wpu.nu

Sida:Ann-1999-09-13-JA25000-00 SOU 1999 88 Del 3 GRK Granskningskommissionens betänkande.pdf/120

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


Från utredningssynpunkt torde det vara viktigt att arbeta såväl med ett ”mikro-” som ett "makroperspektiv”, dvs. att dels utreda de respektive vittnenas iakttagelser för sig, dels försöka ställa dem samman till en helhet. Stämmer inte helheten måste det bero på brister i delarna. Helhetsperspektivet saknas nu helt i dokumentationen. Det har t.ex. inte gjorts någon rekonstruktion med bägge de nya vittnena tillsammans – något som borde ha kunnat leda till värdefulla insikter än mindre har det gjorts någon rekonstruktion med alla fyra vittnena. I brist på utredning av det slaget återstår endast att bedöma utsagorna var och en för sig.

Beträffande de tre här aktuella uppgiftslämnarna kan konstateras att deras vittnesberättelser inte innehåller något som kan kontrolleras mot information som inte är allmänt känd. Man är i stället hänvisad till att försöka kontrollera utsagorna som sådana. Detta har i den här utredningen gjorts med viss framgång när det gäller Benny P:s berättelse. Han uppgav själv att han fått parkeringsböter den aktuella kvällen. Han pekade även med stor bestämdhet ut en tunnelbaneuppgång som han skulle ha använt vid en viss tidpunkt. Bägge sakerna kunde kontrolleras, varvid det visade sig att Benny P:s uppgifter inte stämde. Beträffande parkeringen ändrade Benny P sedan sin berättelse; han hade glömt att han först parkerat på ett annat ställe än där han fick böterna. Det ledde dock över till en annan utsaga, om förhållandena i kvarteren femton till trettio minuter efter mordet, som ter sig mindre sannolik. Den sammantagna slutsatsen av detta är att Benny P:s uppgifter inte är tillförlitliga.

Benny P:s berättelse innehöll även andra kontrollpunkter, bl.a. kunde man med hjälp av hans uppgifter säkerställa att han faktiskt uppehöll sig i mordkvarteren ”rätt kväll” och, ungefär, vid ”rätt tidpunkt”, vilket visar vikten av att finna så många kontrollpunkter som möjligt.

Vad gäller Bertil B:s berättelse innehöll den inga kontrollpunkter av detta slag. 38 Ingen kunde styrka att han farit till Stockholm, att han varit där eller att han kommit hem därifrån tidigt på morgonen den första

38

Det finns en kontrollpunkt, nämligen vittnet Yvonne N:s utsaga. Vid en jämförelse framgår att det Bertil B uppgav stämmer illa med det Yvonne N, som hördes omedelbart i anslutning till mordet, uppgav. Yvonne N har heller inte lämnat uppgift om någon som skulle kunna vara Bertil B. Denne har å sin sida inte heller uppgivit sig ha sett någon som skulle kunna vara Yvonne N. Någon rekonstruktion i syfte att klargöra i vad mån berättelserna kan förenas har som framgått inte utförts.