wpu.nu

Sida:Ann-1980-08-01 Leif GW Persson horor hallickar och torskar.pdf/29

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


or. Närmare 2/3 av dem är 24 år eller yngre. Den största andelen återfinns i åldersintervallet 18-24 år. Drygt halften, 54 procent, tillhör denna ålderskategori. Nio procent 28 kvinnor) är 17 år eller yngre. De två yngsta som identifierats elva resp tolv år. Genomsnittsåldern i den undersökta gruppen är 23 år.

I anslutning till dessa uppgifter och den i massmedia ofta förekommande diskussionen om den s k barn- och ungdomsprostitutionen kan det vara värt att understryka bl a följande. Mindre än en procent av de gatuprostituerade som förekommit på gatan med så pass hög frekvens att de kunnat identifieras är under 15 år. Nio procent är under 18 år. Gruppen prostituerade där kunden, genom att köpa den prostituerades tjänster, kan göra sig skyldig till lagbrott (otukt, förförelse av ungdom) är således mindre än tio procent.

Andelen prostituerade under 13 år i det redovisade materialet uppgår till nio procent. Genom att risken att identifieras ökar kraftigt ju yngre den prostituerade är, och genom att materialet över identifierade gatuprostituerade endast omfattar cn (mindre) del av samtliga kvinnor som prostituerat sig på gatan under den aktuella tiden, är andelen prostituerade som är yngre än 18 år i själva verket väsentligt mindre än så. Också deras prostitutionsfrekvens, deras "flit", är åtskilligt lägre än för genomsnittet.

Att ge någon mer precis skattning av andelen varn- och ungdomsprostituerade är tyvärr omöjligt (se nedan avsn III.4 o III.5). Om man betraktar hela den aktuella gruppen, dvs samtliga kvinnor som åtminstone någon gång prostituerat sig på gatan under perioden jan 1978 t om juni 1979, kan man dock med säkerhet påstå följande:

(a) andelen prostituerade under 18 år är mindre än fem procent (b) andelen prostituerade under 15 år utgör högst ett par promille av hela gruppen

(c) de yngsta prostituerade har väsentligt lägre frekvens på sin prostitution än genomsnittet gatuprostituerade

(d) de yngsta prostituerade har genomgående en problematisk bakgrund, genomsnittligt kan man säga att det handlar om s k

flickhemsklientel

De ovan redovisade siffrorna jävar på avgörande punkter olika påståenden

40

som gjorts om denna prostitution. Gruppen är således utomordentligt liten. Storleken av den är heller inte sådan att det är på minsta vis meningsfulit att diskutera hur den förändrats över tiden. An mindre är det berättigat att hävda att den ökat. Tvärtom antyder data från tidigare undersökningar (Takman) att barn- och ungdomsprostitutionen ser ut på ungefär sanıma sätt i dag (och är av ungefär samma omfattning) som den gjort sedan tiden efter andra världskriget. Det senare gäller inte minst flickorias bakgrund. Precis som i Takmans undersökningar är det fråga om flickor med påtagliga sociala och andra problem. Inte helt vanliga småflickor som går på gatan för att "spara ihop till en egen häst".

Av den undersökta gruppen var knappt hälften (48 procent) bosatta inom Stockholms kommun. De övriga flickorna kommer från hela landet, dock med övervikt för omkringliggande kranskommuner.

Av de som var bosatta inom Stockholms kommun var 78 procent svenska medborgare. Av dem med utländsk härkomst dominerar de finska flickorna. Ca hälften av de utländska kvinnorna var från Finland. Vad gäller kvinnornas nationalitet är bilden likartad också för de kvinnor som är bosatta utanför kommunen. Ser man till gruppen som helhet finner man att ca 75 procent av de gatuprostituerade sum identifie.ets är svenska medborgare. Av de resterande 25 procenten är knappt hälften finskor. Andelen utländska kvinnor är således väsentligt högre i gruppen av identifierade gatuprostituerade än i befolkningen som helhet.

Brottsligheten inom gruppen är mycket hög. Drygt hälften av kvinnorna (53 procent) fanns registrerade i person- och belastningsregistret för olika brott. Som en jämförelse kan nämnas att ca 2-3 procent av den kvinnliga befolkningen finns intagna i detta register. De vanligaste brotten var stöld, snatteri och bedrägeri. Av dem som registrerats för brott hade inte mindre än nittio procent meddelats påföljder avseende brott mot 8-12 kap brottsbalken, dvs de sk förmögenhetsbrotten. Narkotikabrotten utgör också en stor grupp. Ca en fjärdedel av den brottsregisternoterade hälften, dvs ca 1/8 av hels materialet, har dömts för narkotikabrott. Ftt mindre antal finns registrerade för andra brott, bl a rån och misshandel.

Om vi ser på påföljdssida.. så förstärks det tidigare intrycket av att gruppen är högt belastad. Den mest belastade kvinnan har sammanlagt tolv domar, varav sex fängelsedomar. Tio procent av kvinnorna har dömts till fängelse

41