wpu.nu

Sida:Pol-1990-03-22 QÖ12823-00 Översikt-avsnitt-Bofors.pdf/2

Från wpu.nu

Den här sidan har korrekturlästs


Sverige och AB Bofors i stället för i Frankrike, som så sent som 1986-02-18 låg bäst till att få ordern.

Utredningsresultat.

Ingenting har framkommit under "Boforsutredningen" eller utredningen om mordet på statsminister Olof Palme som visar, att Olof Palme personligen skulle ha varit medveten om att företaget AB Bofors eventuellt gjort sig skyldiga till lagbrott, i samband med vapenexport.

De källor som Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen hänvisar till har ofta visat sig ha ett "brokigt förflutet" och därmed inte kända för att vara några "sanningsvittnen". De är naturligtvis hörda i utredningen.

I nuläget har inget konkret framkommit som styrker motivbilderna 1 och 2.

När det gäller motivbild 3, att den internationella "vapenhandlarmaffian" möjligen kan ligga bakom mordet på statsminister Palme har företagen utredning visat följande:

Statsminister Olof Palme har personligen engagerat sig mycket för att den så kallade "Indienordern" skulle gå till Sverige och Bofors.

Enligt  Anders Carlberg , Nobelindustriers koncernchef, med flera var det helt Olof Palmes förtjänst att de fick ordern värd drygt 8 (åtta) miljarder i den första etappen.

Så sent som 1986-02-18 telefonerade Olof Palme till  Rajiv Gandhi  i Indien och får då veta att Sverige fortfarande ligger 10 % över Frankrikes pris, varför Sverige ej kan komma ifråga om man ej sänker sitt pris.

1986-03-08 presenterade Bofors ett slutbud.

1986-03-14 meddelar Indien att affären går till Bofors.