wpu.nu

Ingenjörsspåret

Från wpu.nu


Detta dokument är en sammanställning av information om Ingenjören. Dokumentet är tyvärr avidentifierat för att minska risken för förtal. Informationen har dock ett sådant allmänintresse att jag bedömer att det väger upp den risk för eventuell skada som skulle uppstå om någon identifierade personen. Källorna är dokument ur PU, andra förundersökningsprotokoll, korrespondens mellan Ingenjören och myndigheter, samt hans egna uppgifter i blog och sociala nätverk.

Länkar


a b
Ingenjören säger att avrättningen av Palme är det bästa som hänt Sverige.
Ingenjören om att Palme inte var värd att leva.

Relaterat på wpu


Målnummer

  • FUP 2006. Olaga vapeninnehav, olaga hot, hot mot tjänsteman (Thomas Bodström, JuDep och Ingemar Skogö, GD VV)
    • Åklnr: C07-15-4193-06
    • Polisens diarienummer: 0201-K3902-06, 0201-K2250-06, 0201-K2330-06
  • Hot mot Tjänsteman/Olaga hot 2011
    • Polisens diarienummer: 0201-K6025-13
  • FUP Bombhot Vägverket i Borlänge 2013 (Nedlagd)
    • Polisens diarienummer: 2000-K23178-13
  • FUP Brott mot knivlagen 2014
    • Polisens diarienummer: 0201-K1845-14

Bakgrund

2021-12-17 publicerar Svenska Dagbladet en artikel om en man som kallas Ingenjören. Han har erkänt mordet i ett brev en dryg vecka efter dådet. Som bevis för erkännandet bifogas två patronhylsor av rätt sort. I brevet tar han, via en namngiven organisation, på sig mordet med anledning av att de vill peka på en specifik trafiksäkerhetsfråga. SvD har hösten 2021 intervjuat Ingenjören och han har erkänt att han skickat erkännandebrevet, men förnekar mordet. Han säger sig ha alibi, men personen han uppger sig tillbringat kvällen med kan inte bekräfta eller förneka det. Han har ägt en S&W 27 .357 Magnum med 6-tums pipa från inköpet 1974 tills dess den tas i beslag av polis 2006. Den har inte provskjutits i Palmeutredningen enligt SvD. Ingenjören har mordhotat Anna Lindh, Anders Ygeman, Ingemar Skogö och många fler. Han har sökt upp flera statsråd och statsministrar på stan och konfronterat dem. Vissa gånger har han framfört hot mot dem eller deras kollegor. Han har troligen varit beväpnad med kniv vid flera av dessa konfrontationer - möjligen också med skjutvapen innan dessa beslagtogs.

Ingenjören

Ingenjören har sedan 1970-talet påpekat de problem han upplever med en viss trafiksäkerhetsfråga. Han uppvisar ett beteende förenligt med en höggradig kverulansparanoia och bristande konsekvensanalys. Han skriver regelbundet mail till makthavare. Som exempel har vi från Regeringskansliet fått veta att han skickat mail till stadsråden den 22:e, 23:e, 24:e, 27:e, 28:e, och 31:e januari 2021. Detta är inte delar av en konversation utan nya korta meningar om hans hjärtefrågor. Varje mail har ett hundratal mottagare i regeringen, andra myndigheter, journalister och opinionsbildare. Ingenjören har korresponderat med makthavare sedan 1970-talet, men intensiteten har ökat sedan mail blev en vanlig form för skriftlig kommunikation. Språket är korrekt men med vissa särarter. Ett exempel på detta är "ju" används på ställen där det inte egentligen behövs, men kan tolkas som att en självklarhet uttrycks. Ingenjören använder också kreativa nedsättande alliterationer mot sina meningsmotståndare - tex hovrättshycklare eller tingsrättstönt. Han blandar också vänligheter och grova hot på ett absurt men obekymrat sätt.

Vid tiden för mordet bodde Ingenjören i en mindre ort i Östergötland men har nu flyttat till Stockholmsområdet.

Signalement (vid tiden för mordet)

  • Normalbyggd kropp i gott brukskick.
  • Längd: 172cm (kortare än vad många vittnen rapporterar)
  • Hår: Mycket varierat. Naturligt mörkbrunt hår. Blonderade hela håret i mitten av 1980-talet.
  • Ansiktsbehåring: I vissa foton har han kraftiga polisonger, i andra helt slätrakad. Mustasch 1975, men troligen inte på 1980-talet.
  • Ansikte: Högt hårfäste. Viss charm, påminner om Tom Hanks i yngre år.
  • Glasögon: Verkar ha haft en förkärlek till stålbågade glasögon med färgat glas under många år. Ofta ganska runda och små.
  • Klädsel: Ofta lång jacka liknande parkas. Bilder finns med en svart och en grön sådan. Liknande tenson himalaya från tiden. Använder ofta keps med ett Jack Daniels-märke påsytt. Har maskerat sig i långrock och slokhatt vid ett annat brott.

Erkännandebrevet

På posterminalen i Norrköping upptäcktes ett brev adresserat till Kjell-Olof Feldt 1986-03-09. Brevet var ofrankerat och verkade innehålla två tomhylsor. En posttjänsteman bedömde att det var trolig att brevet skulle gå sönder om det läts hanteras i vanlig postgång. Denne ringde polisen (Jörgen Palm) kl 20:18 samma dag. Det har postats i centrala Norrköping, eller inkommit med buss utifrån. Postlådorna tömdes ca 19:30.

Brevet finns under D5270-00. Brevet skickades till SKL. De redovisade möjliga skrivmaskiner som kunde använts vid skrivandet av brevet. Inget redovisades om fingeravtryck på brev eller tomhylsorna. D5270-02 Hylsorna verkar ha varit av rätt typ, men har manipulerats.

På två ställen har fel i texten åtgärdats med en penna. Det pekar på ett förvånansvärt lågt engagemang. Att erkänna detta mord måste vara den näst största gärningen en sanningsenlig författare gör i sitt liv - då borde man väl lägga tiden det tar att skriva brevet felfritt?

Brevet är inte frankerat. Det är förenligt med att brevet skickats utan större föregående planering, men också motsatsen. Antingen hade inte avsändaren tillgång till frimärke, eller så ville man inte sätta frimärke på brevet för att det inte skulle poststämplas.

Ingenjören har i intervju med Svenska Dagbladet erkänt att han skrivit och skickat brevet.

Bifogade hylsor

Enligt D5270-01 fanns inga tomhylsor i originalbrevet. Denna uppgift strider ju mot det att posttjänstemannen bedömde att det fanns patronhylsor i brevet, att Gruvedal undersökte dem och senare att två hylsor skickades till SKL.

I D5270-02 benämns hylsorna W-W SUPRA cal.357 MAGNUM. "SUPRA" verkar inte vara ett känt namn för någon Winchesterammunition. Däremot är "Winchester Western .357 MAGNUM Metal Piercing", som är det slag som användes vid mordet, märkt med W-W SUPER 357 MAGNUM. Det är nära nog för att sluta sig till att det är ammunition av rätt sort som har bifogats. I en anteckning som troligen gjorts av Gruvedal omnämns hylsorna som "...av kaliber 357 med stötbottenmärkning W.W 357 SUPER MAGNUM"

Åverkan har gjorts på undersidan av hylsorna. Det är just denna del som används för att knyta hylsor till en specifik revolver. När ett skott avfyras slår hanen med dess tändspets in i tändhatten och avsätter ett märke. Detta märke varierar mellan olika vapenindivider och kan därför användas för identifikation. Eventuellt kan också märken avsättas i hylsans stötbotten från den del i vapnet som stötbottnen slår i.

I palmerummet diskuteras hylsorna vid flera tillfällen. 1986-03-10 säger Bladh att Gruvedal varit i Norrköping och hämtat hylsorna, och att undersökning pågår. Han säger samma sak på kvällsmötet samma dag. Dagen efter säger Lange att hylsorna är förstörda i botten. Den 15:e uppger Lange att hylsorna är "sönderrispade" och möjligen kan knytas till ett vapen om ett sådant hittas. PU har alltså tagit erkännandet på största allvar. Eftersom SKL inte kan knyta hylsorna till kulorna, men möjligen till ett vapen som ännu inte är upphittat, lämnar de frågan öppen.

