wpu.nu

Sida:Pol-1986-05-09 N3217-01-B Skottspårsundersökning-BKA-ang.-VG.pdf/5

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


Resultat

Vid undersökningen av parkasen har inga besudlingar hittats som med hänsyn till sitt utseende leder till slutsatsen att parkasen varit i kontakt med ett sk jutvapen. I synnerhet kan det med bestämdhet uteslutas att något skjutvapen varit transporterad i parkasens ficka. Av erfarenhet kan sägas att det ifrågavarande vapensystemet då det varit i kontakt med några områden på parkasen skulle ha avsatt tydliga spår efter sig, detta understryks ytterligare av förutsättningen att omedelbart efter avskjutandet har ingen rengöring av vapnet ägt rum. På utsidan av parkasen och i ena fickan blev besudling påvisad i vilken för krutrök karakteristiska element Bly, Barium, Koppar och Aluminium har påvisats. Helhetsbilden ger dock de intrycket att besudlingen handlar om smuts som under längre tid kan ha anbringats. I detta sammanhang måste dock följande hänvisning göras: de för rök särskilt karakteristiska elementen bly och barium förekommer i dag flitigt också i den allmänna omgiviningsförsmutsningen. (Källa för bly är t ex bensinavgaser). Enbart påvisande av dessa element tillåter inte slutsatsen att besudlingen har något samband med avgivandet av skott respektive vapen - eller ammunitionskontakt. För att denna tes skall uppfyllas är det mycket mera nödvändigt att elementen Bly, Barium, Koppar (och andra) i sina små partiklar i sammanhanget tilldelas en större fördelning och att strukturen på dessa smådelar får en helt annan betydelse.

I högra ärmen på parkasen blev visserligen en liten rökpartikel (se bild 2) påträffad. Denna lilla del härstammar dock troligen från ett annat vapensystem än de rökpartiklar vilka fastställdes på kappan tillhörande fru Palme (se avsnitt 1). Förutom rökpartiklarna blev i parkasen några blypartiklar påvisade. Enbart närvaron av denna besudling kan inte leda till slutsatsen att bäraren av parkasen någon gång har avfyrat ett skjutvapen. För att kunna dra en sådan slutsats hade det varit nödvändigt att påträffa ett rätt representativt antal rökpartiklar vilka är karakteristiska för de som uppstår efter avgivandet av skott. De påträffade partiklarna kan exempelsvis ha vidhäftats parkasen därigenom att parkasen vid något tillfälle befunnit sig på en ort där skott har avlossats (t ex skutbana). Å andra sidan kan omständigheten att parkasen inte uppvisar några rökpartiklar liknande de som påträfffas på paret Palmes kläder inte leda fram till slutsatsen att bäraren av parkasen inte har avfyrat skotten mot paret Palme. Av erfarenhet vet man att krutröken i allmänhet inte slår ned på skyttens kläder, detta då rökmolnet beger sig bort ifrån skyttten. Endast om särskilda omständigheter föreligger så kan man förvänta sig rökbesudling på skyttens kläder. Sådana ifrågavarande omständigheter kan vara om skytten beger sig springande in i rökmolnet eller om den för stunden rådande vindriktningen driver rökmolnet i riktning mot skytten. Undersökning av anoraken, handskarna, pullovern och fickorna.

3.

3.1

Undersökning av anoraken och pullovern.

På fotona 8 och 9 är de båda klädstyckena återgivna. Kläderna har undersökts beträffande sökning efter krut, rök respektive blybesudling meddelst folieavtryckningsförfarande.