wpu.nu

Sida:Broken/Ann-1999-09-13 1327 Granskningskommissionens bet\xc3\xa4nkande ang\xc3\xa5ende brottsutredningen efter mordet p\xc3\xa5 statsministet Olof Palme Del 3 1999\x3b88 - Del 3\x2epdf/200

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


tika som hänförs till respektive kategori. Den bör läsas med beaktande av att ”profiling” inte är en vetenskap och att de kriterier som uppställs aldrig är avsedda som annat än "tumregler”. 34 Metoden. Det finns enligt Ressler inget som hindrar att ”profiling” används i samband med ett enskilt brott, dvs. det behöver inte vara fråga om ”seriebrott”, inte heller behöver det vara fråga om sexualbrott. Det avgörande är om brottet lämnat tillräckligt med spår att analysera. Ett statsministermord skiljer sig i den bemärkelsen inte från andra brott där det kan vara aktuellt att teckna en profil. Resslers bedömning var här alltså identisk med den som gjordes av FBI-gruppen.

Frågan om den information som föreligger från brottsplatsen i mordfallet Olof Palme är tillräcklig för en profil besvarades även av Ressler bestämt jakande. Också han ansåg att det fanns mycket tolkningsbar information inte minst från själva mordplatsen.

På frågan om en profil kan konstrueras när det redan finns en misstänkt i utredningen svarade Ressler, att det i sådana fall alltid finns en risk att profilen följer det scenario som redan etablerats i utredningen. Det är därför viktigt att den som gör profilen avskärmar sig från information om den misstänkte. Det var så FBI gjorde sina profiler, enligt Ressler; man undanbad sig all information från den lokala polismyndigheten som gällde misstänkta individer. Risken för påverkan av vad som är känt om enskilda misstänkta är enligt Ressler ett mycket gott skäl för att använda någon utomstående för att göra profileringsarbetet. På frågan om det var helt oförenligt med metoden att den som gör profilen har god kunskap om den misstänkte svarade Ressler, att det i och för sig var möjligt att göra en profil även på det sättet. Han ansåg dock att det var lite som att ”spänna kärran för hästen”, men visst, det var möjligt. Han framhöll dock att det var riskfyllt, eftersom profilen skulle kunna påverkas eller kunna beskyllas för att vara påverkad. Även Ressler förde i detta sammanhang fram alternativet ”personality assessment”. En sådan besvarar frågan ”Är den person vi misstänker en realistisk gärningsman?” utifrån det man vet från brottsplatsen etc.

serade eller oorganiserade (se t.ex. Douglas, Burgess, Burgess och Ressler, Crime Classification Manual, 1997, s. 9). Det förefaller då rimligare att spara "kaotiskt” till just extrema fall av oorganiserade brott och brottslingar. Vi använder därför termen oorganiserad som översättning till disorganized.

Se Ressler & Shachtman, Whoever Fights Monsters, St. Martin's Press, New York 1992, Kapitel 6 ”Organized and Disorganized Crimes” s. 128-151.

34