Det att PU tar erkännandet på allvar, att SKL analyserar hylsorna och säger att de kan komma till användning om ett vapen hittas, talar mot att hylsorna destruerats. Svenska Dagbladet har dock inte kunnat spåra hylsorna, trots hjälp från PU.

Hylsorna undersöks som första objekt efter mordkulorna hos SKL. Dokumentet finns under flera uppslag, men bla som sista sidan i D5270. På den version av nämnda handling som förvaras hos polisen finns en handskriven anteckning, som troligen gjorts av Gruvedal, se nedan.


Gruvedals anteckning 1986-03-10

  Us den 10/3 1986.
  Båda hylsorna är av kaliber 357 med
  stötbottenmärkning W.W 357 SUPER MAGNUM.
  Båda har slagstiftmärken som synes
  ha blivit rispade efter avfyring för att
  omöjliggöra identifiering. Även hylsorna
  synes vara repade utvändigt vilket kan tyda på
  omladdning.
  Mast??årsf??i?am: engångsband delning 2.54mm


Brevet och hylsorna visar således att Ingenjören senast 1986-03-09 haft kännedom om vilken ammunition, inte bara kaliber, utan även märke och modell, som mordet förrövades med. Han har dessutom haft tillgång till avfyrad sådan ammunition.

Enligt Ingenjören själv rengjorde han hylsorna med stålull för att avlägsna spår som tex fingeravtryck. Gjordes detta också i avsikt att inte kunna knyta hylsorna till en revolver?

Under samma posttömningsperiod som erkännandebrevet postats, postar Ingenjören också en ansökan om att få köpa en ny 9mm pistol. Ansökan beviljas och Ingenjören köper och hämtar ut en CZ75. Han säger dock till polisen att köpet hävts vilket gör att polisen drar tillbaka licensen. Pistolen tas i beslag i husrannsakan 2006. Han äger alltså en olicensierad 9mm pistol 1987-2006. I nämnd licensansökan anges de vapen (med tillverkningsnummer) som Ingenjören äger 1986-03-08. Bland dessa finns en Smith & Wesson .357 Magnum, med licens beviljad 1974. Vi kan alltså vara rätt säkra på att Ingenjören ägt revolvern vid tiden för mordet.


Vapen och skytte

Ingenjören köper sitt första vapen i slutet av 60-talet. Han deltar i skyttetävlingar under 70- och 80-talen. Hans bästa resultat är XXX där han slutar som segrare, med alla träff. Han brukar komma runt tredje plats i sin klubb.

Han döms för olaga hot och hot mot tjänsteman för att 2006 skickat mordhot till Justitieministern och Trafikverkets Generaldirektör. I samma dom döms han också för olaga vapeninnehav pga en pistol (CZ75) som hittas vid husrannsakan.


1981 är Ingenjören på en resa i USA och köper handladdningsutrustning till sin .357 Magnum-revolver. Han säger till SvD att han köpr handladdningsutrustning på San Fransisco Gun Exchange. Ett av denna butiks signum var att sälja exotisk ammunition i lösvikt. Vid denna tid fick man ta hem fem kilo ammunition i incheckat bagage på flyget. Utrustningen nämns i Ingenjörens överklagan av beslaget, och i beslagsprotokollet från 2006 nämns ett beslag av tändhattar passande .357 Magnum. 25 år efter inköpet av laddningsutrustningen och laddningsmaterialet har han fortfarande material kvar. I en egen kommentar till beslaget säger Ingenjören att revolvern är i nyskick, och endast använd vid ett fåtal tävlingar. I de skytteresultatlistor vi sökt igenom har vi hittat 2-3 tävlingar där den används. Vi har inte kunnat hitta att Ingenjören använt sin .357 Magnum i någon av de tävlingar han deltagit i efter mordet. Bara innan.

Ingenjören slutar alltså använda sin Magnumrevolver efter mordet trots att han införskaffat mycket ammunition till den, och söker istället licens på en pistol i liknande kaliber. Denna pistol innehar han sedan olagligt till 2006.


Hat och Hot

Ingenjören hyser ett stort hat mot väghållande myndigheter och deras företrädare, och mot socialdemokrater. Han håller generaldirektörer, kommunikationsministrar och statsministrar ansvariga för trafiksäkerheten. Han anser att pga av deras underlåtenhet att ändra vissa väghållningsfrågor är att jämställa med terrorister och massmördare. Med den premissen rättfärdigar Ingenjören sina hot och konfrontationer med dessa personer.

Antalet hot som Ingenjören uttalat de senaste fem decennierna är allt för omfattande för att ta upp här så vissa av dessa har valts ut för att tydliggöra Ingenjörens aktivism.

Hot mot Anna Lindh

I ett brev till Göran Persson 2002-08-15 skriver Ingenjören;

"Jag vill passa på tillfället att be dig ta Anna Lindh i örat. Det är ingen som bett henne uttala sig negativt till,
eller mot, Israel. När jag ser Lindh i media får jag en Pavlovs-hundare-effekt-assoiciation till spottstänkande och
storkäftade Olof Palme. Anna, den retstickan, tycks göra samma misstag som Olof. Har ni bestämt vilken gata som skall
döpas om efter henne?"

Detta är ett tydligt hot om att Anna Lindh kan förväntas gå samma öde till mötes som Palme. Lindh mördas ca ett år efter detta hot. Ingenjören förekommer inte i utredningen om mordet på Anna Lindh. Om han hade gjort det kunde det talat för att han igen ville söka uppmärksamhet för sin hjärtefråga genom ett substanslöst erkännande.

Även efter Lindhs död har Ingenjören uttryckt mordet på henne i positiva ordalag, exempel nedan.

"Miljöpartister saknar likt Olof Palme och Anna Lindh en funktion i det svenska samhället. De senare två framgångsrikt avrättade. Det visar att maktmissbruk i längden inte lönar sig."

Ingenjören träffade på Ingvar Carlsson i kollektivtrafiken 2014. Han säger om detta möte:

"Avslutningsvis förklarade jag för Carlsson att jag i mitt andra brev till hans efterträdare, Göran Persson, varnat för att Anna Lindh skulle gå samma väg som Olof Palme. Lindh hade ju en attityd och en framtoning som ledde tankarna till ”Olof .357 Palme” vilken ju retat många väljare."


Rättshaverism/Kverulansparanoia

Mullen, P. E., & Lester, G. (2006). Vexatious litigants and unusually persistent complainants and petitioners: from querulous paranoia to querulous behaviour. Behavioral sciences & the law, 24(3), 333–349.

Lättläst sammanfattning av ovanstående artikel:
Har man "rätt" personlighet så är kverulansparanoia nästan oundvikligt. Det handlar om att ha dålig tillit, vara självupptagen, känna sig förbisedd och vara rigid i sitt tankesätt. Sorg, förlust, stress och depression ökar sårbarheten för att påbörja ett kverulant beteende. De har ofta ett begränsat socialt nätverk och de romantiska förhållandena saknar ofta intimitet. Innan de börjar sin bana är de vanligen välfungerande individer. Den utlösande faktorn är oftast en legitim oförrätt. De kämpar för upprättelse för kränkningen men den kan inte ges av berörd institution. De vill ha personlig upprättelse, att svarande institution skall erkänna sina fel och oförrätter mot kverulanten. Med tiden växer skaran av fiender och hur mycket deras hjärtefråga betyder för världsaltet. Har de nått hit är de i stort sett obotliga. Man kan få dem att förstå att den upprättelse de söker inte finns att få, men de ger inte upp sin hjärtefråga. För att isolera sig från kritik försöker de ofta gömma sig i en hävdad intellektuell överlägsenhet. De blir till slut ofta hotfulla och våldsamma. Hoten är ett sätt att påverka och ställs ofta som ultimatum. Det är sällan kverulanterna mördar, men de ansvarar för många av de mord som begåtts på ledande politiker i västvärlden de senaste 20 åren. Vid de mord som begåtts av kverulanter ser man nästan alltid en serie av stegrande hot. Om hoten inte tas på allvar kan kverulanten känna sig ännu mera kränkt och därför öka hotnivån. När denne konfronteras med hoten så vill de gärna minimera hoten med att säga tex: "Jag menade ju bara att..." och tycka att hotet är i proportion med oförrätten.


