wpu.nu

Sida:Pol-1990-03-21 IÖ12825-00 Översikt-avsnitt-vapen.pdf/3

Från wpu.nu

Den här sidan har inte korrekturlästs


Under förundersökningen mot Christer Pettersson blev ett stort antal spaningsuppslag för handen om olika vapen i hans personkrets samt s@dona med anknytning till spelklubben Oxen. I sam. band med denna förundersökning aktualiserades det s.k. "Eskilstunavapnet" (som enligt senare undersökning ej kan vara identiskt med mordvapnet). Vapnet var ett av flera vapen som funnits hemma hos ([MASKATMASKATMASK] i dennes bostad. Sistnämnda person har också lämnat uppgirter om en revolver med pärlemorinfattad kolv, vilket vid något tillfälle funnits i hans bostad (ev. i en tvättkorg). Detta vapen är fortfarande oidentifierat.

Det finns f.n. inget spaningsuppslag eller eljest någon konkret uppgift om vapen av aktuellt slag, som kan relateras till Christer Pettersson vid tidpunkten för mordet på Olof Palme.

Spaningsuppslagen * l-avsnittet beträffande misstänkta innehav av illegala vapen bör i flera fall bli föremål för uppföljning. Det vapen som i sammanhanget kan ifrågakomma såsom mordvapen måste vara en revalver av kal. 357 med ett lopp där det finnes fem högervridna bommar med en bredd av 2,4 - 2,5 mm. Pipans längd bör vara över 4". Därvid är Smith & Wesson, Sturm-Ruger, Llama, Escodin, Ruby, Taurus och Kassnar de enda troliga fabrikaten.

Ammunition av typ Winchester Westerne kal. 357. Metal Piercing... har använts vid mordet. Analys av blykärnan i de anträffade kulorna har bekräftat att de båda kulornas blyisotopsmässiga sammansättning är identisk. Samma blyisotopssammansättning har även konstaterats beträffande "Mockfjärdskulan" respektive "Vilhelminakulan". I strävan att om möjligt kunna identifiera mordkulorna till tillverknings- och förpackningsdag. d.v.s. relatera dem till en ammunitionsask med en bestämd flikmärkning, har ett relativt stort antal patroner av ovannämnda slag undersökts på SKL. Blyisotopsanalyser har i flera omgångar utförts på Naturhistoriska Riksmuséets laboratorium för isotopgeologi, och ytterligare en sådan större undersökning ut föres i början av april 1990. Bl.a. i samband med provskjutningar av revolvrar av aktuell typ i Stockholms stad och län har vapen innehavare spontant ställt patroner av nämnda slag till förfogande för undersökningarna.

Provskjutningar av revolvrar. kal. 357, skedde inom ramen för utredningen av mordet på Olof Palme, dock endast i begränsad utsträckning och utan systematik. Antalet provskjutna revolvrar av fabr. Smith & Wesson, kal. 357, var 30 samt en provsköts en revolver av fabr. Ruger, kal. 357. I april 1986 var den dåvarande spaningsledningen inriktad på att låta genomför en omfattande provsk jutning av revolvrar, kal. 357. För ändamålet införskaffades 10.000 patroner av fabr. Winchester Western, kal. 357, Metal Piercing. Åtgärden blev dock ej genomförd i detta skede av mordspaningarna. Den aktualiserades i den nya spaningsorganisationen RK-A2 under hösten 1988, men provskjutningarna begränsades till att tillsvidare gälla polisdistrikten i Stockholms stad och lān.