wpu.nu

Sida:Ann-1980-08-01 Leif GW Persson horor hallickar och torskar.pdf/48

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


Prostitutionen kan ge höga inkomster. De kvinnor som, utan att vara missbrukare, hammac i en social situation som nödvändigt kräve, höga inkomster blir på sitt sätt lika beroende av prostitutionen som missbrukarna. För dem är det ju enda sätiei att vidmakthålla den existens som de byggt upp. Typexemplet skulle vara vissa av de kvinnor som man möter inom massagebranschen.

Prostitutionen är en marknad. Under början av 70-talet inträffar en mängd saker som gör marknadsbetingelserna gynnsammare. Den ideologiska processen som underlättar att enskilda individer prostituerar sig, och som gör det legitimt för män att köpa sig sexuella tjänster. Faktiska marknadspådrivande faktorer som missbruk av narkotika, det faktum att prostitutionen i sig kan bli en orsak till fortsatt prostitution etc. Lättheten i att etablera sig som prostituerad. Det är lätt att gå ned på gatan. Samhället bryr sig inte om att man gör det. Det är lätt att skaffa våning för ett massageinstitut. Det är lätt att nå presumtiva kunder genom annonser eller bara genom att visa sig. För en stor grupp av kvinnor i riskzonen är detta tillräckligt för att man skall ta steget in i prostitutionen.

Den nedgång i prostitutionen som följer efter några år kan på samma sätt förklaras genom att marknadsbetingelserna försämras. De ideologiska förutsättningarna blir sämre. Den sexuella liberaliseringen kritiseras. Man börjar bygga upp de gamla hindren igen. Samhället ingriper på olika sätt. Massmedia, polis och socialvård verkar i förening mot prostitutionen.

Några exempel. Genom annonsstoppet gör man det svårare att nå ut till kunderna. Genom skriverier om fastighetsvärdar som hyr ut till prostituerade försvårar man för de prostituerade att skaffa sig lokaler. Rent allmänt så alarmerar man polis, socialvård och andra myndigheter till åtgärder.

Polisen griper in på olika sätt. Man spränger bordellkedjor och griper kopplare. Dessa personer åker in. De prostituerade sags upp från sina ateljéer och skräms iväg från gatan. Kunderna likaså. Plötsligt är det ganska besvärligt att vara prostituerad eller kund till prostituerade. Anyo så begränsas prostitutionen till sin hårda kärna av prostituerade och kunder.

VII.4

Prostitutionsläget i Stockholm jämfört med landet i övrigt

Jag har försökt relatera mina skattningar av prostitutionens omfattning

78

i Stockholmsområdet till den prostitution com vi har på annat håll i landet, t ex Malmö- och Göteborgsområdet. Med reservation för att mina kunskaper om situationen i de senare områdena främst grundar sig på uppgifter i andra hand (Fredriksson & Linds beskrivning av situationen i Malmö, uppgifter ur prostitutionsutredningens underlag om situationen i Malmö och Göteborg) skulle jag ändå vilja hävda att prostitutionen i Stockholm inte tycks vara högre än i de båda andra storstadsregionerna om man tar hänsyn till skillnaderna i befolkningsunderlag, samt riskerna för regionella omstruktureringar av prostitutionen i Malmö genom bl a närheten till Köpenhamn (Nordens prostitutionscentrum).

Tvärtom finns det t om data som talar för att mängden prostituterade per capita (d vs räknat mot befolkningen) kanske är något Tägre i Stockholm än i Göteborg och Malmöregionen.

Jag tror också att nedgången av prostitutionen i Stockholm har varit ungefär lika kraftig som den i Malmö. Situationen i Göteborg tror jag kännetecknas av en högre grad av stabilitet. Dock med undantag för massageinstituten och poseringsateljéerna där polisen på senaste tiden "stängt "ett flertal sådana.

VII.5

Övriga synpunkter

I en längre rapport som den här är det oundvikligt att man berör olika frågeställningar och problem som inte alldeles enkelt låter sig pressas in i den övergripande dispositionen. Jag tänkte ta fatt i ett par sådana lösa trådändar som jag lämnat i det föregående. Den ena gäller den dåliga överensstämmelsen mellan massmedias beskrivning av prostitutionens utseende och utveckling, och de uppgifter som framkommit i den här undersökningen (se avsn I.5). Den andra "trådändan" avser en detalj. De prostituerade transvestiterna (s 4).

Med så där 15-20 års mellanrum har vi här i landet haft stora prostitutionsdebatter. Den senaste, som fortfarande pågår, tog sin början under mitten av 70-talet. Dessförinnan hade vi en i slutet på 50-talet (se Engström, Pressen och sexualbrottsutredningen, i Rättspolitiska studier en vänbok till Björn Kjellin, Malmö 1977). Det intressanta är argumentationen. Varje gång prostitutionen behandlats offentligt under 1900-talet har således argumentationen varit nästan identisk: "Prostitutionen ökar

79