wpu.nu

Sida:Pol-1989-02-14 OKÄND UPPSLAGSKOD Beg ran-om-att-f rs tta-Stellan-Åkebringi-disponibilitet.pdf/4

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


Länsstyrelsen anser därför att en reaktion mot beteendet kan övervägas. Därvid bör dock även vägas in, att det inte gjorts gällande att polismannen påverkats i sin tjänsteutövning av sina åsikter, och att avsevärd tid förflutit sedan de här aktuella händelserna.

Vad gärefter gäller eventuellt lämplig reaktion på polismannens beteende har utredningen enligt länsstyrelsens mening klarlagt, att disciplinansvar, avskedande och uppsägning inte kan komma ifråga.

För vissa delar av statsförvaltningen finns det speciella institutet försättande i disponibilitet. Bestämmelserna härom (7 kap 7 lagen om offentlig anställning) säger, att arbetstagare vid polisväsendet, utrikesförvaltningen eller försvarsmakten får försättas i disponibilitet, om det är nödvändigt av hänsyn till rikets bästa.

När bestämmelsen föreslogs införd i statstjänstemannalagen år 1965 (prop nr 60) framhölls i en departementspromemoria att den framför allt avsåg att skydda från säkerhetssynpunkt särskilt omtaliga förvaltningsområden f8r opålitliga eller eljest olämpliga tjänstemän. Enligt promemorian borde finnas möjlighet att redan vid misstanke om opålitlighet från tjänsten skilja den som innehar en från säkerhetssynpunkt viktig befattning.

Bestämmelsen om försättande i disponibilitet - vilken efter språklig justering överfördes till den nya lagen om offentlig anställning (prop 1975/76:105, bilaga 2) - har brukats ytterst sparsamt och under helt andra omständigheter än i detta fall, varför någon praxis knappast kan anses ha utvecklats, Mot bakgrund av det här anförda anser länsstyrelsen det vara mycket tveksamt om bestämmelsen äger tillämpning i ett fall som detta.

Länsstyrelsen vill dock inte motsätta sig att frågan i enlighet med polisstyrelsens förslag underställes regeringen för

prövning. Stellan Åkebring har av rikspolisstyrelsen beretts tillfälle att yttra sig i ärendet. I sitt yttrande bestrider Stellan Åkebring att han i något fall har visat ett så dåligt omdöme eller klandervärt beteende att försättande i disponibilitet kan bli följden. Stellan Åkebring har också framfört kritik mot den utredning som har gjorts inom polisstyrelsen och som han själv inte fick ta del av innan polisstyrelsen fattade besiut i ärendet.

Rikspolisstyrelsen gör följande bedömning.

Enligt 7 kap 1 § lagen (1976:600) om offentlig anställning (LOA) kan arbetstagare inom bl a polisväsendet försättas i disponibilitet, om