Konfrontationer

Ingenjören har en historik av konfrontationer med kända personer på stan. Nedan följer en genomgång av dessa fall för att se om det finns några gemensamma faktorer och avgöra vilken bäring det har på Palmemordet.

Från 2010 alternativt 2011 och fram till 2014-01-14 är det troligt att Ingenjören burit en jaktkniv dold i bältet. Före 2006 är det möjligt att han burit skjutvapen. Efter 1992 har han ofta burit en Letherman som han någon gång har kortat av knivbladet på.

Thomas Bodström efter 2006-09-17

Ingenjörens egna berättelse

Strax efter valet 2006, då sossarna förlorat till Alliansen, sprang jag ihop med Thomas Bodström på Folkungagatan. Det var mellan Södermannagatan och Nytorgsgatan. Bodström var i sällskap med en dam. Varför har du inte svarat på mitt brev, var min inledande replik… Det handlar om VÄGSALT!

Ingenjören stöter på Bodström med sällskap på Folkungagatan, där Ingenjören borde jobba. Gåendes har de ett samtal om de brev Ingenjören skickat, och vilket departement de hör till. Samtalet avslutas när Bodström med sällskap går in i en port. Vid denna tid pågår rättssaken mellan Ingenjören, Bodström och Skogö men detta verkar inte Ingenjören nämna. Om han gjort det, och Bodström känt sig hotad, kunde det möjligen blivit fråga om "övergrepp i rättssak". Kanske är det därför Ingenjören fokuserar på andra frågor. Har Bodström någon anknytning till platsen, så att Ingenjören kunde räknat ut att det var ett bra ställe att hålla utkik på? Mötet pågår i 90 sekunder enligt Ingenjören själv.

Ingenjörens blogginlägg om mötet saknar sedvanliga detaljer som exakt datum och tid. Möjligen för att det nedtecknas 7 år efter händelsen.

Vid denna tid har alla Ingenjörens licensierade vapen och hans CZ75 beslagtagits. Han äger en Letherman som han troligen kan ha burit.


Anders Ygeman 2012-06-18 08.20

Ingenjörens egna berättelse Uppföljning

Jag sprang ihop med med Ygeman denna sommarmorgon. Vi steg båda på Gröna Linjen vid Gullmarsplan och åkte några stationer i riktning mot City. Såvitt jag minns bodde Ygeman också då i Årsta på Sköntorpsvägen 4. Det var väl en lagom morgonpromenad till T-banan kan jag förmoda. Själv kom jag med 869:an, direktbuss från Kanalbron – Dalarö. Vid detta datum kände jag till att Ygeman var ordförande i Riksdagens Trafikutskott.

För Ygeman är det naturligt att gå från Sköntorpsvägen till Gullmarsplan och ta T-banan därifrån in till City. För Ingenjören är det naturligt att ta nämnd buss till Gullmarsplan och sedan byta till T-bana för VBF till Medborgarplatsen. Om detta var den naturliga pendlingsvägen för de båda, är det troligt att de stött ihop flera gånger. Ingenjören kan också haft möjlighet att planera sin konfrontation genom att studera Ygemans vanor avseende tid och påstigning.

Det är möjligt att Ingenjören bar sin jaktkniv vid mötet.

Catharina Elmsäter-Svärd 2013-10-30 17.45

Ingenjörens egna berättelse

Jag sprang ihop med infrastrukturministern strax utanför centralstationen klockan 17.45 den 30 oktober 2013. ”Det är jag som är Bengt Jonasson” var min inledande fras eftersom vi brevväxlat tidigare. Jag gick strax in på mitt upprepade krav: Att vi inte kan hälla ut salt på våra vägar. ..... Efter vår konstruktiva dialog avslutade Catharina med sitt positiva konstaterande: ”Jaha, nu har jag ett ansikte också!”

Det är naturligt för Ingenjören att åka från centralstationen till Folkungagatan om han ska till jobbet. 17.45 är dock en udda tid att åka till jobbet. Denna konversation varade i ca 90 sekunder enligt Ingenjören själv.


Det är möjligt att Ingenjören bar sin jaktkniv vid mötet.


Anders Pihlblad 2013-12-02 08.43

Ingenjörens egna berättelse

Här vid ingången till tunnelbanan mötte jag Pihlblad och följde honom fram till spärrarna kl 08.43 – 2013-12-02.

Ingenjören möter Pihlblad vid nedgången till tunnelbanan vid Medborgarplatsen och går efter honom ned till spärrarna, under tiden pratandes om sin hjärtefråga. Pihlblad är vid tiden programledare för nyhetsprogram på TV4. Han jobbade på Norrköpings Tidningar under 1980-talet.

Det är möjligt att Ingenjören bar sin jaktkniv vid mötet.


Lena Sundström 2013-12-02 17.20

Ingenjörens egna berättelse

På Folkungagatan längs med ICA Supermarket i riktning öster ut hängde jag på Lena Sundström kl. 17.20 – 2013-12-02

Ingenjören möter Sundström utanför ICA på Folkungagatan och hänger på henne gåendes, under tiden pratandes om sin hjärtefråga. Vid denna tid är Sundström programledare för Kalla Fakta.

Det är möjligt att Ingenjören bar sin jaktkniv vid mötet.


Lars Ohly 2013-12-30 12.20

Ingenjörens egna berättelse

Vid Tjärhovsplan, 2013-12-30, hade jag att ta bussen, som visade sig vara röd, ned till Slussen. Vid hållplatsen, klockan 12.20, väntade ingen mindre än förre VP-ledaren Ohly. Hej, sa jag. Vi måste förbjuda all saltning på våra vägar!

Vid tiden för detta möte jobbar Ingenjören på Folkungagatan 122. Tjärboplan är närmsta busshållsplats för honom. Bussturen till slussen tar ca 4 minuter. Vid denna tid bodde Lars dotter på Renstiernas gata 28, och om han varit där så hade Tjärboplan varit en naturlig busshållsplats för att ta sig till Slussen för vbf hem till Bergsunds Strand 34.

Det är möjligt att Ingenjören bar sin jaktkniv vid mötet.

Marko Markoolio Lehtosalo 2014-01-07 12.15

Ingenjörens egna berättelse

2014-01-07 gick jag under lunchen längs Folkungagatan. Cirka 12.15 då jag just skulle passera Ivons frisörsalong, observerade jag en nyklippt profil, vid namn Markoolio, på väg att lämna salongen. Jag avvaktade mindre än en halv minut. Hej! Sa jag direkt.

Vi har inga källor på att Lehtosalo frekventerar Ivons förutom Ingenjören. Vid tiden jobbade Ingenjören på Folkunagatan och det var lunchtid, så det var naturligt för Ingenjören att befinna sig på platsen. Ingenjören väntar utanför en kort stund på att Lehtosalo skall komma ut. Det är en, om än mycket liten, anpassning för att få till mötet. År 2013 hade Lehtosalo vunnit Let´s Dance, vilket kan vara orsaken till att en 68-årig man känner igen honom. Lehtosalo bemötte Ingenjören med ett glatt humör och gav Ingenjören viss positiv feedback, förmodligen för att snabbt kunna avvika.

Det är möjligt att Ingenjören bar sin jaktkniv vid mötet.


Carin Jämtin och Mikael Damberg 2014-03-24 12.50

Ingenjörens egna berättelse

Jag hade klivit på Gröna Linjen längst bak i tåget vid Rådmansgatan och arbetade mig framåt. Mellan T-Centralen och Gamla Stan nådde jag längst fram, där Damberg och Jämtin syntes smida planer. Jag slog till direkt. ”Vi måste få till stånd en lag som förbjuder all vägsaltning”. Snabbt lade jag till: ”Det är jag som är Bengt Jonasson” varefter Damberg bekräftade att han tidigare erhållit mina mejl i frågan.

