wpu.nu

Sida:Pol-1989-01-30 1101 KB10393-05-E Kjell Fernberg.pdf/3

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


så skulle ha varit fallet.

Fernberg uppfattade den här spaningsinsatsen som varande av en ganska rutinmässig art. Intensiteten i radiotrafiken var inte av den arten att han någonsin fick uppfattningen av att någonting speciellt var på gång. Om så hade varit fallet så skulle han ha låst radion på just den här kanalen för att kunna höra bara detta utan att bli störd av någonting annat. Radion fungerar alltså på det sättet att den söker över olika kanaler hela tiden och sänder det som sänds på olika kanaler när den avsöks.

Hur den här spaningen mera be drevs om det rörde sig om fast bevakning av platser eller skuggning eller liknande kan Fernberg inte ha någon uppfattning om.

-

Då han först fick höra att det hade varit skottlossning vid Sveavägen Tunnelgat an så låste han fast sin radio på den frekvensen. Efter det här kom han alltså enbart att lyssna på den trafik som berörde skottdramat. Han uppskattar att klockan då var cirka 23.30. Efter det här så hörde han alltså ingenting mer av den tidigare omnämnda spaningen.

Om radiotrafiken, avseende på spaningen, fort gick ända fram till dess att han först hörde om skotten kan han inte minnas. Han uppger att det kan ha varit så att den trafiken upphörde cirka 20 - 30 minuter tidigare, men han kan alltså inte med säkerhet säga något om detta.

Efter det att Fernberg fick klart för sig att statsministern hade blivit skjuten så började han att försöka få tag på "Sigge" Cedergren per telefon. Han ringde både till klubben Oxen och till Ce dergrens bostad. På Oxen så var telefonen hela tiden upptagen så han kom inte fram. Klockan 00.09 den 1 mars, så svarade "Sigge" Cedergren i telefonen och befann sig då i sin bostad. Vid det här tillfället så omtalade Fernberg vad som hade hänt på Sveavägen Tunnelgatan. Detta samt al finns redovisat i sin helhet, då man hade telefonavlyssning på Cedergrens telefon. Detta kän