wpu.nu

Sida:Ann-1999-09-13-JA25000-00 SOU 1999 88 Del 3 GRK Granskningskommissionens betänkande.pdf/22

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


Hon har ytterligare en minnesbild ett par minuter efter den första iakttagelsen av en man som stod inne på Tunnelgatan vid den barack som då fanns där. Lisbeth Palme anger på den bifogade skissen mannens position. (---) Mannen stod med ansiktet vänt mot henne. Lisbeth Palme har ett intryck av att de tre iakttagelserna rör samme man. Lisbeth Palme var vid tillfället mycket observant på sin omgivning, eftersom hon med blicken sökte någon som kunde hjälpa henne. I ett tidigt skede såg Lisbeth Palme också en man som var iklädd en beige jacka. Jackan var ljus, troligtvis av mockaskinn. Den mannen befann sig betydligt längre norrut på Sveavägen än den första mannen som hon hade iakttagit. Mannen med den beigefärgade jackan verkade avvisande till att hjälpa henne. Lisbeth Palme har inte någon minnesbild av några andra personer förrän ett flertal personer strömmade till platsen.

Efter rättegångarna mot Christer P hölls ett förhör den 3 november 1993. Förhöret genomfördes i Lisbeth Palmes bostad av kriminalkommissarien PaUL J och en kriminalinspektör. Förhörsprotokollet omfattar sex sidor. Vid tillfället förhördes Lisbeth Palme bl.a. om vardagsvanor/rutiner inom familjen, eventuella iakttagelser den 28 februari 1986, signalementet på gärningsmannen, fantombilderna, livvaktsskyddet och eventuella hotbilder.

Utöver vad som framgår i den angivna dokumentationen har ytterligare samtal förekommit. I en promemoria upprättad den 24 mars 1986 redovisade tf kriminalkommissarien Lars C sina åtgärder under mordnatten. Det framgår bl.a. att han från mordplatsen på eget initiativ begav sig till Sabbatsbergs sjukhus, där han vid två tillfällen fick ”prata en kort stund med Lisbeth Palme”. I promemorian står:

Fru Palme hade ingen uppfattning om vem som kunde ha avlossat skotten. Signalement: stor, kraftig, mörkhårig iklädd midje- eller 34-lång blå eller mörkblå täckjacka. (---) Försök gjordes av mig att få ytterligare information om hur de gått, ev kulbana och bättre signalement. Fru Palme var mycket chockad och kunde inte för stunden lämna fler upplysningar.

Ytterligare en polisman talade med Lisbeth Palme på mordnatten. Det var polisinspektören Åke R som från Stockholmspolisens sambandscentral beordrades till Sabbatsbergs sjukhus. För Juristkommissionen uppgav

Åke R bl.a. följande:S

8

Citerat från Juristkommissionens samtalsuppteckning den 6 mars 1987.