wpu.nu

Sida:Ann-1980-08-01 Leif GW Persson horor hallickar och torskar.pdf/31

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


te, och prostituerar sig vid enstaka tillfällen under en kortare tid löper små risker att identifieras som prostituerade och kommer heller inte att ingå i den grupp vars inkomster jag redovisat ovan. Bilden gäller för de professionella (eller mer professionella) gatuprostituerade.

De professionelia gatuprostituerade har alltså små eller inga inkomster av vanligt arbete. Däremot bereder sig många av dem avsevärda inkomster genom sin prostitution. Vad beträffar den aktuella gruppen på närmare 350 kvinnor torde ca en tredjedel av dem ha tjänat mer än 100 000 kronor per år (och i enstaka fall ännu högre belopp) på sin prostitution. Många av dessa kvinnor är narkotikamissbrukare. Deras yrkesskicklighet som prostituerade, och attraktionsförmåga på kunderna, är av naturliga skäl sällan i paritet med de utåt sett välordnade yrkesprostituerades, de som är kärnan i kären av gatuprostituerade. Samtidigt arbetar de betydligt mer är den senare kategorin. Vissa av missbrukarna finns på gatan från tidiga morgonen till sena kvällen, flertalet av månadens dagar.

precis som alla Med inkomster av prostitution är det på det viset att de andra inkomster - skall tas upp till beskattning. Detta inträffar dock aldrig vad beträffar gatuprostitutionen. I enstaka fall där skattemyndigheterna kommit på prostituerade så har man skönstaxerat dem. Däremot känner jag inte till något fall där man lämnat över de skattebrott som det fullt klart varit fråga om, till åtal. Skälet torde vara att man försökt hantera en olustig fråga - att inkomster av prostitution skall beskattas och således till väsentliga delar tillfalla stat och kommun med något slags diskretion. Utfallet av dessa skönstaxeringar har självfallet inte varit imponerande. Bl a av den orsaken att det sällan funnits några pengar att hämta. De har redan varit förbrukade.

Prostitutionen i sig är inte kriminaliserad. Den genomsnittliga prostituerade gör sig ändå skyldig till brott genom att hon undanhåller sina inkomster av prostitutionen från beskattning. I åtskilliga fall torde det dessutom, om man skall vara strikt och enbart se till beloppen, röra sig om grova skattebedrägerier.

Det är främst två frågor som är intressanta när man ser på de prostituerades inkomster. För det första: Vilken roll spelar pengarna som orsak eller "drivkraft" till prostitutionen? Får det andra den närliggande frågan, vart pengarna tar vägen. Båda problemen är komplicerade. Dessutom varierande till

44

sin innebörd uch sina konsekvenser för olika prostituerade och olika typer av prostitution. Jag har därför valt att behandla dem i ett sammanhang (se avsn VII, IX o X nedan).

III.3 Gatuprostitutionen enligt observationsdata. Metodproblem m n

De registerdata som jag redovisat i föregående avsnitt avsåg gatuprostituerade som identifierats under perioden jan 1978 t om juni 1979.

För samma period föreligger också direktobservationsdata om gatuprostitutionen på Malmskillnadsgatan och Östermalm. Data om bl a de gatuprostituerade och deras kunder har samlats in vid sammanlagt 502 observationstillfällen under denna period. Observationerna täcker hela den aktuella tidsperioden (olika månader under perioden, veckor, veckodagar och tidpunkter på dygnet) och de utvalda observationstillfällena fördelar sig systematiskt över perioden. Detta för att man genom urvalet skall kunna fånga in gatuprostitutionens tidsmässiga variationer. I genomsnitt har vi gjort (knappt) en observation per dygn av gatuprostitutionen på Malmskillnadsgatan resp Östermalm under den aktuella perioden januari 1978 t om juni 1979. Urvalsperioden täcker 18 timmai per dygn (08-02), och varje hel timme har samma antal observationer i urvalet. Urvalsstorleken, dvs den observerade tiden genom den totala tiden under perioden, utgör knappt en procent inom respektive distrikt (Malmskillnadsgatan resp Östermalm).

Som jag påpekat inledningsvis finns det också observationsdata som avser tiden före 1978 resp juli och augusti 1979. De senare data, har jag dock ej använt i detta avsnitt (däremot i avsn III.4, III.5 och VIII). Skälet är att jag här gjort en jämförelse mellan de tidigare registerdata och observationsdata i olika avseenden och att jag vid den jämförelsen vill ha data som avser samma tidsperiod.

Observationerna är av två slag. För det första har vi sk "screeningar" av de två aktuella områdena. Med detta menas att vi cirklat igenom områdena i bil och i ett sammanhang samlat in våra observationer. (räknut prostituerade, antecknat kunder etc) En sådan "screening" tar ca tio minuter att genomföra på respektive ställe. Först har vi cirklat igenom området vid Malmskillnadsgatan enligt en bestämd körplan. Därefter har vi begett oss till Östermalm (fe-tio minute med bil) och gjort motsvarande. Nittio pro45