wpu.nu

Sida:Ann-1999-09-13-JA25000-00 SOU 1999 88 Del 3 GRK Granskningskommissionens betänkande.pdf/293

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


ledarens sida utövas med distans. Konsekvensen blir att förundersökningsledaren ansvarar för saker han eller hon valt att inte styra eller lägga sig i. Det kan te sig orättvist att utkräva ett sådant ansvar. Vår uppgift är emellertid att granska mordutredningen utifrån de formella förutsättningarna och enligt dem är det förundersökningsledaren som bär det övergripande ledningsansvaret. Historiskt sett är det dessutom så att den grupp som Juristkommissionen kallade ”åklagarna” under första tredningsåret med tilltagande kraft förespråkade att ledningsansvaret skulle ligga hos dem. Det blev också resultatet av regeringens beslut den 5 februari 1987. På samma sätt fastslog de granskande kommissionerna att det var förundersökningsledaren som skulle ha detta ansvar ("åklagaren leder förundersökningen med polisen som biträde”, som det uttrycktes av Parlamentariska kommissionen). Mot den bakgrunden finns det goda skäl att belysa hur detta ansvar förvaltades, sedan det tydligt placerats där.

Vi har under vårt arbete fört vissa diskussioner med förundersökningsledningen angående förundersökningsledarens roll (jfr kapitel 2). Som utgångspunkt har vi haft en beskrivning som den förre förundersökningsledaren i mordutredningen K.G. Svensson gav när han utfrågades inför den Parlamentariska kommissionen. Ämnet var i denna delen möjligheten att dela förundersökningsansvaret och det var kommissionsledamoten Thorbjörn Fälldin som ställde frågorna:10

Fälldin: I normalfallet är det alltså mycket ovanligt att ledningen för förundersökningen delas mellan polis och åklagare? Svensson: Om man ser det rent sakligt är det inte alls ovanligt. Många gånger händer det vid spaningsmord att det ena uppslaget kommer efter det andra. Åklagare kopplas in genom ett hämtningsbeslut eller anhållningsbeslut. Sedan visar det sig att det är snett, och man släpper vederbörande, och då är man tillbaka på spaningsstadiet igen, där det är polisens sak att spana. Åklagarinsatserna är som en berg- och dalbana: när man har misstänkt är arbetet på topp, och när det åter blir ett spaningsmord faller åklagarinsatsen tillbaka, sedan kommer nästa misstänkte och då blir det samma sak.

Fälldin: Jag har förstått att detta är en bild av samarbetet som du beskriver, men hur är det med det formella ansvaret?

Svensson: Det formella ansvaret vilar på åklagaren – det är alldeles riktigt.

Att döma av vad som uppgivits för oss från förundersökningsledningens sida finns det utrymme för olika tolkningar av förundersök10

Protokoll från Parlamentariska kommissionens utfrågning med K.G. Svensson den 25 januari 1988.