Det är inte känt var Ingenjören hade varit innan han klev på tåget vid Rådmansgatan, men gröna linjen är naturlig för honom att ta från Rådmansgatan till Tjärhovsplan för att ta sig till kontoret. Det är intressant att han kliver på längst bak i tåget och sedan letar sig framåt. Det verkar som han söker efter något. Det skulle tex kunna vara en ledig plats, eller någon person att konfrontera. Det är ingen gång mellan vagnarna så för att gå framåt i tåget måste han ha gått av på en perrong och bytt vagn. När han upptäcker Damberg och Jämtin konfronterar han dem direkt. Damberg känner till Ingenjörens mejl. Det betyder att Damberg har fått del av dem, att de är tillräckligt många eller uppseendeväckande för att lägga sig på hans minne. Samtalet avbryts när Damberg och Jämtin kliver av i Gamla Stan. Det är en naturlig hållplats om man skall till Rosenbad. Ska man till något departement är T-Centralen en naturligare avstigningsplats.

Detta möte är särskilt intressant eftersom det pekar på ett planlöst letande efter konversationsmål.

Vid detta tillfälle har Ingenjörens jaktkniv blivit beslagtagen. Det är inte känt om han bar någon annan kniv, men det är möjligt att han bar sin Letherman med avsågat blad.

Gunilla Carlsson 2014-04-22 08.10

Ingenjörens egna berättelse

Fyra minuter


Ingvar Carlsson 2014-05-08 11.50

Ingenjörens egna berättelse

Sprang ihop med förrförre statsministern på spårvägen längs med Strandvägen. Jag slog till direkt: Hej Ingvar! ..... Avslutningsvis förklarade jag för Carlsson att jag i mitt andra brev till hans efterträdare, Göran Persson, varnat för att Anna Lindh skulle gå samma väg som Olof Palme. Lindh hade ju en attityd och en framtoning som ledde tankarna till ”Olof .357 Palme” vilken ju retat många väljare.

Det är svårt att bedöma om detta möte har haft ett föregående efterföljande, eller om det är en ren tillfällighet. Det finns ingen information som gör det möjligt att bedöma hur naturligt det var för de båda parterna att befinna sig på aktuell plats samtidigt. Ingenjören visar prov på sin bristande sociala kompetens inte bara genom konfrontationen i sig, men också genom att ta upp morden på Anna Lindh och Olof Palme. Båda dessa mord har ju drabbat Carlsson mycket hårt.

Enligt rubriken är mötet en minut, men enligt URLen är det endast 40 sekunder.

Vid detta tillfälle har Ingenjörens jaktkniv blivit beslagtagen. Det är inte känt om han bar någon annan kniv, men det är möjligt att han bar sin Letherman med avsågat blad.

Marko Markoolio Lehtosalo 2014-08-19 12.15

Ingenjörens egna berättelse

När Markoolio klev ur stolen, klockan 12.15 den 19 augusti, hejade jag på honom och refererade till vårt tidigare sammanträffande vid Ivons i vintras.

Båda personer har vid tiden naturliga anledningar att befinna sig på platsen. Denna gång konfronterar Ingenjören när Lehtosalo kliver ur stolen - vilket borde betyda att han går in i salongen när han ser Lehtosalo. Han förbereder också genom att ta upp sina webbsidor på mobilen för att visa Lehtosalo. Ingenjören borde således upptäckt Lehtosalo genom en någorlunda närgången fönstertitt. Marko lämnar även denna gång en snabb avfärdande positiv feedback.

Detta möte är ca ett halvår efter det första mötet med Lehtosalo, men på samma plats, samma tid, och samma veckodag. Detta borde i sig inte göra att Ingenjören kan räkna ut när Lethosalo befinner sig på salongen, men man kan misstänka att Ingenjören har passerat salongen flera gånger och hoppats upptäcka honom. Det att han får positiv feedback kan också göra honom mer benägen att försöka träffa honom igen.

Vid detta tillfälle har Ingenjörens jaktkniv blivit beslagtagen. Det är inte känt om han bar någon annan kniv, men det är möjligt att han bar sin Letherman med avsågat blad.


Peter Wolodarski 2014-08-23 16.48

Ingenjörens egna berättelse

Jag tog en sväng med min pickup, bl.a. ned till Hotellbryggan där jag snabbt vände tillbaka. Hade observerat Wolodarski väntande vid Dalarö Torgs busshållplats. Jag stannade och vände mig utan dröjsmål till Dagens Nyheters ansvarige. ..... Längre än så hann jag inte för nu rullade 839:an fram och det var dags att kliva på, kl 16.48, och hög tid att köra undan Chevan.

Wolodarski bor liksom Ingenjören på Dalarö. Det är således naturligt för dem båda att befinna sig på platsen. Det är Lördag och Ingenjören kan mycket väl tagit en nöjestur med bilen. Han åker ner till Hotellbryggan och vänder, vilket borde tagit ca 5 minuter. Han får sen 40 sekunder samtalstid med Wolodarski. Han verkar inte gå ur bilen utan parkerar på busshållsplatsen och pratar på Wolodarski. Det verkar inte som att Wolodarski ger några svar.

Eftersom båda bor på Dalarö företer det sig ganska sannolikt att de skulle haft många tillfällen att stöta på varandra. Möjligen har Ingenjören bedömt att Wolodarski inte tar emot budskapet på samma vis som tex Lehtosalo och därför inte sökt att träffa på honom fler gånger. Varför tar Ingenjören så lång tid på sig att vända? Det finns flera möjligher att vända bilen tidigare och på så sätt få en längre pratstund än de sedvanliga 40 sekundrarna. Visste han att Wolodarski skulle stå och vänta en stund till eftersom han sett bussen eller kunde busstiderna i huvudet? Borde han inte ändå haft nytta av extra tid i samtalet? Behövde han förbereda sig? Ville han bara ha 40 sekunder?


Det är oklart om Ingenjören var beväpnad, men det är sannolikt så att han kan ha haft någon kniv i sin pickup.


Bo Könberg 2014-09-0X 08.15

Ingenjörens egna berättelse

Hade valt sena 869:an från Dalarö så klockan var redan 8.15 då jag kom upp på Folkungagatan från Medborgarplatsens T-bana. Jan Björklund är bra, tänkte jag. ”Dig känner jag igen” var min första replik. ”Men det ringer ingen klocka” sa jag därefter eftersom jag inte omedelbart kopplade ihop namnet med det bekanta politikeransiktet. ”Bo Könberg” svarade Könberg och gav mig Folkpartiets broschyr.

Ingenjören ger Könberg sitt visitkort och skyndar sedan till kontoret. Det verkar således som att det är Ingenjören som avbryter samtalet. 869 verkar vara den busslinje Ingenjören använder för att ta sig till jobbet så det är naturligt för honom att befinna sig här. Han känner först inte igen Könberg men vet att det är en politiker. Trots detta tar han kontakt med honom.

Det är inte känt om han bar någon annan kniv, men det är möjligt att han bar sin Letherman med avsågat blad.


Lotta Gröning 2014-11-12 17.50

Ingenjörens egna berättelse

Utanför gate 5 satt Gröning och printade på sin iPad. Hej Lotta! ”Du som är kändis och har inflytande kan väl hjälpa till med att förbjuda vägsaltning. Man har aldrig kunnat påvisa någon samhällsnytta eller någon trafiksäkerhetsframgång med vägsalt. Saltningen är bara ett korkat påhitt som fortsatt år ut och år in. Jag har protesterat mot vägsalt sedan 1970”. Lotta sken upp och uppvisade ett intresse. Ingen frisk människa vill ju ha vägsalt. ..... Jag hade seat 11D och när flighten började lida mot sitt slut upptäckte jag att Gröning satt strax framför mig men på babordsidan. Reste mig och gick fram till hennes rad.

