesen "att allt är möjligt". Det är då mellanhänder "vapenagenterna" som arbetar på provision som är intressanta.

Det bör dock fastslås att i nuläget finns ingenting som styrker något samband med någon av motivbilderna och de personer som vi vet befann sig på Sveavägen vid mordplatsen den 28 februari 1986.

Förslag till åtgärder.

Q499):17 är ett spaningsuppslag, där en återigen har hört av sig till "Palmeutredningen". Denna gång via ett personligt besök hos statsrådsberedningens säkerhetschef (den 29 december 1989 och den 1 februari 1990.

), som är bosatt i Helsingfors, bör höras en sista gång, om han kan bevisa påståendena, att en vapenkartell skulle ha gjort "tummen ned" för Olof Palme vid ett möte i Frankrike strax innan mordet ut fördes.

har hörts tidigare och då gjort "ett blandat intryck",