DNA i forensiken
Från wpu.nu
Bakgrund
DNA är en mycket lång molekyl som finns i cellkärnan i nästan varje cell. Röda blodkroppar saknar DNA. På grund av DNA:ts längd packas det på ett mycket kompakt och komplicerat sätt till kromosomer. Kromosomerna finns parvis, där en kommer från varje förälder. Varje gång en cell skall delas lindas DNA:t upp och kopieras. Kopiorna dras sedan åt var sitt håll i cellen för att det skall hamna en kopia i varje cell. Trots att maskineriet som sköter kopieringen är mycket noggrant, tex finns ett enzym som korrekturläser kopiorna, sker det ibland kopieringsfel, sk mutationer. Beroende på var i DNA:t mutationen hamnar får den olika betydelse. Om den hamnar på ett viktigt stället, som tex i en regleringssekvens eller en sekvens som kodar för ett enzym som är viktigt i tex transkriptionen, kommer cellen snart dö. Hamnar den på andra ställen kan det leda till sjukdomar. Vissa ställen på DNA-strängarna har mycket liten funktion, och där kan mutationen leva kvar utan att ha någon nämnvärd funktion. Detta medför att vissa sektioner av DNA-sekvensen har mycket högre variabilitet. Det är dessa sektioner som används för att identifiera personer via DNA.
Många processer i cellen kräver att DNAt klipps upp, bla för att försvara sig mot invaderande DNA. För detta finns det molekyler som klipper DNA-strängen. De är sekvensspecifika och klipper endast om de känner igen en viss DNA-sekvens, på ca 3-6 baspar. Med hjälp av ett antal restriktionsenzymer som känner igen olika sekvenser kan man då alltså klippa upp DNA:t i bitar, vars längd helt beror på var enzymerna hittar sina sekvenser i DNA:t. Med hjälp av elektrofores kan man sen separera DNA-strängar av olika längder, och på så sätt få ett "fingeravtryck" som är specifikt för en person.
mtDNA
Det finns också en mycket mindre uppsättning DNA i mitokondrierna. Mitokondrier är små "organ", s.k. organeller i cellen. Deras uppgift är att förse cellen med energi i en form cellen kan använda. Eftersom mitokondrierna är förhållandevis stora får de bara plats i kvinnliga könsceller, och ärvs således endast på mödernet. Detta gör att man kan få ut annan information om bla släkter och förfäder.
I Palmeutredningen
- D7512-10 SKL DNA LCL-tekniken ?
- I7551-00 Ringenvapnet verkar gett förhoppningar om att hitta DNA
- E63-28 Försök att få tag i DNA från Stig Engström genom att eftersöka brev han skickat (och slickat igen).