Vid en flygning från Luleå till Stockholm, Arlanda, stötte Ingenjören ihop med Lotta Gröning, journalist och samhällsdebattör. Ingenjören genomför först ett kort möte vid gaten och ger Gröning sitt visitkort. Mötet blev kort pga att Ingenjören hade ett telefonsamtal väntande. Jag tolkar det som att han hade för avsikt att ringa någon, inte att någon ringde och väntade i luren. Gröning ger viss positiv feedback i ett avfärdande syfte. När de börjar närma sig landning upptäcker Ingenjören att Gröning sitter några rader framför honom och han passar på att säga några visdomsord om saltning till henne igen. Även här får man förmoda att Ingenjören hade haft tillfälle för ett längre samtal. Han vet ju att Gröning är på planet, och han har haft möjlighet att ha henne under uppsikt under bordningen.

Det är inte känt om Ingenjören fick ha sin Letherman ombord, eller om den checkades in. Det är svårt att se att säkerhetskontrollen skulle släppa igenom verktyget om de ansåg att det gick att använda som ett vapen.


Björn Skifs 2014-12-02 11.10

Ingenjörens egna berättelse

När jag parkerade i Handen 40 meter norr om Clas Ohlssons butik observerade jag Skifs i sin Volvo mitt emot med bara en liten betongmur emellan. Skifs tog just upp telefonen. Jag förstod att jag inte gärna kunde störa om han var upptagen i telefon. Jag tog dock fram ett visitkort för jag tänkte att han åtminstone kunde få ett sådant. ..... Jag gick med raska steg runt till andra sidan. Väl framme vid Skifs SUV höll jag upp kortet varvid tillmötesgående och trevlige Björn välvilligt öppnade bildörren. ”Hej här får du mitt visitkort. Vi kanske kan höras senare”. Skifs nickade, tog emot kortet samt fortsatte sitt mobilsamtal.


Det är naturligt att befinna sig här för Ingenjören om han vill till Clas Ohlsson eller liknande. Ett kort möte med Skifs där Ingenjören endast får lämna fram ett visitkort. Avbryter i Skifs telefonsamtal. Eftersom Skifs sitter inne i bilen, och det är vinter, är det troligt att Ingenjören har fått vara ganska nära, eller iakttagit Skifs tidigare, för att kunna identifiera honom i bilen.

Vid detta tillfälle har Ingenjörens jaktkniv blivit beslagtagen. Det är inte känt om han bar någon annan kniv, men det är möjligt att han bar sin Letherman med avsågat blad.


Analys av konfrontationer

Vi kan med stöd av den information Ingenjören själv publicerat om sina konfrontationer dra vissa slutsater.

  • Kollektivtrafik
    • Den största delen av alla möten sker i samband med resor i kollektivtrafiken. Ofta på tåg, bussar eller stationer.
  • I anslutning till arbetstider
    • De flesta av alla möten sker under tider på dagen det är vanligt att befinna sig i kollektivtrafiken för en arbetande person. Det är 08-09 på morgonen, 12-13 på lunchen och 17-18 på kvällen.
  • Till synes slumpmässigt valda personer
    • Flera är relevanta för ämnet, som tex infrastrukturministern och justitieministern - andra är helt irrelevanta, som tex Skifs och Lehtosalo.
    • Kräver god kännedom om kända personer. Från Markoolio till infrastrukturministern.
  • Korta samtal
    • Oftast 30-60 sekunder och troligen mest av karaktären monolog
    • Ofta är det Ingenjören själv som förkortar längden på samtalet.
  • Visst uppsökande beteende föregår mötena
    • Det förefaller inte vara så att Ingenjören har planerat att möta en viss person på en viss plats utan han gör vad han kan för att träffa på lämpliga personer. Det gäller tex att förflytta sig i ett tåg för att leta offer. Han kan också stå och titta in genom ett fönster för att identifiera offer.
  • Har troligen burit kniv
    • Från förhör 2014-01-02 vet vi att Ingenjören burit kniv åtminstone sedan han köpte denna.
    • Har troligen burit sin Letherman innan
    • Okänt om han burit skjutvapen innan dess
    • Har själv inte uttryckt att han hotat någon eller någon annan anledning till att bära kniv relaterat till dessa möten

Konfrontationerna verkar således helt opportunistiska, att han tar tillfället i flykten. Ett visst uppsökande föregår ofta mötet, och han letar ofta efter lämpliga offer. Ingenjören vill att mötena ska vara korta, 30-60 sekunder. Konversationen handlar om sakfrågan och är inte hotfull, även om situationen säkert kan upplevas som obehaglig. Offren är ensamma eller har en person i sällskap. Mötena sker i offentlig miljö. Det är troligt att han varit beväpnad med kniv vid många av de möten han skrivit om.

En begränsning i konfrontationsprofileringen är att alla konfrontationer vi har tillgång till är självrapporterade. Det betyder att de inte tvunget är med sanningen överensstämmande.

MOP som en Ingenjörskonfrontation

Hur skulle det sett ut om Ingenjören följt sitt modus gällande konfrontationer vid mordet på Olof Palme?

Ingenjörens konfrontationer är oppurtunistiska och inte målinriktade, men han kan tänka sig att vara obekväm för att komma i kontakt med målet.

Upptäckt och förföljande

Av de konfrontationer som vi gått igenom ovan sker alla möten i den offentliga miljön. Absolut vanligast är i kollektivtrafiken, och då på stationerna och hållplatserna. Ju tidigare upptäckten sker, desto längre blir efterföljandet. Det är rimligt att anta att även upptäckten av makarna Palme berodde mest på slumpen. Ju närmare Västerlånggatan upptäckten sker, desto mindre slump behöver antas.

Om man ska följa hur de kända konfrontationerna sett ut så sker mötet på Rådmansgatans T-banestation, eller strax utanför. Ingenjören följer då efter paret mot bion utan att ge sig till känna. När de väl är inne i bion kan han räkna ut att de kommer komma ut på samma plats någon timme senare. Om han inte redan har vapnet på sig har han möjlighet att hämta det, om han har det i Stockholm. Om han åker och hämtar vapnet tyder det på ett mer överlagt mord. Vid en första anblick kan det kännas olikt Ingenjören att vara så planerande inför ett så grovt brott. Han har starka moraliska regler - men det är inte givet att dessa regler är negativa till ett mord på just Olof Palme. Han har visat att han kan hålla aggressionen tillräckligt länge för att genomföra ganska långa sekvenser av handlingar. Detta gäller givetvis hans flitiga brevskrivande och då i synnerhet de brev med grova hot. Det gäller också bombhotet mot Trafikverket i Borlänge 2013. Enligt vad som nu är känt tillverkade han bombattrappen hemma i Stockholm och åkte sedan i bil i tre timmar enkel resa till Borlänge. Dessa förberedelser och den långa bilturen har gett gott om tid att besinna sig, men han utför ändå handlingen som planerat.

Om Ingenjören upptäckt makarna innan de försvinner in i salongen behöver han fördriva tiden till filmens slut. Möjligen hämtar han ett vapen, kanske går han till en pub eller ett café, möjligen väntar han utanför för att inte tappa uppsikten. Möjligen är Ingenjören då identisk med någon av grandmännen.

När paret kommit ut ur biografen går de en kort bit i den riktning de senare kommer att promenera. Ingenjören kan då försöka hålla sig nära. Han har viss social respekt, och vill tex inte avbryta telefonsamtal. Kanske vill han inte bryta in medans Mårten och Ingrid är där. När paren separeras så följer Ingenjören efter makarna. Kanske är han den man korvhandlaren ser.

Konfrontation

De konfrontationer vi har information av verkar ske "i flykten", att offret rör sig till fots och Ingenjören genskjuter. Man kan förmoda att han i vissa fall väntar in tillfället stillastående. Mötena är 30-60 sekunder. Detta stämmer bra med den tid som ges av Fauzzis promenad. Konfrontationerna inleds ofta med att han ropar offrets namn och hälsar i hand. Man kan tänka sig att om han är upphinnande så lägger han sin hand på Palmes axel. Hans standardfras är "Palme, vi måste förbjuda saltningen på våra vägar!". Om Ingenjören bestämt att han skall skjuta gör han det som planerat. Det finns också en möjlighet att han inte planerat att skjuta men av någon anledning gör det ändå.

Det kan också vara så att han bara ville visa sin revolver, och halkar till för att det är dåligt saltat, och skjuter ett vådaskott mot LP. Då har han redan committat och passar på att skjuta Olof också.


Vittnen

Ingenjören och Mårtens Grandman BW.png


För/Mot

För

  • Har erkänt mordet med ett brev och har senast 1986-03-09 haft kännedom och tillgång till rätt ammosort och vapenmodell. Han bifogar hylsor och dessa är rispade för att inte kunna identifiera fingeravtryck men också göra dem svårare att knyta till en revolver.
  • Har ägt S&W 27-2 .357 Magnum med 6" pipa. Vi har vapen-numret. Ej provskjutet
  • Har uppgett en person som alibi men denna har inte kunnat bekräfta det. Detaljer i alibit pekar på att vissa moment i det är osannolika.
  • Har ett opportunistiskt uppsökande beteende där han kontaktat statsministrar och andra kända personer. Troligen beväpnad med kniv iaf under senare år.
  • Har svår kverulansparanoia. I många fall leder detta ökande hot mot en målperson. Denna typ av problematik svarar för en betydande del av politikermorden i västvärlden
  • Troligtvis samtidigt som han skickar erkännandebrevet skickar han en ansökan om att köpa en 9mm pistol. Denna får han beviljad men han skickar inte in handlingarna som man ska så hans licens utfärdas inte trots att han äger pistolen, dvs Olaga Vapeninnehav. Han slutar använda sin S&W på tävlingar. Kanske köper han den nya pistolen för att han inte vill visa sin S&W mer.
  • Uttrycker på sin YT-kanal att Palmemordet är det bästa som hänt Sverige. Han skiljer på mord och avrättning eftersom mord begås på personer som förtjänar att leva. Han är tydlig med att Palme avrättades.

Mot

  • Kortare än vad många vittnen anger
  • Bär ofta glasögon - vilket inget mordvittne anger
  • Ej kunnat knytas i tid och plats
    • Om man bortser från hans alibi är det närmaste innan i slutet av december då han skriver ett brev på jobbet, och närmast efter mordet är 1986-03-08, då han ansöker om vapenlicens.

Saknar helt analys av vittnesiakttagelser - bör gås igenom för att se om han kan ha visat sig på platsen.


Valresultat för ASFV

  • 1991 1 röst
  • 2010 0 röster
  • 2014 1 röst från kommun: Haninge, krets: Haninge Södra, distrikt: Haninge 37 Dalarö
  • 2018 0 röster



Tidslinje

  • 1965 Börjar med tävlingsskytte

1968

  • 1968-11-24 10 plats i VPKs kretsseriefältskjutning Klass B kal .22
  • 1968 Sjunde plats i Klubbmästerskap i nationell skolskjutning 1968, klass B-C I-II
  • 1968 Fältskjutning seriepris, 12 plats

1969

  • 1969 Börjar läsa till civilingenjör
  • 1969 Tredje plats i klubbmästerskapet i internationell grovpistol
  • 1969-06-29 Tredje plats i VPK klass BCII
  • 1969-08-16 Ersättare i lagtävling i skolskjutning
  • 1969-11-23 Tredje plats i klubbmästerskapet i Klass 2 i VPK

1970

  • 1970-01 Börjar engagera sig i trafiksäkerhet
  • 1970-01 Modern avlider
  • 1970-04-26 Tävlar i klass 2 i fältskytte i Växjö PK
  • 1970-05-14 10 plats i seriefältskjutning i klass 3 i Växjö PK (Evedalstrofén)
  • 1970-08-07 Fick vapenlicens för pistol kal 5.6 för målskjutning (trol inköp inom 6 mån)
  • 1970 Tredje plats i årspokalstävlingen i klass 3, Växjö PK
  • 1970 2 plats i serieskjutning (prec) i klass 3 i Växjö PK

1971

  • 1971 Deltager i VPKs klubbmästerskap (serietävlan)
  • 1971-04-17 Deltager i Fältskjutning, klass 3, i VPK
  • 1971-11-21 Deltager i kretsmästerskap i fältskjutning klass 3F

1972

1973

1974

  • 1974-07-19 Fick vapenlicens för revolver S&W .357 Magnum för målskjutning (trol inköp inom 6 mån)
  • 1974-12 Färdig civilingenjör

1975

1976

  • 1976 Deltog i kurs för skytteinstruktörer
  • 1976 Vandringspris i fältskytte
  • 1976-09-19 Vann tävling i Magnumskytte
  • 1976-10-20 Fick vapenlicens för pistol Llama kal 7.65 (köptes från skytteklubben)
  • 1976-12-10 Andra plats i Tomtesmällen

1977

1978

  • 1978 Vandringspris i fältskytte
  • 1978 Gifter sig
  • 1978-1979 Läser ämneslärarutbildning

1979

  • 1979-05-23 Invaldes som medlem i Revolversällskapet
  • 1979-10-03 Fick vapenlicens för revolver S&W .22 och pistol Colt M1911 .44 för målskjutning (trol inköp inom 6 mån)
  • 1979-11-30 Tredje plats i Tomtesmällen

1980

  • 1980 210:e plats i pistol-SM

1981

  • 1981 Rundresa i USA
  • 1981-05-09 Vinner skyttetävling med alla träff
  • 1981 Kretsmästare i vapengrupp C

1982

  • 1982-02-08 6:e plats på tävling hos Revolversällskapet
  • 1982-04-12 Vann Tomtesmällen
  • 1982-08-27 Skiljer sig
  • 1982 Vandringspris i fältskytte

1983

  • 1983 Kompletteringsutbildning Juridik och handelsrätt
  • 1983-03 Brev till makthavare om väghållning
  • 1983-03-23 Svar från Trafiksäkerhetsverket angående väghållning

1984

  • 1984-07-14 Deltager i Nordiska mästerskapen i stridsskjutning i Oslo

1985

1986

  • 1986-02-28 MOP. Ingenjören är hemma i sin villa i Östergötland och träffar en kvinna på kvällen enligt egen utsago.
  • 1986-03-07 ca 16:00 Posten tömmer brevlådorna på fredagseftermiddagen. Detta är den tidigaste tid erkännandebrevet och licensansökan kan ha postats
  • 1986-03-08 Ansöker om tillstånd att köpa vapen (pistol 9mm och gevär 6.5mm). Under nuvarande innehav anges fem vapen. Av dessa en S&W 9mm (=.357)
  • 1986-03-09 ca 19:30 Posten tömmer brevlådorna på söndagskvällen. Detta är den senaste tid erkännandebrevet och licensansökan kan ha postats
  • 1986-03-09 Brev från "fraktionen" inkommer till postterminalen i Norrköping.(Uppslag:D5270-00)
  • 1986-03-09 20:18 Postterminalen kontaktar polisen (pa Jörgen Palm)
  • 1986-03-09 20:45 Jörgen Palm skriver minnesanteckningar om händelsen
  • 1986-03-10 Brevet och hylsorna registreras hos Tekniska roteln
  • 1986-03-10 ca 10:00 Bladh uppger på ledningsgruppsmötet att Gruvedal hämtat hylsorna i Norrköping och att undersökning pågår.
  • 1986-03-10 ca 19:30 Bladh uppger på ledningsgruppsmötet att Gruvedal undersöker hylsorna.
  • 1986-03-10 Gruvedal gör en undersökningsanteckning om att båda hylsorna är förstörda för att omöjliggöra identifikation.
  • 1986-03-11 ca 10:30 Lange uppger på ledningsgruppsmötet att hylsorna är förstörda i botten.
  • 1986-03-11 Regeringen Carlsson I tillträder
  • 1986-03-13 Notering "Till SKL"
  • 1986-03-13 Gruvdal hemställer SKL att systembestämma skrivmaskin
  • 1986-03-15 ca 10:00 Lange uppger på ledningsgruppsmötet att hylsorna är sönderrispade.
  • 1986-03-18 Svar från SKL om skrivmaskinssystem
  • 1986-03-19 Notering "Svm" eller möjligen "Svar"
  • 1986-03-25 Tomhylsorna skickas till SKL
  • 1986-04-02 Datum antecknat på SKLs svar om skrivmaskinsystem
  • 1986-04-10 Svar från SKL om tomhylsorna och de andra undersökningarna som beställdes samtidigt
  • 1986-04-15 Datum antecknat på SKLs svar om tomhylsorna
  • 1986-08-25 Monica Andersson pratar med Arne Blomberg på SÄK som uppger att de inte känner till något om fraktionen. krinsp Palmgren säger att originalbrevet inte åtföljdes av några hylsor.
  • 1986-08-29 R.W markerar uppslaget som färdigbearbetat
  • 1986-12-23 Får licens för inköp av sitt sjätte vapen. Vapnet måste köpas innan 1987-08-23.
  • 1986 Vandringspris i fältskytte

1987

  • 1987-03-29 Deltager i tävling i praktiskt skytte i Örebro
  • 1987-06-20 Köper ett vapen (CZ-75). Detta köp ligger till grund för indragning av vapenlicens 30 år senare enl Ingenjören.
  • 1987-06-28 Skriver till polisen att han köpt en CZ75 men att han inte köpt något mousergevär.
  • 1987-07-03 Anteckning: Slagning. Förekommer ej/M
  • 1987-08-23 Sista dag att anmäla köp av pistol.
  • 1987-09-19 Deltager i tävling i praktiskt skytte i Nyköping
  • 1987-09-24 Skriver till polisen och meddelar att han begärt häva köpet av CZ75.
  • 1987-11-21 Deltager i tävling i praktiskt skytte i Katrineholm
  • 1987 Köper ca 2000 9mm patroner i samarbete med Katrineholms Pistolskytteklubb.

1988

  • 1988-05-26 Brev med tidningsurklipp till Vägverket GD.
  • 1988-06-01 Svar från Vägverket angående väghållning
  • 1988-06-08 Brev till Vägverket GD
  • 1988-06-16 Svar från Trafiksäkerhetsverket angående trafiksäkerhet
  • 1988-06-28 Brev till Vägverket GD
  • 1988-06-30 Svar från Vägverket angående trafiksäkerhet. Refererar brev från 1988-06-28.
  • 1988-10 Börjar arbeta som processingenjör

1989

1990

1991

  • 1991 Minskat intresse för skytte
  • 1991-04-05 Signatur på Tekniska rotelns "inskrivningspapper"
  • 1991-11-21 PU registrerar handlingarna om erkännandebrevet
  • 1991-11-28 PU registrerar SKLs svar om erkännandebrevet
  • 1991-12-27 Köper luftgevär på Widforss i Stockholm

1992

  • 1992 I Monteray (kalifornien) och köper en Letherman-kniv som han senare bär mer eller mindre regelbundet
  • 1992-02-12 RPS skickar en förfrågan till skytteklubben om ammunition och grovpistolskyttar

1993

1994

  • 1994-02-01 Ordföranden i skytteklubben svarar på RPS brev.

1995

  • 1995 Slutar som lärare på högskolan

1996

  • 1996 Bor i Östergötland och renoverar huset inför avflyttning

1997

1998

  • 1998-09 Börjar som Regional Engineer på kemiföretag

1999

  • 1999-02-09 Flyttar
  • 1999-04-02 Flyttar igen

2000

  • 2000-01-24 Flyttar in i det nybyggda huset i Stockholmstrakten.

2001

2002

  • 2002-07-05 Brev inkommer till statsminister Göran Persson innehållandes sedvanlig argumentation
  • 2002-07-10 Svar från statsrådsberedningen på brev till Göran Persson
  • 2002-08 Svar från Näringsminister Björn Rosengren på brev som inkommit 2002-07-05
  • 2002-08-19 Brev inkommer till statsminister Göran Persson. Innehåller mordhot mot Anna Lindh samt sedvanlig information om väghållning. Refererar brev till Persson 2002-07-04
  • 2002-09-07 Svar från Statsrådsberedningen å statsminister Göran Perssons vägnar angående väghållning

2003

  • 2003-05 Slutar på Kemiföretaget
  • 2003-06 Börjar på jobba med kontroll inom byggbranschen
  • 2003-07-31 Skriver "analys" av väghållningsproblematiken

2004

  • 2004-04 Börjar som sakkunnig i vissa byggfrågor

2005

  • 2005-05-10 Skrivit provokativt brev till Bodström vilket sedan ledde till dom om förtal och hot. Brevet handlar om återinförande av dödsstraff för att tillämpas på Skogö.
  • 2005-06 Jobbar med MLM/pyramid-försäljning
  • 2005-12-12 Skrivit provokativt brev till Bodström. Brevet handlar om tidsplan för dödsstraff på Skogö.
  • 2005-12-12 Skrivit provokativt brev till Bodström. Brevet handlar om återinförande av dödsstraff för att tillämpas på Skogö.
  • 2005-12-28 Skrivit provokativt brev till Skogö vilket sedan ledde till dom om förtal och hot.

2006

  • 2006-01-03 Anmälan om hot mot tjänsteman och förtal från Vägverket inkommer till Polismyndigheten i Stockholms Län
  • 2006-01-04 Husrannsakan och beslagtagande av vapen. Ingenjören förhörs på Handens polisstation
  • 2006-01-04 Skriver brev till Per Nuder, Finansdepartementet
  • 2006-01-05 Anmälan om olaga vapeninnehav upprättas
  • 2006-01-06 Ingenjören lämnar in brev med kompletterande uppgifter till Handens polisstation
  • 2006-01-08 Skickar handskrivet brev till Pierre Voltaire (FU-ledare?)
  • 2006-01-11 Brev till Thomas Bodström, Justitiedepartementet. Ett milt brev, nästan ursäktande om tidigare brev. Innehåller dock den vanliga argumentationen om trafiksäkerhet
  • 2006-01-12 Brev till Pierre Voltaire om varför han blivit anmäld.
  • 2006-01-20 Brev till Ingemar Skogö, Vägverket. Håller Skogö ansvarig för dödsolyckor
  • 2006-01-22 Brev till Ingemar Skogö, Vägverket. Sedvanlig argumentation om salt
  • 2006-01-28 Bodströms familj hotas av okända. Får säpo-bevakning.
  • 2006-01-29 Brev till Ingemar Skogö, Vägverket
  • 2006-02-04 Brev till Tomas Bodström, Justitiedepartementet. Sedvanlig argumentation om salt
  • 2006-02-06 Brev till Ingemar Skogö, Vägverket. Ett milt brev, nästan ursäktande om tidigare brev. Innehåller dock den vanliga argumentationen om trafiksäkerhet
  • 2006-02-08 Brev till Pierre Voltaire och ber om vapen tillbaka. "Obs ej hot!"
  • 2006-02-24 Skogö förhörs
  • 2006-05-23 Tingsrättsförhandling
  • 2006-06-20 Skogö förhörs
  • 2006-09-17 Konfronterar Thomas Bodström på stan och frågar varför han inte fått svar på sitt brev.
  • 2006-10-12 Polisen faxar kopior på licenshandlingar från 1986-12-23
  • 2006-11-17 Ingenjören förhörs
  • 2006-12-15 Svar från riksrevisionen ang tidigare mail.

2007

  • 2007-01-04 Brev till Beatrice Ask inkommer till Justitiedepartementet. Bifogar brevet till Bodström om dödshot mot Skogö.
  • 2007-05-17 Skickar brev till Skogö
  • 2007-05-21 Brev inkommer till statsminister Fredrik Reinfeldt (skrivet 2007-05-17). Innehåller tips till Reinfeldt och klagomål om Skogös förordnande. Innehåller en sång om Skogö samt tidningsurklipp.
  • 2007-11-06 Hovrättens huvudförhandling. Ingenjören missnöjd med att han inte fick visa sina fyra powerpoint-presentationer med ca 100 sidor.
  • 2007-11-11 Skriver brev till Svea hovrätt
  • 2007-11-27 Brev inkommer till Svea hovrätt där Ingenjören önskar förlängd tidsfrist för överklagan

2008

  • 2008-01-14 Högsta domstolen avslår ansökan om prövningstillstånd
  • 2008-01-17 Skriver brev till Högsta domstolen och överklagar domen
  • 2008-01-20 Skriver brev till Beatrice Ask, Justitiedepartementet angående hur han behandlats av rättsväsendet
  • 2008-01-21 Lämnar brev på Rosenbad. Pratar med Reinfeldt
  • 2008-01-21 Skickar mail till Beatrice Ask, Justitiedepartementet
  • 2008-01-24 Svar från Justitiedepartementet å Beatrice Asks vägnar att ministrar inte får lägga sig i domstolars enskilda ärenden
  • 2008-06-06 Skickar brev till Skogö. Försvar och argumentation mot Skogös anmälan, kryddat med väghållningshat.
  • 2008-06-18 Brev inkommer till statsminister Reinfeldt om väghållning och Skogö. Refererar till möte i mellan Ingenjören och FR i Rosenbad 2008-01-21
  • 2008-06-24 Brev inkommer till Beatrice Ask, Justitiedepartementet. Argumenterar om att de ska ägna sig åt väghållningsfrågan istället för att döma honom.
  • 2008-07-23 Svar från Svea hovrätt ang brev som inkommit 2008-07-22. Upplyser om vad som krävs för resning.
  • 2008-10-07 Länsrätten meddelar dom
  • 2008-10-14 Brev skickas till Länsrätten i Stockholms län där Ingenjören önskar att de "drar tillbaka" domen.
  • 2008-10-17 Svar från Länsrätten om att den inte har möjlighet att dra tillbaka domen.
  • 2008-10-20 Brev skickas till David Säfve på Svea hovrätt. Refererar brev från 2008-07-23. Innehåller mest de vanliga formuleringarna angående hans hjärtefråga uppblandat med kritik om hans egen dom.
  • 2008-10-25 Brev skickas till Johan Munck på Högsta domstolen där Ingenjören klagar på hur rättsprocessen mot honom har gått till.
  • 2008-10-28 Brev inkommer till Beatrice Ask, Justitiedepartementet. Förvirrad argumentation om hur Ingenjörens mål i vapenfrågan påverkar väghållningen. Refererar brev med samma adressat 2008-06-18

2009

  • 2009-02-19 Brev inkommer till regeringsrätten där Ingenjören överklagar återkallande av vapenlicenser. Innehåller argumentation om varför återkallandet var felaktigt. Viss rimlig bevisföring förekommer. Intyg om inköp och kopia på licens visas.
  • 2009-03 Skapar twitterkonto
  • 2009-03-11 Brev inkommer till regeringsrätten där Ingenjören överklagar återkallande av vapenlicenser. Innehåller mest de vanliga formuleringarna angående hans hjärtefråga.
  • 2009-03-12 Ännu ett brev inkommer till regeringsrätten där Ingenjören överklagar återkallande av vapenlicenser. Innehåller mest de vanliga formuleringarna angående hans hjärtefråga.
  • 2009-10-27 Brev inkommer till bla justitiedepartementet i vilket Ingenjören motsätter sig ersättningen han fått för beslagtagna vapen.
  • 2009-12-29 Brev inkommer till statsminister Fredrik Reinfeldt med tips om hur han ska kommunicera skatter.

2010

  • 2010-01-27 Brev till Lena Erixon, Vägverket. Sedvanlig argumentation.
  • 2010-02-25 Åttasidigt brev inkommer till Justitiedepartementet främst till Beatrice Ask men också ett flertal andra med olika befattningar i samhället. Innehåller sedvanlig argumentation, men också argumentation om övergrepp i hans mål. Innehåller överklagan över dom från Hovrätten (558-164-2006). Nämner att Palmemordet inte preskiberas i förbifarten.

2011

  • 2011-10-02 Mail till statsminister Reinfeldt om väghållning
  • 2011-10-30 Mail till Charlotta Lindmark för vilket han blir misstänkt för olaga hot alt hot mot tjänsteman
  • 2011-11-15 Mail till Charlotta Lindmark för vilket han blir misstänkt för olaga hot alt hot mot tjänsteman

2012

  • 2012-01-02 Mail inkommer till Statsminister Reinfeldt om rättsväsendet med krav på nedläggning av domstolarna.
  • 2012-01-11 Mail inkommer troligen till domstolen samt kopia till Statsminister Reinfeldt om domen mot Ingenjören. Innehåller bilder på ej beslagtagna vapentillbehör samt tidningsurklipp om Ingenjörens vinst i skytte. Innehåller också en sansad redogörelse för Ingenjörens liv och leverne
  • 2012-02 Skapar twitterkonto
  • 2012-03-22 Brev inkommer till statsminister Reinfeldt om sedvanlig argumentation om trafiksäkerhet samt rättsväsendet. Kräver att han frias från samtliga brott.
  • 2012-06-18 Träffar på Ygeman på tunnelbanan (efter viss kartläggning av Ygeman)

2013

  • 2013 Börjar blogga
  • 2013-10-02 Placerar bombattrapp utanför Trafikverket i Borlänge
  • 2013-10-28 Mail med bilder till Beatrice Ask mfl
  • 2013-11-30 Samtal med Elmsäter-Svärd om trafiksäkerhet
  • 2013-12-04 Mail med språkanmärkningar till Björklund och Fridolin mfl
  • 2013-12-25 Mail med "julkort" till Beatrice Ask mfl
  • 2013-12-02 Samtal med Anders Pihlblad om trafiksäkerhet
  • 2013-12-02 Samtal med Lena Sundström om trafiksäkerhet
  • 2013-12-30 Träffar Lars Ohly (v) och pratar trafiksäkerhet

2014

  • 2014-01-02 19:20-19:51 Förhör ang olaga hot mot tjänsteman och falskt larm.
  • 2014-01-02 20:25 Husrannsakan i villan i stockholmsområdet
  • 2014-01-07 Träffar Marko Lehtosalo och pratar trafiksäkerhet
  • 2014-02-04 Epost till Beatrice Ask mfl med fråga om han får åka utomlands utan att svensk polis ingriper.
  • 2014-03-24 Konfronterar Carin Jämtin och Mikael Damberg efter visst efterföljande
  • 2014-05-08 Träffar Ingvar Carlsson på Strandvägen. Säger att han varnat Persson att Lindh skulle mördas
  • 2014-08-15 Bildar eget bolag
  • 2014-08-19 Konfronterar Marko Lehtosalo utanför frisörsalongen
  • 2014-08-22 Epost till många i regeringen mfl ang Reinfeldt
  • 2014-08-23 Konfronterar Peter Wolodarski
  • 2014-08-25 Epost till Beatrice Ask mfl.
  • 2014-08-26 Epost till Beatrice Ask mfl.
  • 2014-09-0X Konfronterar Bo Könberg
  • 2014-09 Slutar på arbeta / pensionerar sig
  • 2014-11 Skapar twitterkonto
  • 2014-11-12 Konfronterar Lotta Gröning
  • 2014-11-12 Flyger från Luleå till Stockholm
  • 2014-12-02 Konfronterar Björn Skifs

2015

  • 2015-06-05 Epost med slagord till Morgan Johansson
  • 2015-09 Skapar twitterkonto

2016

  • 2016-03 Skapar twitterkonto
  • 2016-03 Skapar twitterkonto
  • 2016-11-27 Epost till Magdalena Anderson och Ulf Kristersson om det vanliga

2017

  • 2017 Börjar som språkpolis (enligt egen uppgift)
  • 2017-12-12 Epost till halva myndighetssverige med några korta slagord specielt riktad till Bucht
  • 2017-12-20 Epost till halva myndighetssverige med några korta slagord

2018

  • 2018 Börjar twittra
  • 2018-11-16 Epost med slagord till riksdagsledamöter mfl om språk i public service

2019

  • 2019-12-19 Brev till Vägverket med krav på underhåll av de vägar han ämnar använda under julhelgen.

Referensdokument

1974-07-19 Licens SW357M27-2.jpeg
1986-03-08 Ansökan om vapenlicens.png
1986-03-09 2045 D5270-00 Saltfria-vägar-fraktionen-tar-på-sig-mordet brev till KOF 1.png
2005-05-10 Bodström Återinförande av dödsstraff i Sverige.png
2005-12-15 Skogö Död åt vägsaltare.png
2006-01-04 Omhändertagande av vapen vid husrannsakan.png
2006-01-04 Beslag av vapen vid husrannsakan.png
2009-10-27 Värdering av skjutvapen.png